Blog

Linzen of vleesvervangers

Linzen of vleesvervangers? Als je geen vlees (meer) eet en geen dierlijke producten meer wilt eten, moet je de gezonde voedingsstoffen uit vlees zoals eiwitten, vitamines en mineralen vervangen door een plantaardig alternatief. Maar wat kies je dan? Linzen – of andere gedroogde peulvruchten – , of toch maar een vleesvervanger? Vleesvervangers Als je weinig

Blog

Linzen of vleesvervangers

Linzen of vleesvervangers? Als je geen vlees (meer) eet en geen dierlijke producten meer wilt eten, moet je de gezonde voedingsstoffen uit vlees zoals eiwitten, vitamines en mineralen vervangen door een plantaardig alternatief. Maar wat kies je dan? Linzen – of andere gedroogde peulvruchten – , of toch maar een vleesvervanger? Vleesvervangers Als je weinig

Linzen of vleesvervangers

Linzen of vleesvervangers?

Als je geen vlees (meer) eet en geen dierlijke producten meer wilt eten, moet je de gezonde voedingsstoffen uit vlees zoals eiwitten, vitamines en mineralen vervangen door een plantaardig alternatief. Maar wat kies je dan? Linzen – of andere gedroogde peulvruchten – , of toch maar een vleesvervanger?

Vleesvervangers

Als je weinig tijd hebt ga je vast voor een snelle kant-en-klare vleesvervanger. Geen punt voor een keertje, maar deze vleesvervangers leveren vaak niet alle voedingsstoffen die er in vlees zitten. Bovendien zijn kant-en-klare vleesvervangers bewerkt en bevatten veel zout en andere hulpstoffen. Voor mij is zelf koken echt het beste, dan weet je precies wat er inzit.

Linzen: puur & eiwitrijk

Linzen zijn dan wel een goed alternatief. Ook als je weinig tijd hebt. Want linzen zijn de enige gedroogde peulvruchten die je gekookt-en- wel in 20-30 minuten op tafel zet. Linzen zijn puur, voedzaam en eiwitrijk. Gekookte linzen zijn eenvoudig zelf te bereiden. Net als rijst koken in water met een beetje zout. In tegenstelling tot andere peulvruchten hoef je ze niet van te voren te weken. De kleine groene, zwarte en Le Puy linzen kook je in circa 25 minuten gaar. Rode linzen kun je al binnen 10 minuten eten. Je kunt linzen makkelijk toevoegen aan een lunchsalade of door een soep. Wil je linzen mengen met rijst, maak dan eens de heerlijke Mujadara. Dit is een klassieke Arabische rijst-linzenschotel.

Fit & vitaal

Linzen en ook andere peulvruchten helpen mee aan een goede spijsvertering. Eet je minder vlees dan zijn ze een perfecte bron voor plantaardige eiwitten en ijzer. En van complexe koolhydraten, waardoor ze enorm voedzaam zijn.  Hierdoor krijg je minder snel honger en je voorkomt een suikerdip. Als je te veel snelle koolhydraten als suiker en witte rijst eet, krijg je snel weer het gevoel dat je iets moet eten. Met linzen zijn je maag en darmen wel een tijdje bezig.

Plantaardige kaviaar

Kaviaar bestaat uit de kleine zwarte eitjes van de steurvis. De mooiste en fijnste kaviaar heet beluga kaviaar. De mooi kleine, ronde zwarte belugalinzen worden daarom ook wel plantaardige kaviaar genoemd. Chefkoks in toprestaurants verwerken deze belugalinzen graag in mooie vegetarische- of vegan gerechten. Voor het mooie effect en natuurlijk ook voor de naam.

Mijn favorieten!

De Mercedes onder de linzen zijn de donkere linzen uit Puy of de licht bruine Castellucio linzen uit Italië. Deze linzen hebben een mooie aromatische smaak en blijven stevig na het koken. Ik gebruik ze zelf graag in salades omdat ze mooi stevig blijven na het koken.

Snel & makkelijk

Kortom, gedroogde linzen zijn een gezonde en snelle vervanger voor vlees. En uit blik of uit een foliezak zijn ze al gaar en helemaal supersnel te verwerken. Alleen even goed afspoelen met koud water. Je kunt ook linzen zelf vooruit koken en goed aflaten koelen. In een  afgesloten koelkastdoos kun je ze in de koelkast een paar dagen bewaren. Makkelijk om toe te voegen aan salade, curry, soep of rijstgerecht. Ook handig: kook meteen een dubbele of driedubbele hoeveelheid en vries wat overblijft in porties in voor als je eens echt geen tijd hebt.

Mijn tip:

Mujadara: overheerlijk comfortfood

Dit rijstgerecht met linzen en gebakken uien is een zeer voedzame maaltijd. Door de gebakken uien krijgt het een hoog comfort food gehalte. Belangrijk is wel om de uien heel langzaam te bakken en te laten karamelliseren tot ze donker van kleur en intens van smaak zijn. Dat maakt dit eenvoudige recept zo bijzonder. Met een beetje vers gehakte peterselie erover voor een frisse touch.

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer
 1. Goedemorgen,

  Ik heb even een vraag.
  Ik heb een pinda/notenallergie deze is best heftig heb ook een epi pen.
  Mijn vraag is of ik veilig linzen kan eten?
  Zie vaak recepten met linzen die er best lekker uitzien maar durf het eigenlijk niet te eten.

  Ik hoor het graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Marion Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *