Knapperige havermoutcrackers

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie  , , ,   

maart 24, 2017

Elke week opnieuw bak ik mijn eigen crackers, meestal volgens een van de recepten uit onze boeken. Maar experimenteren zit mij in het bloed en dus ben ik steeds weer met andere crackers. De laatste weken heb ik me toegelegd op crackers waaraan geen ei en kaas als bindmiddel is toegevoegd. Zo krijg je heerlijk lichte, knapperige crackers. De ingrediënten bestaan heel simpel uit alleen gezonde granen, noten en zaden. Hier kun je zelf naar hartenlust op variëren. Vervang amandelen door hazelnoten of walnoten en voeg wat meer zaden toe. En vrolijk de crackers op met lekkere smaakmakers: versgeraspte kurkuma of fijngehakte tijm en rozemarijn. Zelf crackers maken is niet echt veel werk. Het belangrijkste is dat je het deeg een paar uur de tijd geeft zich te zetten. Daarna kun je het deeg met een deegroller tussen twee stukken bakpapier mooi dun uitrollen. Dunne crackers worden tijdens het bakken in de oven lekker knapperig. Maar pas op: hoe dunner de crackers, hoe korter de baktijd. Houd de crackers in de oven goed in de gaten. In ons boek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… (www.lekkerlangjong.nl) vind je werkfoto’s hoe je crackers maakt.

  • Voorbereiding: 30 min
  • Bereidingstijd: 15 min
  • Aantal personen: 24-30 crackers

Ingrediënten

100 g amandelen met bruin vlies of amandelmeel

100 g havervlokken

100 g havermout (gebroken havervlokken

50 g gemengde zaden (lijnzaad, sesamzaad, hennepzaad)

50 g pompoenpitten en/of zonnebloempitten

Bereidingswijze

1Maal de bruine amandelen in de keukenmachine fijn en doe het meel over in een kom. Meng de havervlokken, havermout, gemengde zaden, pompoenpitten en wat (Himalaya of Keltisch) zeezout erdoor. Voeg al roerend 300-400 ml water toe. De ingrediënten moeten net niet onderstaan.

2Laat dit mengsel afgedekt 3-4 uur wellen tot de havermout al het vocht heeft opgenomen en het deeg redelijk stevig en wat plakkerig is geworden.

3Verwarm de oven voor p 180 °C. Verdeel het deeg in 2-3 porties en rol deze één voor één uit tussen 2 stukken bakpapier tot een rechthoekige lap van 2-3 mm dik. Trek de bovenste laag bakpapier voorzichtig weg.

4Snijd de randen van het deeg netjes recht. Vul zo nodig gaten op met restjes deeg. Snijd het deeg op het bakpapier in handzame crackers.

5Leg het bakpapier met de crackers op een bakplaat en schuif deze in het midden van de oven. Bak de crackers in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar. Open de ovendeur tussentijds een paar keer, zodat het vocht uit de crackers kan verdwijnen.

6Neem het bakpapier met crackers van de bakplaat en laat de crackers zo op een rooster helemaal afkoelen. Bak de rest van de crackers op dezelfde manier. Deze crackers zijn in een goed afgesloten trommel zeker 2-3 weken houdbaar, maar dat redden ze bij mij nooit.

00:00

2 Reacties

fleur@bureausintnicolaas.nl'

Clara ten Houte de Lange

november 25, 2019

Beste Ruth,

Je kunt de amandelen door andere noten vervangen. Bijvoorbeeld hazelnoten, pecannoten, cashewnoten of pinda’s. Of voeg anders meer havermout toe. Succes!

Groet! Clara

Ruth Deleij

november 22, 2019

Hallo,
De crackers die je beschrijft lijken me heerlijk, alleen verdraag ik geen amandelen. Kan ik die ook weglaten?
Ik hoor het graag van je.

Vriendelijke groet Ruth

All fields and a star-rating are required to submit a review.