door Emilie van der Woerd van kokenophout.com
In maart zaaide ik de hele inhoud van een Hokkaido pompoen als een slinger door mijn toen net ingeplante voedselbos in het dorp Asch in de Betuwe. Nu haal ik er een mooie oogst vanaf en geniet van soepen, gegrilde pompoen op de bbq, cakes en last but not least de gevulde pompoen op cederhout gegaard. Graag deel ik dit recept met jullie.
Terwijl de pompoen aan het garen is duik ik de tuin nog even in om de appels, peren en walnoten te rapen en te plukken. September en oktober zijn heerlijke maanden om buiten bezig te zijn. Ook verzin ik dan spontaan gerechten die ik met gewassen uit de tuin op cederhout kan bereiden.
4 personen – Voorbereiden: 30 minuten – Bereiden: 1 uur
1 middelgrote oranje Hokkaido pompoen
3 el olijfolie
400 g panklare spinazie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode puntpaprika, in reepjes
6 cherrytomaatjes, gehalveerd
1 el verse kruiden uit de tuin (rozemarijn, tijm, oregano)
4 eieren
2 el crème fraîche
200 g zachte geitenkaas, in stukjes
2-3 takjes rozemarijn
1 Cedarwood bbqplank of ovenplank
Boen de pompoen schoon en snijd er aan de steelkant een flinke kap af. Schep het zachte binnenste met pitten eruit. Hol de pompoen zo nodig met een lepel iets meer uit. Snijd het uitgeholde harde vruchtvlees in stukjes.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in en grote pan. Voeg de spinazie toe en laat de blaadjes al omscheppend slinken. Laat de spinazie in een zeef goed uitlekken en druk met een bolle lepel het vocht eruit.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan. Schep de stukjes paprika en pompoen met de tomaatjes en verse kruiden erdoor en roerbak nog 1-2 minuten tot de paprika beetgaar is.
Schep van het vuur de spinazie erdoor en breng op smaak met wat zout en peper. Laat dit mengsel afkoelen tot lauw.
Klop in een grote kom de eieren los met de helft van de geitenkaas en wat peper.
Schep het spinazie in de pompoen met hierop het paprikamengsel. Verdeel tot slot het eimengsel erover. Strooi de resterende blokjes geitenkaas erover en zet het kapje erop. Leg de takjes rozemarijn naast de pompoen.
Zet de pompoen op de barbecueplank of ovenplank en laat de pompoen in een dichte barbecue of in de oven op 200 °C in 1 uur gaar worden en licht kleuren.
Laat de gevulde pompoen 5-10 minuten rusten en snijd de pompoen daarna in vieren. Lekker met knapperig zuurdesembrood.