Gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken  ,     

september 16, 2019

Met deze gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus zet je snel een feestelijk hoofdgerecht op tafel. Eendenborst is eenvoudig te bereiden en heeft daarbij ook nog eens een korte bereidingstijd. Diegene die mij kennen weten dat ik verslingerd ben aan mijn plaatstalen koekenpannen, iets anders komt er bij mij niet meer in. Zeker voor het bakken van eendenborst en biefstuk wat mij betreft dé beste pan om te gebruiken! Wil je meer lezen over koekenpannen lees dan mijn blog maar eens.

  • Bereidingstijd: 20 min
  • Aantal personen: 2-3

Ingrediënten

1 biologische sinaasappel

1 witte ui, in dunne partjes

½ tl kaneelpoeder

100 ml runderfond

2 tamme eendenborsten

30 g extra pure chocolade, in kleine stukjes

2 tl fijngeknipte bieslook

Bereidingswijze

1Boen de sinaasappel schoon, rasp de helft van de oranje schil dun af en pers de sinaasappel uit. Zeef het sap.

2Verwarm de olijfolie in een steelpan en fruit de ui op een halfhoog vuur in 3-5 minuten glazig. Voeg het kaneelpoeder, het sinaasappelsap en de fond toe en breng alles op een halfhoog vuur aan de kook. Temper het vuur en laat de saus zachtjes ± 5 minuten koken.

3Verhit intussen een (plaatstalen) koekenpan. Snijd de huidzijde van de eendenborsten om de centimeter in tot op het rode vlees. Keer ze en bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak. Leg de eendenborsten met de huidzijde in de hete pan en bak ze 3 minuten op een hoog vuur.

4Keer ze en bak de eendenborsten in nog 2-3 minuten. op een hoog vuur rosé. Neem ze uit de pan, leg ze met de huidzijde naar boven op een snijplank en laat ze even rusten.

5Voeg de chocolade en de sinaasappelrasp aan de saus toe en neem de pan van het vuur. Laat de chocolade al roerende smelten. Breng de saus op smaak met versgemalen peper en zout.

6Snijd de eend in plakken en serveer de eendenborst met de sinaasappel-chocoladesaus. Garneer met het bieslook. Lekker met een gratin van aardappel en bloemkool.

 

Tips

• Neem het vlees 30 minuten van tevoren uit de koelkast, dan koelt je bakvet niet te snel af en bakt de eend mooier aan.

• Door de eendenborsten eerst op de huidzijde te bakken, bereid je de eend in zijn eigen vet en is het niet nodig extra bakvet toe te voegen.

 

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.