Hoofdgerecht

Kantonese vis uit de oven

Hoofdgerecht

Kantonese vis uit de oven

Deze Kantonese vis uit de oven met gember en tau see boontjes is een heerlijk Chinees familiegerecht. Meestal worden de vissen gaar gestoomd. Maar omdat ik bij voorkeur een grote vis gebruik in plaats van 4 kleine bereid ik hem altijd in de oven. In China worden vissen over het algemeen in z’n geheel en met kop en staart eraan bereid. Dat komt de smaak van de vis zeker ten goede en ik vind het ook leuk om zo’n mooie grote vis te serveren. Het vette varkensvlees zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt en geeft samen met de gember en de tau see boontjes een heerlijke smaak aan de vis.

Hoofdgerecht 4 personen

Voorbereidingstijd: ca. 15 minuten
Bereidingstijd: ca. 10 minuten
Oventijd: ca. 20 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C (hetelucht). Spoel de vis onder koud stromend water schoon en droog hem met keukenpapier. Snijd de vis aan een zijde tot op de graat schuin in. Leg de vis met de ingesneden kant naar boven in een ingevette passende ovenschaal of braadslede en bestrooi met ruim versgemalen peper en een beetje zeezout.
  2. Snijd het speklapje in stukjes en hak het vlees in een de keukenmachine (op pulsestand) fijn. Pel en snipper de knoflook en de sjalot. Schil de gemberwortel en hak hem fijn. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne schuine ringetjes. Meng het vette gehakt met 1/3 van de knoflook, de sjalot, 1/3 van de gemberwortel, het vijfkruidenpoeder, 1 el van de rijstwijn, 1 el sojasaus en versgemalen peper en zeezout naar smaak.
  3. Doe ¼ van het gehaktmengsel in de buikholte en verdeel de rest van het gehakt over de vis. Druk het een beetje aan. Strooi de rest van de knoflook, de gemberwortel, de tau see boontjes en de helft van de bosui erover. Druppel de rest van de rijstwijn, de sojasaus en de oestersaus erover.
  4. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en laat de vis in ca. 20 minuten garen. Controleer of de vis gaar is door een stukje visvlees met een vork van de graat te duwen. Het moet makkelijk loslaten. Zet de vis anders nog 5 minuten terug in de oven. Verhit de olie. Verdeel de rest van de bosui over de vis en schenk de hete olie over de vis. Serveer direct. Lekker met geroerbakte groenten naar keuze en rijst of noedels.

Tip: bereid de vis voor tot het moment dat je hem in de oven zet. Dek hem af met huishoudfolie en aluminiumfolie en zet de schaal tot gebruik in de koelkast. Zo heb je het hoofdgerecht al zo goed als klaar. Dus een prima gerecht als je gasten krijgt.

Kantonese vis uit de oven

Ingrediënten

Preferred partner: Koken op hout!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer