Geroosterde gember
Als we het over gember hebben, gebruiken we het in een recept of in poedervorm of een stukje verse gember geschild en in stukje gesneden. De draderige schil is niet echt een feest. Maar we kunnen de schil wel gebruiken als we gember roosteren en dat gaat als volgt. Koop een groot, dik, mooi stuk
Lees meerWith your Own Hands (een lees-,reis-,kookboek)
With our Own Hands is uniek boek. Op de cover staat: A Celebration of Food and Live in the Pamir Mountains of Afghanistan and Tajikistan. En dat is precies wat dit boek is, een celebration of Food and Live. Het is groot, 4 cm dik, 30 cm hoog en 688 pagina’s. Alle teksten zijn in
Lees meerOnverpakt milieuvriendelijker? Waar of niet waar!
Tot voor kort voelde ik me altijd schuldig als ik iets voorverpakt kocht. Dat is anders sinds ik echte eye-opener kreeg over de relatie verpakking en milieu tijdens een workshop over de verpakking van vlees. De duurzaamheidsspecialist die deelnam aan deze workshop legde het heel duidelijk uit. Zijn uitgangspunt is de voetafdruk van het voedsel
Lees meerVanille zoet & zout
Echte vanille is helemaal hip. Natuurlijk in zoet gebak, romig ijs en zelfgemaakte banketbakkersroom, waarin vanille het lekkere zoet naar boven haalt. Toch is echte vanille zelf helemaal niet zoet, eerder wat bitter. Daarom doet vanille het ook goed in hartige gerechten, vooral bij vis, schelp- en schaaldieren, in stoofpotten en over gepofte tomaatjes uit
Lees meerEat Your Books
Mijn passie voor de Amerikaanse keuken gaat nooit weg. Het land is zo groot en er is zoveel te ontdekken, ook in de meer afgelegen Staten. Naast de traditionele gerechten, waar ze erg trots op zijn, kom je ook opeens iets heel nieuws tegen. Neem de serieusheid over de verschillende soorten bbq in North Carolina.
Lees meerRelax met 80-20-regel
Ooit gehoord van de 80-20 regel? Dit aloude principe lijkt wel een nieuwe trend. Ik kom het opeens overal tegen. In tijdschriften, op internet en pas ook weer in Berlijn – een prima stad om ideeën op te doen! – waar ik er op een grote ‘groenten & fruit’beurs regelmatig over hoorde praten. Overigens steeds
Lees meerCourgette spaghetti
Zelfgemaakte courgette spaghetti is misschien nog wel minder werk dan naar de winkel toe gaan. Wat heb je nodig: een mooie courgette, een kaasschaaf, een koksmes en een plank. Snijd de onder en bovenkant van de courgette. Schaaf met de kaasschaaf lange plakken. Leg vier plakjes op elkaar en snijd in dunne lange reepjes. Maak er
Lees meerOud worden, mét babi pangang
Wie goed oplet ontdekt dat dat grote voedingsmerken opvallend anders over gezondheid communiceren. Producten zijn niet meer de unieke en ultieme gezondheidsmaker; nee, producten passen tegenwoordig ‘in een gezonde levensstijl’. Wie goed leest en luistert, ontdekt een taalgebruik dat sterk lijkt op dat van het Voedingscentrum. De strenge wetgeving rond gezondheidsclaims heeft bedrijven natuurlijk ook
Lees meerHarissa, smaakmaker uit Tunesië
Harissa is afkomstig uit Tunesië en is een heerlijke smaakmaker en wordt daar net als sambal bij ons gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Harissa wordt gemaakt van scherpe rode gedroogde en/of verse chilipeper en knoflook en op smaak gebracht met karwijzaad, korianderzaad en zout. Je kunt harissa zelf maken maar het wordt ook
Lees meerIs een boterkoek- of mesjesvorm handig?
In een boterkoek- of mesjesvorm bak je, zoals de naam al doet vermoeden, boterkoek. Je gebruikt hem dus alleen maar om boterkoek in te bakken! Maar waarom kun je een boterkoek niet gewoon in een lage taartvorm bakken? Doordat boterkoek veel boter bevat plakt de koek na het afkoelen vast aan de bodem van de
Lees meerCHICKSLOVEFOOD – Het meal planning – kookboek
CHICKSLOVEFOOD – Het meal planning – kookboek Ben jij ook een fan van chickslovefood.com? Op deze site kijken ruim een half miljoen mensen per maand naar de recepten en verhalen van twee jonge dames. Ongelooflijk knap hoe ze dat zo snel voor elkaar hebben gekregen. Dit bloggersduo startte in 2011 hun foodblog. En met dit
Lees meerYou say ’tomato’, I say ’tomato’…
In mijn kookstudio in Zaandam heb ik verschillende tomaten of tomatenproducten geproefd. Omdat ik graag wilde weten waar je de lekkerste soep mee kunt maken. Diverse verse tomaten, uit blik gepelde en blokjes en ook tomatenpuree soorten. En als snel proef je wat zoet is en zuur smaakt. Door de verschillen te proeven weet je
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer