Blog

Vegan Zuivel

Plantaardig eten is hip en zoals ik zeg, het nieuwe gewoon. Het is best makkelijk te doen om minder vis of vlees te eten zeker als het van goede lokale kwaliteit is. Wat ik zelf nog lastig vind is die heerlijke kaas en boter te laten staan. Dus met het boek van Emilie hoop ik

Blog

Vegan Zuivel

Plantaardig eten is hip en zoals ik zeg, het nieuwe gewoon. Het is best makkelijk te doen om minder vis of vlees te eten zeker als het van goede lokale kwaliteit is. Wat ik zelf nog lastig vind is die heerlijke kaas en boter te laten staan. Dus met het boek van Emilie hoop ik

Vegan Zuivel

Plantaardig eten is hip en zoals ik zeg, het nieuwe gewoon. Het is best makkelijk te doen om minder vis of vlees te eten zeker als het van goede lokale kwaliteit is. Wat ik zelf nog lastig vind is die heerlijke kaas en boter te laten staan. Dus met het boek van Emilie hoop ik oplossingen te vinden die zo heerlijk zijn dat het me geen moeite kost. Sterker, dat ik anders kan kiezen. Ik heb ervoor gekozen dagelijks plantaardige kaas gemaakt van noten te eten.

De plantaardige zuivel maken is een mooi klusje voor het weekend. Het is kort houdbaar dus direct opeten bij een borrelplankje.

Emilie Holm is voedingsdeskundige, doceert en schrijft kookboeken. Wij makers van Uit de keuken van 8 geloven en delen een visie op een groenere toekomst!

Al een paar maanden heb ik waterkefir op mijn aanrecht staan. Om de dag giet ik het af, schenk schoon water op de korrels, voeg biologische rietsuiker en een plak biologische citroen toe. Laat het vervolgens weer 48 uur bij kamertemperatuur staan. De kefir schenk ik in een schone melkfles en bewaar dit òf in de koelkast òf op een donkere plek zodat er nog een beetje koolzuur ontstaat.

Nu lees ik in het boek van Emilie dat ik bijvoorbeeld met deze zelfde waterkefirkorrels (die steeds langzaam vermeerderen) ook kokos kefiryoghurt of amandelkaas kan maken. De amandelkaas is ook een goede notenkaas als je gaat beginnen met plantaardige kaas maken. Ziet er inderdaad eenvoudig uit.

Laat 375 gram blanke amandelen weken in water (dat doe ik meestal 12 uur: ik zet het voor ik ga slapen in de koelkast onder water). Spoel de amandelen af in een zeef. Maal in de blender met 3-6 eetlepels waterkefir plus een snuf zout tot een gladde room. Voeg eventueel iets extra waterkefir toe als het lastig te bewerken is. Schep het in een schone kaasdoek. Laat het in een zeef boven een kom 24-48 uur bij kamertemperatuur staan. De kaas is klaar als het een beetje zuur smaakt. Bewaar de kaas in de koelkast en eet binnen 10 dagen op. Lekker op een sesamcracker.

Ook leuk is je eigen vegan parmezaan maken: simpel met geroosterde zonnebloempitten, edelgist, uienpoeder, gerookt paprikapoeder en zeezout. Handig om in huis te hebben voor de pasta, pizza dressing of over salades. Bij Jack Bean in Rotterdam heb ik een heerlijke veganistische pasta gegeten met parmezaan, een echte aanrader.

In het praktische boek van Emilie vind je eenvoudige recepten om zelf plantaardige melk, yoghurt, boter en kaas te maken. Achter in het boek staan nog een aantal extra veganistische recepten zoals:  hummus, energy balls, koekjes, smoothies en Thaise pesto.

Te koop bij bol.com Vegan zuivel

Auteur: Emelie Holm

Uitgeverij: Good Cook

ISBN: 978 94 6143 220 9

Prijs: € 20.95

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *