Hoofdgerecht

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel

Hoofdgerecht

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel

Op winterse dagen gaat er niets boven zelfgemaakte boerenkoolstamppot. Leuk om eens helemaal van scratch af aan te beginnen en ook de boerenkool zelf ‘panklaar’ te maken. Ga dan voor 500 gram panklare boerenkool uit van een flinke stronk boerenkool van ongeveer een kilo. Maak de bladeren los van de stronk en ris de bladeren eraf. Spoel de bladeren in een vergiet, laat ze uitlekken en hak ze niet te fijn. De zoete aardappel maakt de stamppot lichter en accentueert de lekkere boerenkoolsmaak.

Recept uit LEKKER LANG JONG Boerenkool eboekje

Foto A10design, Albertine Dijkema

Bereidingswijze

  1. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui en zoete-aardappelblokjes 1-2 minuten op zacht vuur. Schep hand voor hand de boerenkool erdoor en laat de boerenkool al omscheppend slinken. Schep ook de havermout erdoor en schenk de bouillon erbij. Kook de boerenkool en zoete aardappel in 10-15 minuten zachtjes gaar.
  2. Bak intussen in een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie de champignons en shiitakes op hoog vuur bruin en gaar, laat het vocht verdampen. Sprenkel er 1-2 eetlepels citroensap over en laat het vocht verdampen. Breng de paddenstoelen op smaak met wat zout en peper. Schep ze in een kom.
  3. Roer de sojasaus met een scheut water in de koekenpan en roer de aanbaksels van de paddenstoelen los, laat het vocht inkoken tot een lekkere jus.
  4. Stamp de boerenkool en zoete aardappel met een stamper tot een grove stamppot. Serveer in diepe borden. Maak in het midden een kuiltje en schep daar wat jus in. Schep de paddenstoelen op de stamppot.

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer