Hoofdgerecht

Stoofvlees

Hoofdgerecht

Stoofvlees

Thuis werken, terwijl het stoofvlees zachtjes pruttelt en het steeds lekkerder gaat ruiken, dat maakt het werken aangenamer.

Van dit gerecht kun je in dezelfde tijd grotere hoeveelheden bereiden waarvan je daarna een deel invriest. Bak het vlees dan in porties in een ruime braadpan bruin. Als je al het (koude) vlees tegelijk in de pan doet daalt de temperatuur van het vet en wordt het vlees niet bruin.

Laat het vlees stoven met uien en smaakmakers of voeg groenten toe zoals bijvoorbeeld wortel en bleekselderij. Een deel van de bouillon kan vervangen worden door een glaasje wijn of scheutje bier. Lekker met stamppot naar keuze of  aardappel-knolselderijpuree .

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in dobbelstenen, dep het met keukenpapier droog en bestuif met bloem.
  2. Pel en snipper de uien.
  3. Verhit de olie en de boter in een passende braadpan. Wacht tot het schuim is weggetrokken. Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin.
  4. Draai het vuur laag en bak de uisnippers ca. 2 minuten mee.
  5. Verwarm de bouillon in een kleine pan of in de magnetron. Schenk (de wijn en) de bouillon al roerend bij het vlees. Voeg laurierblaadjes, kruidnagels, mosterd en wat zout en peper toe. Het vlees moet net onder staan, giet er anders wat water bij.
  6. Breng het vocht aan de kook, leg een deksel op de pan en laat het vlees op heel laag vuur gaar sudderen in 2 ½ - 3 uur.
  7. Schil desgewenst de wortel en snijd in plakjes, maak de bleekselderij schoon en snijd in smalle boogjes. Schep ze na 2 uur door het vlees en laat ze hierin gaar worden.
  8. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Roer de maïzena in een kopje met 2 el water glad en bind hiermee het stoofvocht.

Tip: aardappel-knolselderijpuree: kook 500 g aardappels en 250-300 g knolselderijblokjes samen gaar in 20 minuten. Giet af en stamp tot puree met klontje boter, scheutje melk, zout, peper en nootmuskaat.

Stoofvlees

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer