Blog

Culinaire input in zonnig Florida

Heeft iedereen een fijne decembermaand gehad? Vloog hij voor jullie ook voorbij? Voor mij wel. Ik was in Florida en had genoeg plannen en mijn laptop bij de hand. Na een Conferentie begin december zou ik alles lekker opschonen om zo met een meer georganiseerde laptop het nieuwe jaar in te gaan. Maar ja, opeens

Blog

Culinaire input in zonnig Florida

Heeft iedereen een fijne decembermaand gehad? Vloog hij voor jullie ook voorbij? Voor mij wel. Ik was in Florida en had genoeg plannen en mijn laptop bij de hand. Na een Conferentie begin december zou ik alles lekker opschonen om zo met een meer georganiseerde laptop het nieuwe jaar in te gaan. Maar ja, opeens

Culinaire input in zonnig Florida

Heeft iedereen een fijne decembermaand gehad? Vloog hij voor jullie ook voorbij? Voor mij wel. Ik was in Florida en had genoeg plannen en mijn laptop bij de hand. Na een Conferentie begin december zou ik alles lekker opschonen om zo met een meer georganiseerde laptop het nieuwe jaar in te gaan. Maar ja, opeens realiseer je je dat de luchten hier blauw zijn, de temperatuur vaak zo rond de 24 graden is en de manier van eten anders, dus genieten en dan maar in januari weer op volle toeren aan de slag. Want anders is de manier van eten wel. Aardbeien zijn hier nu in het seizoen, de winkels niet op loopafstand, er is maar één kerstdag, elke zaterdag ochtend Farmers Market waar veel bezoekers ook hun hond showen en niet te vergeten de spontaniteit om even je vrienden te bellen of ze die avond trek hebben in een burger. ’s Middags bellen en dan kort en gezellig even gaan eten en nog iets aan je avond hebben. Dat mis ik wel bij ons. We plannen teveel, dus voornemen één: positief reageren op spontane ingevingen!

De Amerikaanse keuken is voor mij al heel lang een ontdekkingsreis – ik schreef er een boek over in 2008 – en het blijft altijd kriebelen als ik in Amerika ben om nieuwe dingen te ontdekken. Een culinaire bijlage of artikel in de krant. Elke week op vrijdag schrijven ze hier in de lokale krant welke soorten vis er plaatselijk gevangen mogen worden en welke soorten je onmiddellijk moet teruggooien. Kaartje met de visplekken erbij en een simpel recept voor het klaarmaken van de vis die je net gevangen hebt. Ook is er altijd wel een nieuwe winkel die ik ontdek, dit keer was dat de Butcher’s Mark, waar ze zich vooral op gemarineerd vlees richten. Best een moeilijk concept vind ik, gemarineerd vlees ziet er in de vitrines niet echt aantrekkelijk uit. Naast het gemarineerde vlees, kun je er ook vlees zonder marinade kopen en dat ziet er perfect uit. De winkel was mooi verzorgd en Clark vertelde me uitgebreid over het concept. Eigenlijk is het een beetje een Nederlandse slager, die kennen ze nauwelijks in Amerika.

Het magazine Edible is mijn favoriet daar, het blad komt een aantal keren per jaar uit en gaat over Food + Community. De inhoud is gekoppeld aan de plaats waar het blad wordt uitgegeven. Er zijn inmiddels 90 onafhankelijke edities van het tijdschrift, allemaal gefocust op lokale producten, producenten en restaurants. Er zijn edities van San Francisco tot Philadelphia en van New York tot Denver. Mooi papier, goede fotografie, recht ruggetje en altijd gevarieerd. Zou toch aardig zijn als we dat hier van alle provincies hadden. Er is genoeg inhoud, lijkt me zo. In de laatste Edible van Sarasota stond een mooi recept van Caramelized Butternut Squash. Een perfecte ‘steak’ voor mijn vegetarische schoonzoon tijdens de feestdagen.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *