Blog

Blog – 23 september 2020

Bakservice van Isa en Liv

Na enige weken niet naar school gaan en geen uitstapjes (de Covid lock-down), vonden Isa en Liv, twee vriendinnen van 9 en 10 het wat saai worden. Ze bedachten een bakservice voor de straat. We kregen een brief in de bus met producten en prijzen. Je kon het er zelf niet voor maken en ze

Lees meer
Uncategorised – 23 september 2020

Gerookte tofu

Gerookte tofu wordt ook gemaakt van sojabonen, net als de bekende witte blokken tofu (tahoe) en de silken tofu waar Yolande hier laatst een stukje over schreef. Deze stevige tofu wordt in kleinere blokken geperst. Deze tofupressed kussentjes worden meestal eerst gemarineerd, bijvoorbeeld in sojasaus of bestrooid met kruiden en daarna gerookt. De tofu die

Lees meer
Keuken & zo – 23 september 2020

Truffelbrie maken

Truffelbrie maken Truffelbrie dat wil je eten. Nu! In het truffelseizoen! Maak zelf echte truffelbrie. Begin september waren wij met ons culinair netwerk bij Judith Evenaar in de Truffelgaard in Renkum. Dit is de eerste echte truffelkwekerij in Nederland. Voordat Judith ons haar verhaal vertelde, liet zij ons eerst een heerlijk stukje zelfgemaakte truffelbrie proeven.

Lees meer
Blog – 17 september 2020

Oost-Indische kers op je bord

Met de Oost-Indische kers op je bord geef je gerechten een lekker peperig smaakje maar de plant geeft ook vrolijkheid in je tuin of op je balkon. De Oost-Indische kers is, in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, afkomstig uit Midden-Amerika.

Lees meer
Blog – 3 september 2020

Hard seltzers, laatste trend fundrinks

Hard seltzers, laatste trend fundrinks! Heb jij al eens van hard seltzers gehoord? Dit zijn trendy hippe fundrinks: mixdrankjes van sodawater met een vleugje alcohol in een hip blikje. Dé laatste trend die vanuit Amerika naar Europa aan het overwaaien is. Eind augustus stond in het Financieel dagblad een opvallend groot artikel over deze hippe

Lees meer
Blog – 1 september 2020

Rivierkreeft : de lekkerste plaag die je kunt eten

Rivierkreeft : de lekkerste plaag die je kunt eten. In waterrijke gebieden in Zuid-Holland en in het Noorden van het land kan het je zomaar gebeuren dat je struikelt over een overstekende rivierkreeft. Ja echt, dezelfde van die oergezellige Crawfish Boils, die vooral in het zuiden van de Verenigde Staten zo populair zijn.   Amerikaanse

Lees meer
Basisbereidingen – 31 augustus 2020

Ode aan de krop sla

Lang, lang geleden had je in de groentewinkel alleen maar die mooie, felgroene, verse krop sla die je kon kopen. Daarna werd de ijsbergsla favoriet, vooral omdat je daar zo lekker lang mee kon doen. De Amerikanen hebben er een aardige bijnaam voor: ‘vrijgezellen’ sla. Tegenwoordig wordt het ons ontzettend makkelijk gemaakt. In elke supermarkt

Lees meer
Blog – 24 augustus 2020

Een anders dan anders vakantie

Een anders dan anders vakantie… dat was het dit jaar zeker! Covid-19 heeft heel wat vakantieplannen op zijn kop gezet. Velen kozen voor een vakantie in eigen land. Anderen waagden het erop en gingen al dan niet met enige vertraging toch naar hun bestemming in een veilig verklaard buitenland. Heerlijk om na al die weken

Lees meer
Blog – 20 augustus 2020

SMAAK!!!

Begin augustus las ik een interessante column over hummus van Martine Kamsma in NRC. En na het lezen, kwam meteen mijn oude stokpaardje weer boven: als we geen ‘smaak’ meer hebben, kun je de mens makkelijk bedotten. Als we niet weten hoe de authentieke smaak van een tomaat is, kun je als industrie je gang

Lees meer
Blog – 6 augustus 2020

Lock-out bij ‘t Lansink

Ik was er eigenlijk nog niet aan toe, maar mijn man wel. De lanen in, de paden op! Even uitbreken uit het harnas van de opsluiting. Manlief prikte op de kaart een hotel aan in het Twentse Hengelo. Een Tukker onder mijn kennissen sloeg de hand voor de mond. “O, nee toch. Hengelo?” Ja, Hengelo.

Lees meer
Basisbereidingen – 24 juli 2020

Ben jij ook een fan van miso?

Miso in een dressing, miso in een saus, miso in de soep, mogelijkheden te over om miso te gebruiken en die mooie umami smaak te creëren. Maar dan sta je in de Japanse winkel en welke soort kies je dan voor je gerecht. Ook het Japanse schrift kan wat moeilijkheden opleveren. Japanners weten feilloos welke

Lees meer
Blog – 2 juli 2020

Weer naar Frankrijk… de grenzen zijn weer open

Weer naar Frankrijk… de grenzen zijn weer open. Ik kan het zelf nog steeds niet geloven: ik schrijf dit blog vanuit de Périgord! Daar zitten we nu alweer een ruime week. Een paar dagen nadat op 15 juni de grenzen echt weer openden, gingen we op weg. Ietwat gespannen over hoe de situatie in Frankrijk

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer