Op het randje van de lockdown was ik bij de boekpresentatie van Jessica Lek, haar nieuwste kookboek heet Jackfruit. Ken je het al? Jackfruit is een product in blik van Fairtrade Original. Een samenwerking met uitgeverij Good Cook heeft ervoor gezorgd dat dit product nu in de spotlight staat.
Trendy plant based Jackfruit
Tijden veranderen en daarmee ook de producten en ingrediënten. Jackfruit is een nieuwe trendy vleesvervanger. Het is gewoon groente met een stevige bite en de structuur van draadjesvlees. Het is daarom erg geliefd bij de veganisten en vegetariërs onder ons. Uiteraard is het geschikt voor iedereen die minder vlees wil eten en of op zoek is naar een plantaardig alternatief.
Veelzijdig product
Het leuke van dit boek is dat je makkelijk leert hoe veelzijdig het product is. Je vindt er bijvoorbeeld gerechten als miso-jackfruit hummus, jackfruit nuggets met mango chutney, smokey jackfruit gyros en een heerlijke gele curry. Hieronder een lekker lunch- of makkelijk zaterdagavond-gerecht.
Spoel 150 gram jonge jackfruit, pluk in kleine stukjes en schep in een kom om met 2-3 eetlepels vadouvan en 1 eetlepel fijngeraspte verse gember. Laat de smaakstoffen even intrekken.
Verhit 2 eetlepels olie en bak de jackfruit al omscheppend op hoog vuur ca. 8 minuten krokant. Breng op smaak met zout en peper.
Doe 2-3 eetlepels miso in een kom, voeg daar beetje bij beetje 50 ml melk of room aan toe. Voeg 8 eieren toe en klop goed los maar niet te lang anders wordt de omelet taai. Rasp nootmuskaat boven de kom en voeg 2 eetlepels fijngehakte munt toe. Breng op smaak met een snuf chili peper.
Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan, voeg het eimengsel toe. Bak 1-2 minuten op middelhoog vuur. Verdeel de kruidige jackfruit over het ei. Leg een deksel op de pan en bak in 2 minuten gaar. Serveer met brood, beetgaar gekookte bimi en waterkers.
‘Overall-tip’ van Jessica: spoel de jackfruit uit blik goed met koud water en breng daarna op smaak met een droge of natte marinade en laat het zolang mogelijk intrekken.