Cuisine: Nederlands
Kruidige eiersalade voor het Paasontbijt
Kruidige eiersalade voor het Paasontbijt. Deze week voor Pasen staat natuurlijk in het teken van eieren! Met de kinderen eieren beschilderen en versieren voor het Paasontbijt of de Paasbrunch. En natuurlijk leuke gerechten voor het paasontbijt bedenken. Bij ons is eerste Paasdag dé dag dat we met ons gezin van vroeger bij elkaar komen voor onze traditionele uitgebreide supergezellige en vaak ook lekker rommelige Paasbrunch. Dat gezin is inmiddels wel uitgebreid met onze eigen kinderen, schoonkinderen en een hele rits aan kleinkinderen. We zijn inmiddels met 20 volwassenen en 7 kleinkinderen. Dus als het even kan vieren Pasen in de tuin bij mijn zusje aan een heel lange tafel. Elk gezin neemt een zelfgemaakt gerecht mee. Om dubbelen te voorkomen, kies je iets uit een al oude lijst die elk jaar weer opduikt. Of vaak wordt dat voor je gekozen. Dit jaar is de eiersalade aan mij toe bedeeld. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je daar je eigen draai aan geeft. Bij mij begint het dan meteen te borrelen en buitelen de ideeën over elkaar heen en kies ik pas op het laatste moment wat het wordt. Misschien deze mediterrane eiersalade met feta, maar het kan ook zomaar een eiersalade met kerrie, cashewnoten en koriander en bosui worden of heel simpel eiersalade met grove mosterd en verse dragon. Het wordt vast weer een heel gezellige Pasen met natuurlijk ook !
Lees meerSchorseneren met kerriesaus
Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een donkerbruine, bijna zwarte schil. Na het schillen zien ze eruit als asperges, maar de smaak is heel anders. Bij het schillen kun je vuile handen krijgen. Je kunt schorseneren schillen terwijl je ze onder water houdt of keukenhandschoenen gebruiken. Zelf schrob ik ze schoon met een borstel of schuursponsje onder stromend water. Schorseneren verkleuren snel, bewaar ze tot bereiding onder water met een scheutje azijn of melk.
Lees meerHartige paddenstoelentaart
Deze heerlijke hartige paddenstoelentaart is perfect voor een dagje minder vlees. Een winterse salade van appel, winterpostelein en basilicum. De basilicum had ik nog staan, niet heel winters, wel een verrassende smaakmaker in de salade. Deze umamirijke taart is een alleskunner op het menu, lunch, borrelsnack, een tussendoortje of mee in je lunchtrommel, het kan allemaal. De taart is zowel koud als warm lekker.
Lees meerKnolselderijsoep met shiitakes
Deze romige knolselderijsoep met shiitakes krijgt een lekker pittig accent door de paddenstoelenbouillon.
Lees meerHomemade vijgenjam & sleedoornjam
Verse vijgen en ook van sleedoornbessen zo van de boom zijn een bron van inspiratie. Heerlijk in homemade jam voor een goed begin van de dag.
Lees meerLamsnek op cederhout van de barbecue
Deze zomer weet van geen wijken. Met dit overheerlijk barbecuegerecht van van , waarbij zij lamsnek eerst in een kruidig mengsel laat marineren en daarna op de cederhouten barbecueplank nog eens bestrijkt met een verfijnd glazuur en in een gesloten barbecue laat garen. Dat wordt zomers genieten!
Lees meerHaringhapje
Aan zo’n malse zilte haring hoef je natuurlijk niets te doen. Weghappen, genieten en klaar. Soms heb ik zin om hem een hoofdrol te geven en er een mooi gerechtje van te maken.
Lees meerpaddenstoelentaartje met tomaat en basilicum
Met oesterzwammen, shiitakes en ook andere paddenstoelen maak je in een handomdraai leuke en lekkere vegan gerechten. Dit vegan paddenstoelentaartje doet het heel goed als lunchgerecht of voorgerecht.
Lees meerKorenaren met hazelnoten, granaatappelmelasse en labneh
Foto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken
Lees meerZomerse tuinsalade met paddenstoelen
Een culinaire vriendin daagde me uit mee te doen met de paddenstoelenzomerchallenge en eens een lekker zomers recept met paddenstoelen te ontwikkelen. Ik ben niet zo van challenges, maar deze uitdaging triggerde mij. Voor ieders gevoel horen paddenstoelen bij de herfst. Maar in Frankrijk zie ik ook in de zomer na een paar flinke regenbuien vaak oudere dorpsbewoners paddenstoelen zoeken. Paddenstoelen doen het goed als het lekker vochtig is, dus ook wel na een flinke regenbui in de zomer. En gekweekte paddenstoelen zijn ook jaarrond te koop! Hoog tijd dus voor een heerlijk zomerse vegan salade met mooi stevige paddenstoelen. Denk aan oesterzwammen, koningsoesterzwammen, shiitakes en bundelzwammen. Bak de paddenstoelen even kort. Zo blijven ze mooi stevig en komt hun aromatische smaak goed tot zijn recht. De rest van de ingrediënten pluk ik in mijn piepkleine ‘voedselbosje’ in de achtertuin. Na enkele pogingen daar groenten te telen, heb ik nu besloten het aan de planten zelf over te laten of ze willen groeien of niet. Dat betekent dat ik naast een flinke bak pluksla ook een overdaad aan rucola, doorgeschoten snijbiet van vorig jaar, bloedzuring en als maggi, verveine, dragon en venkelblad in de salade kan verwerken. Kortom genoeg inspiratie voor een heerlijke salade met zomerse paddenstoelen.
Lees meerCourgettekoekjes
Kleine pannenkoekjes met groenten. Die kun je de hele dag wel eten: als ontbijt, lunch, als vleesvervanger bij het avondeten of mee in het trommeltje naar school. Maak een beslag en roer er restjes groenten door, prei, lente-ui, maïskorrels, courgette en eventueel kruiden.
Lees meerVrolijke wintersalade met gierst
Januari is een maand waar ik moeite mee heb, zeker als de dagen zich zoals nu grijs en miezerig aaneen rijgen. Daar word ik moedeloos van. Wandelen helpt en… koken ook! Mijn remedie: een flink ingewikkeld en tijdrovend recept met vooral veel snij- en hakwerk opzoeken. Of in mijn geval, zelf bedenken en opschrijven. En dan lekker aan de slag in de keuken. Dat verzet de zinnen en voor je het weet ben je weer vrolijk. Met deze salade, waar je dus wel een tijdje mee bezig bent, zet je kleur op tafel! En dat is precies wat we in deze tijd van het jaar nodig hebben. Daar word je vrolijk van en… elke kleur groente levert weer andere vitamines en mineralen en geven zo je weerstand een boost!
Lees meer