Blog

Blog – 20 januari 2017

Proef het verschil

We kennen inmiddels allemaal wel het fenomeen bierpalletje. Niet zozeer het woord bierpalletje, want dat kende ik een uur geleden ook nog niet. Maar wel de bierproeverij waarbij je 4 tot 5 kleine glaasjes verschillende soorten bier proeft. In principe krijg je de glaasjes geserveerd op een langwerpige houten plank. In Amerika heten ze ‘flights’,

Lees meer
Keuken & zo – 16 januari 2017

Boerenkool ‘stripper’

Trouwe lezers weten zich misschien nog te herinneren dat ik vorig jaar een boerenkool-‘stripper’ had gespot in Florida. Een handig hulpmiddel om snel en eenvoudig zelf boerenkoolbladeren van hun stugge stelen te rissen. Een aanrader, want er gaat niets boven echt verse boerenkool zo van de stronk. Vers geriste boerenkool heeft immers meer smaak dan

Lees meer
Blog – 12 januari 2017

Iets om over na te denken

Tijdens het verhuizen kwam ik mijn afstudeerscriptie tegen, die ik heel lang geleden – toen vegetariërs nog lang haar hadden en geitenwollen sokken in sandalen droegen – al schreef over sojabonen en sojaeiwit. In het kort ging die scriptie over het feit dat het zelf eten van sojabonen – of andere peulvruchten natuurlijk – zoveel

Lees meer
Blog – 6 januari 2017

De 6 lekkerste hapjes van 2016

Van de 6 lekkerste hapjes die ik in 2016 gegeten heb wil in 2017 graag nog veel meer… 1. Bij Le Big Fish in De Foodhallen in Amsterdam at ik een gestoomd broodje met krokante soft shell crab en zeewier… zó hé, daarvoor wil ik met alle liefde met de tram naar de andere kant

Lees meer
Blog – 29 december 2016

Eten in 2017 – de lekkerste trends en hypes

Ook in 2017 draait alles om gezondheid. Waar vroeger iedereen massaal achter dezelfde gezondheidshype (lees afvalhype) aanliep, zien we in 2017 juist een gedifferentieerd beeld in hypes. We willen namelijk allemaal uniek zijn en daarom zoekt ieder van ons de trends die bij hem of haar passen. De ‘eetapotheek’ wordt de nieuwe gezondheidswinkel. Zij weten

Lees meer
Blog – 22 december 2016

Brood en zout

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest over de inname van zout. Gemiddeld krijgen wij teveel zout binnen. Het maximum voor een volwassene is nu vastgesteld op 6 gram. Dat is iets meer dan een theelepel per dag. Gemiddeld 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit onder anderen in pakjes, zakjes, kaas,

Lees meer
Blog – 12 december 2016

Stoofvlees de feestdagen topper

Kerst inspiratie, weet jij het al wat je eet?  Het is weer tijd om over het menu voor de feestdagen na te denken. Mijn tip van de maand serveer een mooie stoofschotel van heerlijk rundvlees. Ik zal je uitleggen waarom. Draadjesvlees is een allemansvriend eigenlijk voor elke dag van de week het hele jaar door. En daardoor

Lees meer
Blog – 8 december 2016

Op de volkse toer

Je moet je onder het volk mengen. Daar ben ik mee eens, zeker culinair gezien. De winter daalt neer, maar ik droom nog weg van mijn verblijf in herfstachtig Italië. Het voordeel van een vakantie buiten het hoogseizoen is dat je de plaatselijke bevolking kunt treffen op oogstfeesten. Kijk naar het prikbord in de plaatselijke

Lees meer
Keuken & zo – 4 december 2016

Maak met ‘aquafaba’ plantaardig meringue

Veganisten en mensen met een ei-intolerantie zullen heel blij zijn met het recept van Eke Marien. In zijn nieuwe kookboek ‘bakken met kennis’ staat het recept voor reuzen kikkererwtenmeringue. Mijn oog viel er direct op, ideaal voor wie 100% plantaardig wil eten. Je kunt eiwitten vervangen door het vocht uit potten peulvruchten te gebruiken. Laat

Lees meer
Keuken & zo – 29 november 2016

Stoofvlees heerlijk comfi food

Het succes van een goede stoofschotel valt en staat bij de kwaliteit en de keuze van het vlees. Belangrijk te weten is dat je voor een smaakvolle stoofschotel met mals draadjes vlees, doorregen riblappen of een mooie sukade gebruikt. De dikke zeen in het midden van de sukade is de enige zeen in rundvlees die na

Lees meer
Blog – 24 november 2016

Speculaas speculaties

Wij zijn hier gek op kruidnootjes en van die dikke speculaasbrokken. Eigenlijk op alles dat speculaas heet. Maar om niet al in september tonnetje rond te worden, hebben we ooit ingesteld dat Sinterklaas in het land moet zijn, voordat wij ons er aan te goed mogen doen. Meestal bak ik zelf, maar door omstandigheden wonen

Lees meer
Keuken & zo – 18 november 2016

Innovatie: friet speciaal 2.0 in Amsterdam

In Amsterdam-zuid op de Johannes Verhulststraat kun je een wel heel bijzonder frietje eten, met recht een frietje speciaal.  Samen met topchef Ron Blauw hebben Sammy en Pebbles een nieuw product voor hun frietboutique ontwikkeld. Het is een vers frietje met een mayonaise van boerenkool en krokantjes van rookworst bovenop. Dit is echt een winter

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer