Pompoenzaden zijn creatief

  Posted on   by   1 comment

Of het nu pompoenzaden of pepita zijn. Er is beslist meer mee te doen dan je denkt. De zaden krijg je gratis bij de pompoen en de pepita (de groene pit uit de zaden) koop je in de winkel.

Roosteren: was de zaden, laat een uur weken en droog ze een dag. Vermeng met een theelepel olie. Spreid uit op een bakblik en bak 30 minuten op 150 graden, schep ze elke 5 minuten even om. Koud in salades, en zelfs lekker op ijs.

In oven gebakken: vet een bakblik in met olijf- of kokosolie. Was de zaden, laat uitlekken en verspreid ze op het bakblik, besmeer ook de bovenkant met olijf- of kokosolie. Bak 8 tot 10 minuten op 180 graden tot licht bruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Extra gekruid: gebruik Worcestershiresaus en boter ipv olie voordat je de zaden roostert of in de oven bakt. Meng eventueel ook met wat cayenne peper, chilipoeder, gemalen komijn of kerriepoeder. Bestrooi ze met wat Parmezaanse kaas en truffelolie als je ze roostert.

Krokante snack: verhit de oven tot 120 graden, bekleed een bakblik met folie en besmeer dat met olie. Houd het bakblik warm in de oven. Bak 140 gram pepita ca 8 minuten in de oven. Kook 240 gram suiker, 120 ml water en een snufje zout in een steelpan tot een goudkleurige saus. Roer er nu de gebakken pepita door en schenk het mengsel op het warme bakblik. Spreid uit tot een dunne laag. Laat afkoelen tot de plak hard is en breek het dan in stukjes.

Party mix: voeg geroosterde zaden toe aan gedroogde stukjes abrikoos en gesuikerde walnoten.

Pompoenboter: meng 80 gram geroosterde zaden, 25 gram verse koriander en 2 knoflooktenen in de kleine kom van een keukenmachine tot een pasta. Voeg nu 80 gram zachte boter, wat zout en peper toe. Meng en zet in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur.

Categories: Basisbereidingen

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.

1 comment

  1. estherlaseur@gmail.com' esther laseur schreef:

    verwarrend dat er zaden en pepita door elkaar gebruikt worden. het is mij niet duidelijk waar ik de ongepelde zaden gebruik en waar alleen de pepita

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *