Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Volgens de Spanjaarden komt de beste ansjovis uit Cantabrië, in het noorden van Spanje, gelegen tussen Asturië en Biskaje. Dit gerecht kom je er veel tegen. Een heerlijke combinatie van zout en zoet.
Lees meerFoto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken
Lees meerVoor deze chutney zijn harde peren nodig. Rijpe peren bevatten meer sap. Dat sap verdund het kookvocht waardoor het minder stroperig kan worden. Bovendien worden stukjes rijpe peer snel moes, terwijl harde peer hun structuur behoudt. Chutney is heerlijk bij pittige gerechten zoals curries. Ook is een lepeltje lekker door jus van bijvoorbeeld kip, wild of gehaktballetjes. Het is lekker bij een kaasplateau, bij paté en leuk als cadeautje. Bijgerecht voor 3 - 4 potten
Lees meerHi Five Barbecue Borrelfeest! Het duurt vast niet lang meer voor we weer een echt feestje mogen vieren. Liefst natuurlijk buiten en op 1,5 meter afstand. Verras je gasten dan eens met deze overheerlijke hapjes van de barbecue die je heel handig op CedarWood tapasplankjes bereidt. Al tijdens het voorbereiden leg je de hapjes per stuk op een tapasplankje van 6 x 6 cm of 9 x 9 cm. Dat maakt het roosteren op de barbecue makkelijker en de geur die tijdens het roosteren vrijkomt geeft de hapjes een heel verfijnd ceder aroma mee. En… na het bereiden kun je de hapjes op de plankjes makkelijk individueel serveren. Coronaproof dus! Want dat blijft nog wel een tijdje belangrijk! Zalmrolletje met zeewiersalade 4 stuks 1 stuk zalmfilet zonder vel (100 g) 1 -2 eetlepels zeewiersalade 1 eetlepel bieslook, fijngeknipt 2 theelepels zwart of wit sesamzaad ½ - 1 eetlepel sesamolie 4 kleine tapasprikkers 4 Cedar Wood tapasplakjes 6 x 6 cm Snijd de zalmfilet in de lengte in 4 dunne plakken (ca. 1 cm dik) en leg ze plat op een plank. Verdeel de zeewiersalade en bieslook erover en rol de plakken zalm op. Steek er een tapasprikker door en leg de zalmrolletjes elk op een tapasplankje. Strooi het sesamzaad erover en besprenkel met een beetje sesamolie. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C) Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de zalm in 6-8 minuten gaar. 10 minuten + 6-8 minuten bakken Paprika gevuld met kikkererwten en feta en kappertjes 8 stuks 4 ‘snoep’of mini paprika’s 50 g kikkererwten uit blik, uitgelekt 50 g feta, verkruimeld 1 eetlepel verse Italiaanse kruiden, fijngehakt 1 eetlepel olijfolie 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm Halveer de paprikaatjes en verwijder de zaadlijsten. Stamp de kikkererwten in een kom grof en meng de feta, kruiden en olijfolie erdoor. Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper. Vul de paprikahelften met dit mengsel en zet steeds 2 helften op een tapasplankje en druppel er nog een beetje olijfolie over. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de paprikaatjes in 8-10 minuten gaar. 10 minuten + 8-10 minuten bakken Tip: Het kikkererwtenmengsel wordt extra lekker als je er een eetlepel fijngehakte kappertjes door mengt. Kipspiesje met salie en rauwe ham 8 stuks 150 g (biologische) kipfilet rasp en sap van ½ citroen 1-2 eetlepel olijfolie 8 blaadjes salie 4 plakjes rauwe ham 8 kleine tapasprikkers 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm Snijd de kipfilet schuin in 8 lange plakken. Meng de plakken in een kom met citroenrasp, wat zout en peper, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie. Schep de plakken kip erdoor en laat ze een half uurtje marineren. Snijd de plakken ham in de lengte doormidden. Spreid de plakjes kipfilet op een plank uit en leg op elke plak een blaadje salie. Dek af met een plakje ham en steek de plakken kip met salie en ham elk in de lengte zigzag aan een spiesje.Leg steeds 2 spiesjes op een tapasplankje. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de kipspiesjes in 8-10 minuten lichtbruin en gaar. 10 minuten + + 30 minuten marineren +8-10 minuten bakken Asperges met rozemarijn in courgette gewikkeld 4 stuks 1 bakje aspergetips (100 g) rasp en sap van ½ citroen 2-3 eetlepels olijfolie 1 middelgrote courgette 4 jonge verse rozemarijntakjes 4 CedarWood tapasplakjes 6 x 6 cm Kook de aspergetips in ruim kokend water in 2-3 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet direct met koud water en laat ze goed uitlekken. Leg de asperges in een klein rechthoekig schaaltje en verdeel er citroenrasp met wat zout en peper over. Sprenkel er citroensap en een beetje olijfolie over en schep de asperges voorzichtig om. Laat ze zo 10 minuten intrekken.Snijd de courgette in de lengte doormidden en Schaaf aan de snijkant met een kaasschaaf 4 lange dunne plakken af. Maak 4 bundeltjes met elk 3 asperges (alle kopjes naar dezelfde kant) en een takje rozemarijn in het midden. Wikkel elk buideltje strak in een plak courgette, zodat de puntjes van de asperges nog goed zichtbaar zijn. Bestrijk de rolletjes rondom dun met olijfolie. Leg op elk tapas plankje een courgette-aspergerolletje. Schuif de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op het barbecuerooster of op een hete pizzasteen in de barbecue. Bak de rolletjes in 6-8 minuten gaar. 10 minuten + 6-8 minuten bakken Minikrieltjes gevuld met roodschimmelkaas 8-12 stuks 8-12 krieltjes in de schil 50 g roodschimmel kaas of brie 2 theelepels venkelzaadjes 1 eetlepel olijfolie Enkele blaadjes vers basilicum, in dunne reepjes 4 Cedar Wood tapasplakjes 6 x 6 cm Kook of stoom de krieltjes in 8-10 minuten beetgaar en laat ze afkoelen. Snijd de kaas in stukjes van 3 cm lang en ½ cm dik. Snijd de krieltjes in de lengte open en duw ze iets open. Duw in elk aardappeltje een stukje roodschimmelkaas en maal er wat zwarte peper boven. Strooi de venkelzaadjes erover. Bestrijk de schil van elk aardappeltjes met wat olijfolie.Zet op elk tapasplankje 2 gevulde krieltjes en zet de plankjes in een hete oven (200 °C). Of zet ze op een rooster of hete pizzasteen in de barbecue. Bak de krieltjes in 8-10 minuten knapperig bruin en laat de kaas smelten. 15 minuten + 6-8 minuten bakken
Lees meerDe laatste foodtrend is deze hummusbowl. Met deze presentatie zet je heel snel een lekkere snack op tafel. Zeker als je kant en klare hummus gebruikt. Schep de hummus met een lepel in een diep bord of kom en vorm met de bolle kant van een lepel een kommetje door het bord te draaien. Vul daarna op met lekkere goodies zoals fetakaas, olijven, stukjes tomaat en komkommer. Garneer met verse kruiden en bestrooi met ras el hanout, paprikapoeder of pul biber. Schenk voor extra smaak en smeuïgheid lekkere olijfolie eroverheen.
Lees meerHummus is zoveel leuker als het felgekleurd is! Maak een hoeveelheid hummus en voeg er de paprika's naar keuze aan toe - rode, groene of gele. Serveer er de kerstomaatjes en crudité's bij.
Lees meerDeze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.
Lees meerDulce de membrillo wordt gemaakt van en je krijgt het in Spanje geserveerd bij kaas. Je kunt membrillo kopen bij mediterrane winkels. In Spanje ligt het zelfs gewoon bij de supermarkten in het schap. Maar het is ook leuk om zelf eens dulce de membrillo te maken. Het is nu de tijd om dat eens te proberen want er zijn volop kweeperen te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels en supermarkten. Voor 8-10 stukken Bereidingstijd: ± 2 uur
Lees meerPittige Spaanse andijvie met veel knoflook, olijfolie en rode peper. Met azijn haal je de smaak omhoog. Deze verrassende andijvie uit de oven is heerlijk om als bijgerecht met , gevogelte of varkensvlees te eten. Of koud als tapas met een beetje Serranoham.
Lees meerDeze haringsalade met venkel en sinaasappel kun je goed voorbereiden en omdat je het in kleine glaasjes serveert eet het ook makkelijk. Zo serveer je een verrassend gerechtje met Hollandse Maatjes. Een lekker hapje voor rond de jaarwisseling! Bereidingstijd: ± 15 minuten Borrelhapje of amuse voor 4 personen
Lees meerOp mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.
Lees meerHet is kersentijd! Wat is het heerlijk dat ik vlak bij een kersenboomgaard woon (maar 20 km van Amsterdam!), want de kersen die ik begin van de middag gekocht heb, waren ’s morgens geplukt. Kersen om je oor hangen, moet je eigenlijk altijd wel een keer, ook als je volwassen bent, maar ermee experimenteren is wel erg leuk. Van taart tot ijs en van vinaigrette tot likeur. Een mooie olijfolie bij dit gerecht is belangrijk. Mijn buurman vroeg me na 2 dagen waarom dit hapje toch zo bijzonder smaakte. Wat mij betreft is het de combinatie van de vers geplukte kersen en de bio olijfolie uit Italië. Je kunt deze salsa ook in de keukenmachine fijnmalen, dan heb je een perfecte vinaigrette voor een salade. Maar deze salsa bij gegrild vlees is ook een aanrader. P.S. de olijf olie Bio Terra Francescane uit Umbrië kun je bestellen via het net ( ) voor circa 20 euro incl. verzendkosten, maar als je toch met vakantie gaat naar Italië gaat, past hij misschien nog in je koffer.
Lees meer