Cooking method: Bakken

High-tea - 10 maart 2017

Zwarte bonen brownies

Deze prachtige brownies zijn het bewijs dat snoepen ook best gezond kan zijn. De bloem en suiker uit het originele recept heb ik vervangen door zwarte bonen uit blik en dadels, waardoor zo’n lekker stukje brownie opeens minder suiker bevat, min of meer glutenvrij is en een bron van vezels wordt. Je kunt er ook bruine bonen of linzen voor gebruiken. Niemand zal vermoeden dat je er peulvruchten in verwerkt hebt. Echt… je likt je vingers erbij af, zo lekker!

Lees meer
Dessert - 25 februari 2017

Appelkaneelcake

Had zin om een gewone ordinaire cake in een langwerpige vorm te bakken. Een cake zelf bakken is zo gepiept en zoveel lekkerder dan gekocht. Samen met mijn dochter in de keuken aan de slag. Kon ze mooi helpen met de appelpartjes snijden en in de cake steken. Gezellig klusje samen op woensdagmiddag en daarna met z'n allen thee drinken.

Lees meer
High-tea - 17 februari 2017

Plakkerige boterkoek met amandelen

Dit plakkerige boterkoek recept is al jarenlang mijn favoriete recept. Mijn moeder bakte hem zo en ik op mijn beurt ook weer. Of het een ‘echte’ Joodse boterkoek is weet ik niet maar mijn moeder noemde hem wel zo. Zij bakte hem in een . En ’t was niet zomaar iets, er waren regels aan verbonden. Na het afkoelen moet de koek een brede harde rand hebben en van binnen wel gaar maar toch ook nog kleverig zijn. De onderkant mag beslist niet bruin zijn eerder goudgeel en het allerbelangrijkste hij moet met roomboter gemaakt worden. Wat de regels ook mogen zijn ik vind het gewoon de allerlekkerste boterkoek!

Lees meer
Ontbijt - 27 januari 2017

Hartige havermout

Zondagochtend, beetje rustig wakker worden, kopje thee en dan als ontbijt/brunch een hartige havermout. Ik vind dat heerlijk.

Lees meer
27 januari 2017

Indian wrap met chutney

Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid ingrediënten. Als je alle ingrediënten goed klaar zet, win je tijd. Zeker als je het recept even van te voren leest, kun je de specerijen al bij elkaar doen, etc. Zowel de champignon-vulling als de chutney kunnen een dag van te voren gemaakt worden. Mocht koriander niet je favoriete kruid zijn, vervang het dan door platte peterselie of doe half half.

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 januari 2017

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel

Op winterse dagen gaat er niets boven zelfgemaakte boerenkoolstamppot. Leuk om eens helemaal van scratch af aan te beginnen en ook de boerenkool zelf ‘panklaar’ te maken. Ga dan voor 500 gram panklare boerenkool uit van een flinke stronk boerenkool van ongeveer een kilo. Maak de bladeren los van de stronk en ris de bladeren eraf. Spoel de bladeren in een vergiet, laat ze uitlekken en hak ze niet te fijn. De zoete aardappel maakt de stamppot lichter en accentueert de lekkere boerenkoolsmaak. Recept uit LEKKER LANG JONG Boerenkool eboekje Foto A10design, Albertine Dijkema

Lees meer
Lunch - 6 januari 2017

Traktatie-cadeautjes met saucijzengehakt

Door het deegstrikje wordt dit simpele borrelhapje omgetoverd tot een speciaal eetgeschenk. Dit gerecht is ideaal voor kinderen om in het weekend, op de woensdagmiddag of tijdens de vakantiedagen te laten maken. Alleen bij de strikjes kunnen ze wel wat hulp gebruiken, want dat is een een beetje een priegel karweitje.

Lees meer
Hoofdgerecht - 30 december 2016

Knolselderijstamppot met paddenstoelen en makreel

Boerenkool, zuurkool en hutspot zijn echte traditionele Hollandse wintergerechten met als basis een lekker kruimig aardappeltje. Van origine worden stamppotten gegeten met worst, een karbonaadje, speklapje of ouderwets draadjesvlees. En natuurlijk met een kuiltje jus! Maar er zijn nog veel meer lekkere stamppotjes te bedenken. Wat te denken van deze knolselderijstamppot met paddenstoelen en gestoomde makreel? Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca 20 min.

Lees meer
Fingerfood - 27 december 2016

Mistletoe bakjes

9 grote plakken Amerikaanse bacon geitenkaas cranberry’s rucola Verhit de oven tot 200 graden. Draai een mini muffin vorm (12 muffins) om en zet op een bakblik. Zo voorkom je dat het afdruipende baconvet op de bodem van de oven komt. Mocht je geen muffin vorm hebben, dan kun je vast zelf iets bedenken als

Lees meer
Brunch - 23 december 2016

Gebakken paprika met ei en bieslook

Tip: je kunt ook ringen puntpaprika bakken met een kwarteleitje. Leuk voor de paasdagen.

Lees meer
Broodmaaltijd - 21 december 2016

Mini kerststolletjes

Deze zelfgemaakte mini kerststolletjes met lekker veel gedroogd fruit, noten en amandelspijs kun je goed van tevoren maken. Vries de afgekoelde broodjes zonder poedersuiker, verpakt in een diepvrieszak, in en je hebt tijdens de kerst in een handomdraai heerlijke ontbijt- of brunchbroodjes op tafel staan. Voor 12 stolletjes Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 12-15 minuten oventijd

Lees meer
Broodmaaltijd - 21 december 2016

Kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

Ik ben dol op cinnamon rolls! De geur alleen al doet mij watertanden. Ik zou elke dag willen beginnen met zo’n verrukkelijk broodje met een sticky vulling van bruine suiker, rozijnen, boter en kaneelpoeder, rijkelijk overgoten met vanilleglazuur. Ik maak ze dus graag als ik logees heb en we met z’n allen lekker lang samen aan de ontbijttafel zitten. Voor 12 broodjes Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 15-17 minuten oventijd

Lees meer