Eierguillotine
Eier öffner, egg opener en eierschalensollbruchstellenverursacher, staat op de verpakking van wat ik een eierguillotine noem. Een Duits apparaatje van edelstaal die perfect het kapje van een ei tikt. Zet een hard of zachtgekookt ei met de puntige kant naar boven in een eierdop. Zet het metalen kapje op het ei. Trek de kogel naar
Lees meerSalades van Katie en Giancarlo Caldesi
Een paar weken geleden kreeg in het boek Salades van Katie en Giancarlo Caldesi toegestuurd. Nu zijn er in de afgelopen jaren al heel wat saladeboeken uitgegeven en je zou denken dat er zo langzamerhand wel genoeg van dit soort boeken zijn. Al bladerend door ‘Salades’ moet ik dat vooroordeel toch een beetje bijstellen want
Lees meerChez Casimir
RESTAURANT Weekend Parijs afsluiten met een Bretonse brunch Ik doe het graag: op vrijdag naar Parijs; zondag herboren terug. Vanaf halverwege vrijdag tot zondagochtend lacht Parijs je toe. Maar wat doe je op zondag als je bent uitgecheckt uit het hotel? Rondhangen op Gare du Nord tot de Thalys zijn deuren opent? Je kunt je
Lees meerZelf saus maken.. zonder jus
Zelf saus maken In restaurantkeukens staan uren, soms wel nachten lang potten en daarna pannen op het vuur met kalfsbotten of karkassen om jus de veau te maken of een krachtige kippenfond. Hiermee maken ze in het restaurant vaak hun saus bij je hoofdgerecht. Ga je thuis koken dan wil ik zelf niet altijd de
Lees meerGeroosterde gember
Als we het over gember hebben, gebruiken we het in een recept of in poedervorm of een stukje verse gember geschild en in stukje gesneden. De draderige schil is niet echt een feest. Maar we kunnen de schil wel gebruiken als we gember roosteren en dat gaat als volgt. Koop een groot, dik, mooi stuk
Lees meerWith your Own Hands (een lees-,reis-,kookboek)
With our Own Hands is uniek boek. Op de cover staat: A Celebration of Food and Live in the Pamir Mountains of Afghanistan and Tajikistan. En dat is precies wat dit boek is, een celebration of Food and Live. Het is groot, 4 cm dik, 30 cm hoog en 688 pagina’s. Alle teksten zijn in
Lees meerOnverpakt milieuvriendelijker? Waar of niet waar!
Tot voor kort voelde ik me altijd schuldig als ik iets voorverpakt kocht. Dat is anders sinds ik echte eye-opener kreeg over de relatie verpakking en milieu tijdens een workshop over de verpakking van vlees. De duurzaamheidsspecialist die deelnam aan deze workshop legde het heel duidelijk uit. Zijn uitgangspunt is de voetafdruk van het voedsel
Lees meerVanille zoet & zout
Echte vanille is helemaal hip. Natuurlijk in zoet gebak, romig ijs en zelfgemaakte banketbakkersroom, waarin vanille het lekkere zoet naar boven haalt. Toch is echte vanille zelf helemaal niet zoet, eerder wat bitter. Daarom doet vanille het ook goed in hartige gerechten, vooral bij vis, schelp- en schaaldieren, in stoofpotten en over gepofte tomaatjes uit
Lees meerEat Your Books
Mijn passie voor de Amerikaanse keuken gaat nooit weg. Het land is zo groot en er is zoveel te ontdekken, ook in de meer afgelegen Staten. Naast de traditionele gerechten, waar ze erg trots op zijn, kom je ook opeens iets heel nieuws tegen. Neem de serieusheid over de verschillende soorten bbq in North Carolina.
Lees meerRelax met 80-20-regel
Ooit gehoord van de 80-20 regel? Dit aloude principe lijkt wel een nieuwe trend. Ik kom het opeens overal tegen. In tijdschriften, op internet en pas ook weer in Berlijn – een prima stad om ideeën op te doen! – waar ik er op een grote ‘groenten & fruit’beurs regelmatig over hoorde praten. Overigens steeds
Lees meerCourgette spaghetti
Zelfgemaakte courgette spaghetti is misschien nog wel minder werk dan naar de winkel toe gaan. Wat heb je nodig: een mooie courgette, een kaasschaaf, een koksmes en een plank. Snijd de onder en bovenkant van de courgette. Schaaf met de kaasschaaf lange plakken. Leg vier plakjes op elkaar en snijd in dunne lange reepjes. Maak er
Lees meerOud worden, mét babi pangang
Wie goed oplet ontdekt dat dat grote voedingsmerken opvallend anders over gezondheid communiceren. Producten zijn niet meer de unieke en ultieme gezondheidsmaker; nee, producten passen tegenwoordig ‘in een gezonde levensstijl’. Wie goed leest en luistert, ontdekt een taalgebruik dat sterk lijkt op dat van het Voedingscentrum. De strenge wetgeving rond gezondheidsclaims heeft bedrijven natuurlijk ook
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer