Blog

Blog – 27 april 2017

Het zondags ontbijt

Vroeger sloeg ik het ontbijt nog wel eens over. Haast, geen zin, waarom, niet nodig, allemaal excuses. Maar ik dacht er ook eigenlijk niet bij na of ik wel of niet zou ontbijten. Na het schrijven van het Lekker Lang Jong kookboek, is dat volledig veranderd. Ik ontbijt keurig elke ochtend gezond en lekker. En…

Lees meer
Restaurant recensies – 26 april 2017

STAZIONE PAZZO, een osteria met verrukkelijk Italiaans eten

Een onverwacht genoegen: een heuse Italiaanse Osteria – Italiaans voor herberg – in het kleine historische stationsgebouw in het bosrijke Soestduinen. Stazione Pazzo staat voor ‘het gekke station’ en dat is het ook wel een beetje. Terwijl de treinen tussen Amersfoort en Utrecht onafgebroken langs zoeven – die je door goede isolatie nauwelijks hoort! –kun

Lees meer
Boekrecensies – 24 april 2017

LEAFS, wat een heerlijk boek!

Ik ben zo blij met LEAFS, het prachtige kookboek van Carola de Kanter. Carola is gek op lekker eten en kan verrukkelijk koken. Ze gaat intelligent om met smaken die ze harmonieus combineert, zodat ze elkaar aanvullen en subtiel versterken. Ingrediënten die van nature umami bevatten zijn belangrijk in de receptuur. Umami is de 5e

Lees meer
Blog – 20 april 2017

Het koolmes

Gerenommeerd foodjournalist en tv-maker Wouter Klootwijk zal ons met enige regelmaat meenemen in de wonderlijke wereld van keukengerei en producten die wij in de keuken gebruiken. De eerste bijdrage gaat over Het koolmes. Koolmes? Kijk vooral Klik hier voor de video

Lees meer
Blog – 20 april 2017

Witte asperges, de tradities voorbij

Echt Hollandse witte asperges zijn nog een van de weinige echte seizoengroenten, die je alleen in het voorjaar kunt kopen. Al is dat seizoen de laatste tien jaar wel behoorlijk opgerekt. Ik herinner me uit mijn jeugd dat we pas half mei – op de verjaardag van mijn moeder – de eerste asperges aten. En

Lees meer
Keuken & zo – 14 april 2017

Eierguillotine

Eier öffner, egg opener en eierschalensollbruchstellenverursacher, staat op de verpakking van wat ik een eierguillotine noem. Een Duits apparaatje van edelstaal die perfect het kapje van een ei tikt. Zet een hard of zachtgekookt ei met de puntige kant naar boven in een eierdop. Zet het metalen kapje op het ei. Trek de kogel naar

Lees meer
Boekrecensies – 7 april 2017

Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Een paar weken geleden kreeg in het boek Salades van Katie en Giancarlo Caldesi toegestuurd. Nu zijn er in de afgelopen jaren al heel wat saladeboeken uitgegeven en je zou denken dat er zo langzamerhand wel genoeg van dit soort boeken zijn. Al bladerend door ‘Salades’ moet ik dat vooroordeel toch een beetje bijstellen want

Lees meer
Blog – 6 april 2017

Chez Casimir

RESTAURANT Weekend Parijs afsluiten met een Bretonse brunch Ik doe het graag: op vrijdag naar Parijs; zondag herboren terug. Vanaf halverwege vrijdag tot zondagochtend lacht Parijs je toe. Maar wat doe je op zondag als je bent uitgecheckt uit het hotel? Rondhangen op Gare du Nord tot de Thalys zijn deuren opent? Je kunt je

Lees meer
Blog – 21 maart 2017

Zelf saus maken.. zonder jus

Zelf saus maken In restaurantkeukens staan uren, soms wel nachten lang potten en daarna pannen op het vuur met kalfsbotten of karkassen om jus de veau te maken of een krachtige kippenfond. Hiermee maken ze in het restaurant vaak hun saus bij je hoofdgerecht. Ga je thuis koken dan wil ik zelf niet altijd de

Lees meer
Basisbereidingen – 17 maart 2017

Geroosterde gember

Als we het over gember hebben, gebruiken we het in een recept of in poedervorm of een stukje verse gember geschild en in stukje gesneden. De draderige schil is niet echt een feest. Maar we kunnen de schil wel gebruiken als we gember roosteren en dat gaat als volgt. Koop een groot, dik, mooi stuk

Lees meer
Boekrecensies – 17 maart 2017

With your Own Hands (een lees-,reis-,kookboek)

With our Own Hands is uniek boek. Op de cover staat: A Celebration of Food and Live in the Pamir Mountains of Afghanistan and Tajikistan. En dat is precies wat dit boek is, een celebration of Food and Live. Het is groot, 4 cm dik, 30 cm hoog en 688 pagina’s. Alle teksten zijn in

Lees meer
Blog – 17 maart 2017

Onverpakt milieuvriendelijker? Waar of niet waar!

Tot voor kort voelde ik me altijd schuldig als ik iets voorverpakt kocht. Dat is anders sinds ik echte eye-opener kreeg over de relatie verpakking en milieu tijdens een workshop over de verpakking van vlees. De duurzaamheidsspecialist die deelnam aan deze workshop legde het heel duidelijk uit. Zijn uitgangspunt is de voetafdruk van het voedsel

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer