Blog

Plantaardig eten is hip!

Je hoort er steeds meer over, ongeveer iedere week lees je wel iets in een magazine, de krant of online. Plantaardig eten is hip. Bewust en op een andere manier eten en naar je dagelijkse maaltijd kijken. Plantaardig eten op verschillende tijdstippen van de dag. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. In de vorige eeuw

Blog

Plantaardig eten is hip!

Je hoort er steeds meer over, ongeveer iedere week lees je wel iets in een magazine, de krant of online. Plantaardig eten is hip. Bewust en op een andere manier eten en naar je dagelijkse maaltijd kijken. Plantaardig eten op verschillende tijdstippen van de dag. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. In de vorige eeuw

Plantaardig eten is hip!

Je hoort er steeds meer over, ongeveer iedere week lees je wel iets in een magazine, de krant of online. Plantaardig eten is hip. Bewust en op een andere manier eten en naar je dagelijkse maaltijd kijken. Plantaardig eten op verschillende tijdstippen van de dag. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. In de vorige eeuw was dat misschien ook wel zo. Toen was veganistisch zijn echt een ding; ‘oeff, wat kun je in hemelsnaam eten… echt heel saai. In deze blog vind je veel plantaardig eten tips. Tegenwoordig kun je veel verse kant-en-klaar producten kopen. Daar speelt de supermarkt heel goed op in. De laatste jaren heeft de ‘super’ een enorme inhaalslag gemaakt. Op schap in het koelvak vindt je heerlijke inspirerende gerechten waar geen vis, vlees of gevogelte aan toegevoegd is. En waarvan de kwaliteit hoger en de smaak beter is. Het leuke van dit nieuwe eten is dat je door de juiste smaakmakers en combinaties van structuren het vlees niet eens mist.

Zo kun je zelf ook starten

Ondertussen ben je misschien zelf ook heel nieuwsgierig geworden. En vraag je je af hoe ingewikkeld het is, en hoe je kunt beginnen. Begin met een dag in de week te kiezen waarop je (zoveel mogelijk) plantaardig kan eten. Bijvoorbeeld je vrije dag of juist in het weekend. Als je alleen woont is dit vast makkelijker en hoef je met niemand rekening te houden. Kun je lekker experimenteren. Het belangrijkste in dit verhaal is de ‘mindset’ merk ik zelf. Ga na wat je iedere dag op welk moment eet. Wat heb je in huis als je trek krijgt. Maak een planning voor het menu en de boodschappen. Dan wordt het al een stuk eenvoudiger. Heb je nog niet genoeg informatie dan zijn er verschillende leuke blogs die je kunt volgen om inspiratie op te doen.

Maak het niet moeilijker dan het is

Zie de eenvoud. Begin met kleine stapjes. Het is niet meer dan vis, vlees en gevogelte weg laten. Meer groente, fruit en ander lekkers toevoegen. Yoghurt kun je vervangen voor kokos-, soja- of amandelyoghurt of amandelyoghurt. Melk kun je bijvoorbeeld vervangen door haver-, amandel- of rijstmelk. En in plaats van kaas zijn er heerlijke plantaardige spreads of hummus voor op brood.

In de supermarkt

Loop langs de koel vers schappen van de supermarkt. Leg andere ingrediënten, producten en boodschappen in je winkelwagen. Het zal je verbazen hoeveel nieuwe inspirerende plantaardige gerechten er al op het koelvers schap te vinden zijn. Laat dit de eerste stap zijn. Kies bijvoorbeeld verrassende samengestelde soeppakketten. Die zijn heerlijk voedzaam en gezond voor de lunch. Of als voorgerecht.

Een plantaardige dag

Het is heel makkelijk als je er even over nadenkt om op deze dag vis, vlees of dierlijke producten weg te laten. Je kunt vis en vlees makkelijk vervangen met meer groente, fruit, peulvruchten, granen en noten. Je hoeft helemaal geen vegetariër of veganist te worden om anders en bewuster te eten. Je kunt nog prima kaas of zuivel aan je gerechten toevoegen om de stap om over te gaan eenvoudiger te maken.

Groenteboost

Ga zelf koken, maak er tijd voor vrij. Hierdoor kom je meer te weten over ingrediënten en bereidingen. Je zult zien dat dit ook een leuke ‘mindset’ is. Zelf met het gemak van de kant-en-klare producten in de supermarkt kun je aan de slag gaan. Pimp ze op en maak er een feestje van. Geen tijd en wel een groenteboost nodig. Er zijn bakken soep met verse knapperige groente. Hier roer je bijgeleverde curry en gefruite uitjes doorheen. Schenkt er kokendheet water op, klaar voor een heerlijke supersnelle lunch of snack om 16.00. Op deze manier krijg je makkelijk je dagelijkse aanbevolen portie groente binnen.

Plantaardige eten tips; een heerlijke granola met kokosyoghurt en aardbeien, amandel-vijgenbrood, aardappel- of groente chips, rauwkost, smoothie, zelf geroosterde nootjes, emmertjes met snackgroente, groente spreads, olijven, avocadosushi, medjooldadels, chocolade rijstewafels, sorbetijsjes, pure chocolade, tomatensoep, havermout rozijnenkoekjes, popcorn, frietjes, granenbars,

Wil je meer plantaardige inspirerende recepten? Lees dan in het boek van Carola de Kanter, nieuwsgierig lees hier de boekrecensie van Jose.

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *