High-tea

Plakkerige boterkoek met amandelen

High-tea

Plakkerige boterkoek met amandelen

Dit plakkerige boterkoek recept is al jarenlang mijn favoriete recept. Mijn moeder bakte hem zo en ik op mijn beurt ook weer. Of het een ‘echte’ Joodse boterkoek is weet ik niet maar mijn moeder noemde hem wel zo. Zij bakte hem in een boterkoek of mesjesvorm. En ’t was niet zomaar iets, er waren regels aan verbonden. Na het afkoelen moet de koek een brede harde rand hebben en van binnen wel gaar maar toch ook nog kleverig zijn. De onderkant mag beslist niet bruin zijn eerder goudgeel en het allerbelangrijkste hij moet met roomboter gemaakt worden. Wat de regels ook mogen zijn ik vind het gewoon de allerlekkerste boterkoek!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven (hetelucht) voor tot 175 °C. Meng de bloem met een mespunt zout, de basterd en vanillesuiker in een kom. Houd 1 el van het losgeklopte ei achter en kneed de rest met de boter door het bloemmengsel. Vorm er een bal van en druk hem uit in de bakvorm.
  2. Schenk de rest van het ei op het deeg en strijk het deeg met de bolle kant van een lepel glad en gelijktijdig het ei uit over het deeg. Trek met de tanden van een vork strepen in het deeg, druk amandelen in het deeg en bestrijk ze ook met ei. Giet het overtollige ei eraf. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de boterkoek in ca. 25 minuten goudbruin.
  3. Neem de vorm uit de oven en zet hem op een taartrooster. Druk met de bolle kant van een lepel de boterkoek plat zodat hij lekker plakkerig wordt. Laat de boterkoek iets afkoelen en draai het mes voorzichtig rond.
  4. Laat de boterkoek in de vorm afkoelen en draai het mes tijdens het afkoelen een paar maal rond. Snijd de boterkoek naar wens in stukjes of puntjes en wip ze met een vork uit de vorm. Bewaar de afgekoelde boterkoek in een trommel.

Tip
Heb je een keukenmachine dan kun je het deeg ook in de machine maken. Alle droge ingrediënten in de kom met het mes doen en eerst even kort draaien zodat alles goed gemengd is. Vervolgens de boter en het ei toevoegen en de machine laten draaien tot een samenhangend deeg. Niet te lang want dan wordt het deeg te warm en zacht. Kort met de hand nakneden kan soms nodig zijn.

Garneertips:
• Laat voor een naturel boterkoek de halve amandelen achterwege.
• Vervang het ei door 8 el fijngehakte stemgember en 3 el gembersiroop (uit de pot de stemgember) en verdeel dit over het deeg. Streepjes trekken is dan niet nodig.
• Garneer de boterkoek zoals op de foto. Verdeel de koek in drie gelijke delen. Garneer 1 punt met amandelen, 1 deel met stemgember en laat 1 deel naturel.

Smaakvariatietip
Vervang de vanillesuiker door de rasp van 1 schoongeboende limoen of citroen of van ½ sinaasappel.

Plakkerige boterkoek met amandelen

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer