Blog

Blog – 14 november 2018

Kookles en etentjes cadeau

In ons deel van de wereld heeft bijna iedereen alles wat z’n hartje begeerd. Voor Sinterklaas, kerst en verjaardagen ga ik dus liever niet voor spul. Lekkere actie in of uit de keuken en aan tafel is veel leuker om iemand op te trakteren! Het voelt goed om iets dat ik zelf heb gemaakt of

Lees meer
Basisbereidingen – 9 november 2018

Zelf marsepein maken

Marsepein kun je heel goed zelf maken van amandelen en poedersuiker. Met een keukenmachine is dat een werkje van niks, gewoon een kwestie van mengen. Dat was vroeger wel anders, toen werden in Spanje de amandelen in een vijzel (maza) fijngestampt en met suiker tot een soort brood (pan) gekneed tot mazapan. De geschiedenis van

Lees meer
Gastauteurs – 8 november 2018

Bacteriën en kaas

Kaas is melk. Wie en wat heeft van melk kaas gemaakt? Je denkt misschien de boer.. Maar dat is niet waar! Miljoenen bacteriën hebben deze kaas gemaakt.. Gerenommeerd foodjournalist en tv-maker Wouter Klootwijk laat in zijn column voor Uit de Keuken van 8 zien hoe je dat kunt doen. Klootwijk zal ons met enige regelmaat

Lees meer
Boekrecensies – 8 november 2018

De kunst van simpel koken

Vanaf oktober is dit vertaalde kookboek in de Nederland boekwinkels te vinden. Zelf heb ik de Engelse versie al jaren op de plank staan, naast de vele andere boeken van restaurant Chez Panisse onder leiding van Alice Waters. In 2001 werd dit Californische restaurant uitgeroepen tot beste restaurant van Amerika; en ik was erbij! Anderhalf

Lees meer
Blog – 5 november 2018

Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten?

De titel van dit blog is ‘Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten?’ en gaat over mijn zoektocht naar lekkere recepten om mispels te verwerken. Een van de fruitbomen die ik plantte toen wij in Drenthe kwamen wonen was een mispel. Ik had over mispels gelezen. Sommigen waren lyrisch over de smaak anderen waren minder enthousiast. Maar

Lees meer
Blog – 23 oktober 2018

Veggielovers to be!

Ben jij al flexitariër? Zou je het willen worden? Een veggielover to be. Het is minder ingewikkeld dan je denkt. Het is een mindset! Wanneer je besluit om minder vis en vlees te eten dan ga je vanzelf meer groente en andere plantaardige producten eten. Je kunt er in het begin voor kiezen om het

Lees meer
Blog – 11 oktober 2018

Ik wil terug naar Japan

De afgelopen twee weken was ik in Japan en ik ben behoorlijk door het land geraakt. Zowel de cultuur als het eten waren voor mij een overweldigende ervaring. Vanaf de eerste dag heb ik genoten van alle mooie dingen die ik heb gezien en gegeten. Het begon al in Kyoto waar we ons diner aan

Lees meer
Blog – 4 oktober 2018

DINEREN AAN DE GRACHT

Aan tafel bij van Loon Janny van der Heijden en Museum Van Loon Dit prachtige boek is uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling Dineren aan de gracht die van 5 oktober 2018 tot 14 januari 2019 te zien is in Museum van Loon . Dit museum is gevestigd in het dubbele grachtenpand Keizersgracht 672 in

Lees meer
Blog – 1 oktober 2018

De wondere wereld van recepten maken

Als tijdens gezellige feestjes lekkere hapjes rondgedeeld worden, komt het gesprek vaak op leuke recepten. En steevast volgt dan de vraag aan mij, hoe ik dat toch doe, al die recepten verzinnen. Dat is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is gewoon mijn vak, maar recepten ontwikkelen is ook mijn lust en mijn leven. Ik

Lees meer
Blog – 20 september 2018

Hemelse hapjes

Gisteren straalde de zon boven landgoed Zonnestraal in de Hilversumse bossen. Daar vond de uitvaart plaats van mijn getalenteerde nichtje Lotte. Tweeëndertig was ze. Lotte stond op het punt om naar haar wijngaard in Zuid-Afrika te gaan. Ze viel dood neer naast haar reistassen. Ik hielp haar het restaurantwezen in, maar zij overvleugelde mij en

Lees meer
Keuken & zo – 19 september 2018

Nieuwe groente inspiratie

Steeds vaker worden dierlijke eiwitten voor groene eiwitten vervangen. Nieuwe groente inspiratie is altijd fijn. Als je het éénmaal in je hoofd hebt is het ook niet zo ingewikkeld. Zelf merk ik dat het meer een mindset is. Om te beginnen kies bij de groenteman lekker veel groente. Laat je elke dag door je eigen

Lees meer
Blog – 14 september 2018

De kweepeer, een smakelijke en veelzijdige vrucht

Door de warme zomer is de kweepeer iets eerder plukrijp dan normaal gesproken. Net als bij Nelleke in de tuin waar ze nu al bijna geplukt kunnen worden. Deze heerlijk geurende, zeer smakelijke en veelzijdige vrucht verdient beslist wat extra aandacht op onze site. De kweepeer komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaspische Zee.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer