Hoofdgerecht

Asperges met ham en ei, maar wel anders

Hoofdgerecht

Asperges met ham en ei, maar wel anders

Het aspergeseizoen begint voorzichtig op gang te komen, van half april tot en met de derde week in juni kun je volop genieten van verse Hollandse asperges. Wist je, dat ze in Frankrijk net zo trots zijn op hun Franse asperges als wij op onze Hollandse? Op de markt merk je het daar direct als het aspergeseizoen begonnen is. Dan staat er een grote kraam met grote manden vol asperges, van fijne bosjes met dunne groene asperges tot dikke witte asperges. Eigenlijk net als bij ons, met één groot verschil: de witte asperges hebben daar vaak paarse kopjes. Wij gaan er prat op dat onze asperges helemaal blank zijn. De asperges worden daarvoor ’s morgens heel vroeg al gestoken, nog voor de zon de gelegenheid heeft de kopjes zelfs maar iets te laten kleuren. Dan is het heel raar om op de Franse markt te zien dat er speciaal gevraagd wordt naar de witte asperges met paarse kopjes. Er waren vrouwen die de paarse asperges er zelf tussenuit pikten. Daar moest ik meer van weten, dus vroeg ik de marktkoopvrouw ook voor mij speciaal die asperges met paarse kopjes uit te zoeken. Tijdens het bereiden kleurden die paarse kopjes groen, terwijl de stengels mooi wit bleven. Een leuk kleurcontrast op het bord en ik moet zeggen… het waren heerlijke asperges! En omdat ‘anders’ voor mij altijd een uitdaging is, heb ik ook de klassieke bereiding maar op zijn kop gezet. Ze hier het recept.

Bereidingswijze

  1. Leg de asperges één voor één op een plank en schil ze met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Draai ze steeds een slag tot je helemaal rond bent, controleer of je niet een stukje bent vergeten. Leg de asperges dan naast elkaar met de kopjes op één lijn. Snijd de houtachtige onderkanten allemaal op dezelfde hoogte af, zodat alle asperges even lang zijn.
  2. Smelt de boter in een royale hapjespan en laat deze over de bodem uitvloeien. Leg de asperges naarst elkaar in de pan en schenk er 150 ml water bij. Zet de deksel op de pan en smoor de asperges in 8-10 minuten zachtjes gaar. Schep de asperges af en toe voorzichtig om. Neem de deksel van de pan en laat het vocht enkele minuten iets inkoken tot de asperges in een dunne saus liggen.
  3. Kook in de tussentijd de eieren in 6-8 minuten bijna hard. Laat de eieren na het koken schrikken, pel ze en snijd ze in de lengte doormidden.
  4. Maak ook het hammengsel. Snijd de plakken ham in reepjes en meng ze in een kom met hüttenkäse, geraspte kaas, dragon en basilicum. Maal er wat zwarte peper boven en roer even goed door.
  5. Verdeel het hammengsel over 2 met olijfolie ingevette kopjes en druk goed aan. Keer elk kopje boven een bord, iets uit het midden en laat het hamtimbaaltje op het bord glijden.
  6. Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze even uitlekken boven het vocht dat je nog iets meer laat inkoken. Leg de asperges naast de timbaaltjes, met alle kopjes naar één kant. Leg de halve eieren ernaast en schep het ingekookte sausje over de asperges. Lekker met een salade en gebakken aardappeltjes.

Asperges met ham en ei, maar wel anders

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer