Blog

Laat staan die aanbieding! Dan doe je echt iets tegen verspilling

Een paar weken geleden gebeurde het me weer: twee bakken mascarpone voor de prijs van één. Voor mijn toetje had ik er maar eentje nodig. Maar ja: als ik die ‘gratis’ tweede laat staan, ben ik wel een dief van mijn eigen portemonnee. Vanmorgen kwam ik tot de ontdekking dat die tweede bak nog steeds

Blog

Laat staan die aanbieding! Dan doe je echt iets tegen verspilling

Een paar weken geleden gebeurde het me weer: twee bakken mascarpone voor de prijs van één. Voor mijn toetje had ik er maar eentje nodig. Maar ja: als ik die ‘gratis’ tweede laat staan, ben ik wel een dief van mijn eigen portemonnee. Vanmorgen kwam ik tot de ontdekking dat die tweede bak nog steeds

Laat staan die aanbieding! Dan doe je echt iets tegen verspilling

Een paar weken geleden gebeurde het me weer: twee bakken mascarpone voor de prijs van één. Voor mijn toetje had ik er maar eentje nodig. Maar ja: als ik die ‘gratis’ tweede laat staan, ben ik wel een dief van mijn eigen portemonnee. Vanmorgen kwam ik tot de ontdekking dat die tweede bak nog steeds in de koelkast staat. Ver over de datum. Gevolg: die tweede bak belandde in de grijze container.
Wat een bizarre verspilling weer, en zo onnodig ook. Ik ben er ook wel een beetje boos om. Boos op mezelf, omdat ik weer zwicht voor het adagium van ‘gratis’, maar ook op de supermarkt. Die zet mij aan tot meer kopen dan ik nodig heb. Met houdbare of alledaagse producten geen probleem, maar met verse, luxere wel. Met een euro of misschien vijftig cent korting had ik me ook al spekkoper gevoeld.
Die ‘twee voor een-aanbiedingen’ begrijp ik vanuit de supermarkt wel, volume zet je hoger op de ranglijsten, maar dit past echt niet meer in het anti-verspillingsdenken van nu.
Want wil je er nu bij horen, dan moet je als supermarkt de verspilling terugdringen en daar vooral over communiceren. En terecht. Een goede beheersing van de (vers)keten levert uiteindelijk ook geld op. Ook bij producenten zie je die ontwikkeling. Voor hun reststromen hebben ze vaak al een bestemming. Binnen antiverspilling zoeken ze nu vooral naar duurzamer gebruik van die reststromen. Dat levert meer geld op voor de producten of ze hoeven niet meer voor de afvoer van bijvoorbeeld plantenresten betalen, omdat de industrie ze weer als grondstof voor bijvoorbeeld karton verwerkt.
De grootste verspilling zit bij de consument thuis. Geen nieuws. Maar alles in de communicatie naar die consument gaat over het ethische en duurzame aspect van verspilling. Die tweede bak mascarpone die ik heb weggegooid, heeft me geen geld gekost. Het nare gevoel is vooral ethisch: ik heb eten weggegooid, maar wat eigenlijk veel belangrijker is, is de kapitaalvernietiging van dat ene bakje mascarpone.
Een koe heeft melk gegeven, iemand heeft daar mascarpone van gemaakt, die is in een bakje gestopt, dat is vervoerd naar de winkel en door de caissière over de scanner gehaald. Allemaal handelingen die alleen maar tot de prullenbak hebben geleid.
Toch zie ik in de winkel ook nog veel kapitaalvernietiging. Neem aardappels; hoe meer licht ze krijgen, hoe eerder ze aan bederf onderhevig zijn. In menig supermarkt liggen in vol daglicht met ook nog eens een extra spot erop. Je ziet de aardappels bij wijze van spreken groen, dus onverkoopbaar, worden. Op een vleeswarenafdeling zie ik juist het tegenovergestelde. Daar ligt een deel van het assortiment zozeer in het donker dat de consument over het product heen kijkt en artikelen te lang blijven liggen.
Antiverspilling heeft wel degelijk een ethische waarde, maar de duurzame toekomst zit vooral in het voorkomen van kapitaalvernietiging. Steeds meer consumenten worden zich daar bewust van.

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *