Hoofdgerecht

Tips en tops voor gebraden kip

Hoofdgerecht

Tips en tops voor gebraden kip

Het perfect geroosterde kippetje krijg je door de kip op tijd uit de koelkast te halen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de dag ervoor al de kip met zout en peper te bestrooien zodat de smaak erin trekt. Door met je vingers het vel voorzichtig lost te maken kun je er een kruidenboter of salieblaadjes onder stoppen voor extra smaak. Door het kippetje eerst op hoge temperatuur te roosteren krijg je een lekker krokant velletje. Door de oven temperatuur weer lager te draaien krijg je een lekker sappig kippetje. Op het karkas gebraden kippenvlees heeft meer smaak. Door de kip te vullen met citroen en kruiden krijgt het vlees een extra lekkere kruidige smaak.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de citroen, 2 laurierblaadjes, 2 tenen knoflook en de tijm in de buikholte van de kip.
  2. Strooi zout en peper over de hele kip. Zet de kip in een braadslede en rooster 10 minuten op 220 °C.
  3. Draai de oven laag en rooster de kip nog één uur op 180 °C. Draai de kip halverwege om voor een mooi egaal goudbruin geroosterd resultaat.
  4. Haal de kip uit de oven. Dek losjes af met een stukjes aluminiumfolie en laat de kip 10 minuten rusten.
  5. Snijd de kip met een scherp mes in stukken. Begin bij de poten en vervolgens snijd je het borstvlees eraf.
  6. Serveer de kip op een mooie grote schaal. Lekker met een groene salade, haricots vert en frietjes.

Maak van het gebraden karkas nog een heerlijk bouillon. Voeg er zoveel water aan de pan toe dat het karkas onderstaat. Voeg wortel, ui, prei, bleekselderij en venkel toe. Wat gekneusde peperkorrels en een paar takjes tijm en teentjes knoflook. Breng aan de kook, draai de warmtebron laag en kook de bouillon zachtjes ca. 2 uur.

PS. mocht je in de buurt van San Francisco zijn, ga dan naar Zuni café daar bereiden ze de perfect kip in de hout gestookte oven.

Tips en tops voor gebraden kip

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer