Blog

Linzen in kleuren en maten

Je hebt linzen en linzen. Linzen horen tot de peulvruchten, het zijn de zaden van de linzenplant. Rijk aan eiwitten en vezels en daarnaast een belangrijke een bron van (B)vitaminen en mineralen als ijzer. Linzen zijn er in soorten en maten. Het grootste verschil zit ‘m in de kleur. Je hebt bruine linzen, groene linzen,

Blog

Linzen in kleuren en maten

Je hebt linzen en linzen. Linzen horen tot de peulvruchten, het zijn de zaden van de linzenplant. Rijk aan eiwitten en vezels en daarnaast een belangrijke een bron van (B)vitaminen en mineralen als ijzer. Linzen zijn er in soorten en maten. Het grootste verschil zit ‘m in de kleur. Je hebt bruine linzen, groene linzen,

Linzen in kleuren en maten

Je hebt linzen en linzen. Linzen horen tot de peulvruchten, het zijn de zaden van de linzenplant. Rijk aan eiwitten en vezels en daarnaast een belangrijke een bron van (B)vitaminen en mineralen als ijzer. Linzen zijn er in soorten en maten. Het grootste verschil zit ‘m in de kleur. Je hebt bruine linzen, groene linzen, rode linzen, gele linzen… Deze zijn allemaal zo’n 4-6 mm in doorsnede. Maar je hebt ook nog piepkleine kleine zwarte linzen en zoals ik net ontdekte ook witte linzen. De meeste linzensoorten worden alleen gedroogd verkocht. Alleen bruine linzen vind je ook in blik. Hieronder vind je een overzicht van de soorten die je in de supermarkt en natuurwinkel kunt kopen.

Van soep tot salade

Linzen worden vooral rond de Middellandse zee en in India in tal van gerechten verwerkt. Zachte linzen –bruine, gele en rode linzen zonder vliesje – doen het goed in linzensoep, linzenpuree (dahl) en curry’s. Bruine en groene linzen met vliesje zijn geschikt in mediterrane stoofgerechten en salades. En voor het maken van linzenburgers. De kleine zwarte Beluga-linzen zijn wat delicater en lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld wild en vlees, maar ook bij zalm.

Bruin

Dit zijn wel de bekendste linzen. Ze variëren van kaki-bruin tot heel donker bruin. Meestal zijn deze linzen voor het drogen ontdaan van hun velletje. Ze hebben een milde, wat aardse smaak en doen het goed in stoofpotten en soepen. Kooktijd: 20-30 minuten.

Groen

Groene linzen – of blonde linzen – zijn vrij bleek van kleur en vaak groen-bruin gevlekt. Ze zijn groter dan bruine en rode linzen en hebben een stevige structuur, omdat ze nog zijn omhuld met het velletje. Hierdoor is de kooktijd is ook langer, zo’n 45 minuten. Groene linzen zijn door hun stevige structuur geschikt voor bijgerechten en salades.

Puy-linzen

Puy-linzen zijn een kleiner formaat groene linzen die in de omgeving van Le Puy in de Auvergne (Frankrijk) worden verbouwd. In Frankrijk staat deze soort hoog aangeschreven vanwege de fijne smaak.

Rood en geel

Rode (crimson)linzen variëren in kleur van goudkleurig (gele linzen) tot oranje en dieper oranje. Deze linzen hebben geen vliesje meer en hierdoor hebben een korte kooktijd van zo’n 15-20 minuten. Rode en gele linzen vallen snel uit elkaar. En zijn daarom heel geschikt voor het maken van linzensoep. In India gebruiken ze deze linzen voor het maken van dahl en curry’s. Rode linzen hebben een nootachtige, wat zoete smaak.

Zwarte Belugalinzen

En dan heb je nog die mooi kleine en zwarte Beluga-linzen. Deze noemen ze vaak de kaviaar onder de linzen.  Niet alleen omdat ze na het koken echt wel wat van kaviaar weg hebben, maar ook door hun verfijnde nootachtige smaak.  Beluga-linzen zijn in 15-20 minuten gaar en behouden hun kleur en structuur.  Heerlijk als bijgerecht, in verfijnde linzengerechten en als salade.

Wit

Tijdens mijn zoektocht naar linzen kwam ik bij de natuurwinkel ook nog een zak witte linzen tegen. Dit zijn gepelde bruine linzen. Die ga ik snel een keer proberen.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *