Blog

Vegan is zo gek nog niet!

Vegan is een hot item! Lees mijn blog Iets om over na te denken van 12 januari en je weet dat ik vegetarisch en ook vegan eten een warm hart toedraag. Ik ben zeg maar 80% vegetarisch en 20% even niet en dat bevalt prima. Tot een paar jaar geleden at ik op vegetarische dagen

Blog

Vegan is zo gek nog niet!

Vegan is een hot item! Lees mijn blog Iets om over na te denken van 12 januari en je weet dat ik vegetarisch en ook vegan eten een warm hart toedraag. Ik ben zeg maar 80% vegetarisch en 20% even niet en dat bevalt prima. Tot een paar jaar geleden at ik op vegetarische dagen

Vegan is zo gek nog niet!

Vegan is een hot item! Lees mijn blog Iets om over na te denken van 12 januari en je weet dat ik vegetarisch en ook vegan eten een warm hart toedraag. Ik ben zeg maar 80% vegetarisch en 20% even niet en dat bevalt prima. Tot een paar jaar geleden at ik op vegetarische dagen vaak – biologische! – kaas en eieren, maar in de laatste tijd worden mijn maaltijden steeds plant-aardiger. Met noten, peulvruchten en vooral ook heel veel kleurige groenten. Ik eet nu min of meer 50% vegan en dus plantaardig, 30% lactovegetarisch en 20% even niet vegetarisch.

Vooral jonge mensen stappen vol overtuiging over op volledig plantaardig eten. Dat wil zeggen dat ze behalve geen vlees ook geen andere dierlijke producten eten. Dus ook geen eieren, zuivel, honing en gelatine.

Echte Vegans eten om allerlei redenen alleen voedsel van plantaardige oorsprong. Vroeger kreeg ik daar meteen de kriebels van. Maar dat lag – denk ik nu – meer aan de veganisten van toen, dan aan hun manier van eten. Veganisten keken in mijn ogen altijd boos en hieven een beschuldigend vingertje op als je wel vlees at. Ze waren wat erg streng in de leer. En wat mij vooral dwars zat, ze hadden echt niets met het woord ‘lekker’.

Dat is nu wel anders! De Vegans van nu zijn juist zeer inventief in het verzinnen van lekkere en prachtig uitziende alternatieven. Met 100% plantaardig als uitgangspunt maken ze de hipste hapjes, ontbijtjes, lunches en natuurlijk niet te vergeten hoofdgerechten. Die delen ze vol trots op hun blogs of via Instagram en Pinterest. Het valt mij op dat er steeds minder verschil zit tussen lunches en hoofdgerechten, ook dat is misschien een groot goed van 100% plantaardig eten.

De jonge Vegans hebben vaak dezelfde overtuigingen als de starre veganisten van toen, maar willen ook een leuk en licht leven. Ze willen dieren geen leed bezorgen en natuur & milieu beschermen door het produceren van de enorme hoeveelheid veevoer en het water dat daarvoor nodig is terug te brengen. Daarnaast is ook hun gezondheid een belangrijk motief. Ze voelen zich veel fitter nu ze alleen plantaardig eten.

Deze doelen kan ik alleen maar onderschrijven. Dus wie weet! Om te beginnen ga ik maar eens een maand lang vegan lunchen. Ik verheug me op de kleurige salades rijkelijk bestrooid met peulvruchten, noten of pitten, crackers met hummus en radijsjes en bruschette met gebakken paddenstoelen.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *