Blog

Grand Prestige Vatgerijpt met ruige Schotse whiskytonen

door Sonja van de Rhoer Grand Prestige Vatgerijpt met ruige Schotse whiskytonen. Als fervent whiskyliefhebster reed ik op een mooie dag in september naar de Arcense bierbrouwerij voor de lancering van vier speciaalbieren. De Grand Prestige Vatgerijpt bieren van Hertog Jan zijn dit jaar gerijpt op whiskyvaten uit de Schotse Highlands, Lowlands, Speyside en Islay.

Blog

Grand Prestige Vatgerijpt met ruige Schotse whiskytonen

door Sonja van de Rhoer Grand Prestige Vatgerijpt met ruige Schotse whiskytonen. Als fervent whiskyliefhebster reed ik op een mooie dag in september naar de Arcense bierbrouwerij voor de lancering van vier speciaalbieren. De Grand Prestige Vatgerijpt bieren van Hertog Jan zijn dit jaar gerijpt op whiskyvaten uit de Schotse Highlands, Lowlands, Speyside en Islay.

Grand Prestige Vatgerijpt met ruige Schotse whiskytonen

door Sonja van de Rhoer

Grand Prestige Vatgerijpt met ruige Schotse whiskytonen. Als fervent whiskyliefhebster reed ik op een mooie dag in september naar de Arcense bierbrouwerij voor de lancering van vier speciaalbieren. De Grand Prestige Vatgerijpt bieren van Hertog Jan zijn dit jaar gerijpt op whiskyvaten uit de Schotse Highlands, Lowlands, Speyside en Islay.

Van Betuws wijndomein naar Schotland

Vorig jaar proefde ik bij het Betuws Wijndomein de derde editie van Grand Prestige Vatgerijpt. Die was gerijpt in wijnvaten van het Betuws Wijndomein. Dit keer is het bier van deze vierde editie Grand Prestige negen maanden lang op smaak gekomen in houten vaten van vier Schotse distilleerderijen, elk met een heel eigen karakter.

Vaten uit vier whiskystreken

De vaten waarin de Grand Prestige heeft gerijpt, komen uit vier whiskystreken: de Highlands, de Lowlands, Speyside en Islay. De vier bieren uit Hertog Jan’s Vatgerijpt Whisky Serie smaken daardoor allemaal anders. Van robuust en krachtig uit de Highlands tot zacht en subtiel uit de Schotse Lowlands. En van de fruitige aroma’s uit Speyside tot de kenmerkende, rokerige whiskysmaak van het turfeiland Islay. Het leuke is dat je de verschillende whisky’s echt herkent in het gerijpte bier. Zo proefde ik de Auchentoshan en de Laphroaig duidelijk terug in het bier van de betreffende streek.

Smaak van het vat

‘Als wij de vaten binnenkrijgen, lijken ze leeg. Maar in het hout zit dan nog zeker tien liter van de drank,’ legt meesterbrouwer Gerard van den Broek uit. ‘Wij vullen de vaten met onze Grand Prestige om deze te verrijken met de smaak van het distillaat dat in het vat heeft gezeten, en met de smaak van het vat zelf. Dat natuurlijke proces begint traditiegetrouw in het voorjaar, als de temperatuur stijgt en het bier de kans krijgt om alle aroma’s die in het hout liggen opgeslagen aan te spreken. Het mooie is dat je de smaken kan linken aan de regio’s’.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *