Blog

Vegan bacon van bananenschil

Vegan bacon van bananenschil? Ja, je leest het goed. Ik las daar een paar regels over in de krant en dat maakte me nieuwsgierig genoeg om vegan bacon te maken. De eerst keer lukte het niet echt. Mijn probeer-banaan was niet rijp genoeg. Neem een rijpe biologische banaan die al bruine stippels en vlekjes heeft,

Blog

Vegan bacon van bananenschil

Vegan bacon van bananenschil? Ja, je leest het goed. Ik las daar een paar regels over in de krant en dat maakte me nieuwsgierig genoeg om vegan bacon te maken. De eerst keer lukte het niet echt. Mijn probeer-banaan was niet rijp genoeg. Neem een rijpe biologische banaan die al bruine stippels en vlekjes heeft,

Vegan bacon van bananenschil

Vegan bacon van bananenschil? Ja, je leest het goed. Ik las daar een paar regels over in de krant en dat maakte me nieuwsgierig genoeg om vegan bacon te maken. De eerst keer lukte het niet echt. Mijn probeer-banaan was niet rijp genoeg. Neem een rijpe biologische banaan die al bruine stippels en vlekjes heeft, dat maakt de smaak van de bacon ook intenser. Spoel de banaan goed af en laat drogen voordat je begint met het het maken van de ‘bacon’. Pel de banaan zodat je vier lange repen schil overhoudt. Schraap nu met een lepel het witte gedeelte uit de schil. Maak een marinade van sojasaus, maple- of dadelsiroop, gerookte paprika en wat knoflookpoeder. Marineer hier de schillen minimaal 10 minuten in. Verhit vegan-olie in een koekenpan en bak de schillen een paar minuutjes per kant. Omdat de suiker in de schil smelt, gaat het beslist een beetje roken. Zet de afzuigkap even aan. Haal de gebakken schillen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. De schil wordt pas knapperig als hij afkoelt. Je vegan bacon is klaar en je staat verstelt van de smaak. Experimenteren en nieuwsgierig zijn is en blijft leuk!

De bananen kun je natuurlijk gebruiken voor een van onze recepten zoals: Muesli met banaan, een bananen-variate van de courgettecake of de Frozen yoghurt

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer
  1. Ik ben hier echt zo benieuwd naar, hoor en zie het steeds vaker. Maar zit er niet veel gif/bestrijdingsmiddel in en op de schil?

  2. Dag Saskia, dank voor je mail. Goed dat je het vraagt. Ik gebruik biologische bananen en was de schil daarna ook nog. In de tekst bij het recept zal ik dit nog aanpassen.
    Nogmaals dank en hartelijke groet, Nelleke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *