Ceviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held! Een heerlijk licht voorgerecht voor een uitgebreid kerstmenu. Je kunt het maken van kabeljauw en bijna alle andere vissoorten die je in de winkel vindt. Korinader voeg ik alleen toe bij degenen die dat lekker vinden. Voor wie er niet van houdt meng ik de gemarineerde vis met peterselie of een andere kruidje zoals bieslook en/of kervel.
Voorgerecht voor 6 personen
Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren
Bereidingswijze
- Snijd de vis in stukken van 2-3 cm.
- Pel de ui. Snijd de ui en de jalapeño in zeer smalle ringen.
- Meng het limoensap met de olie, ui, jalapeño, wat peper, zout en 2 of 4 tl gembersiroop naar smaak. Proef en breng eventueel verder op smaak. Schep de visrepen erdoor.
- Marineer 2-3 uur of een nachtje.
- Hak de koriander en/of peterselie grof en schep door de ceviche.
- Snijd de limoen in 6 partjes
- Serveer op de filokoeken met de sla en limoenpartjes.
Bekijk hier het recept van de filokoeken: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/knapperige-peper-zout-filokoeken/
Tip: De kabeljauw kun je vervangen door andere duurzaam gevangen witvis, zalm, tonijn, makreel.
®Jose van Mil