Het is kersentijd!
Wat is het heerlijk dat ik vlak bij een kersenboomgaard woon (maar 20 km van Amsterdam!), want de kersen die ik begin van de middag gekocht heb, waren ’s morgens geplukt. Kersen om je oor hangen, moet je eigenlijk altijd wel een keer, ook als je volwassen bent, maar ermee experimenteren is wel erg leuk. Van taart tot ijs en van vinaigrette tot likeur.
Een mooie olijfolie bij dit gerecht is belangrijk. Mijn buurman vroeg me na 2 dagen waarom dit hapje toch zo bijzonder smaakte. Wat mij betreft is het de combinatie van de vers geplukte kersen en de bio olijfolie uit Italië.
Je kunt deze salsa ook in de keukenmachine fijnmalen, dan heb je een perfecte vinaigrette voor een salade. Maar deze salsa bij gegrild vlees is ook een aanrader.
P.S. de olijf olie Bio Terra Francescane uit Umbrië kun je bestellen via het net (http://www.terrefrancescane.com/gb/21-terre-francescane ) voor circa 20 euro incl. verzendkosten, maar als je toch met vakantie gaat naar Italië gaat, past hij misschien nog in je koffer.
Bereidingswijze
- Meng in een schaaltje het witte deel van de bosui met het citroensap en laat 10 minuten staan.
- Ontpit de kersen, zodat je ongeveer 340 gram overhoud voor deze salsa.
- Voeg de groene bosui, kersen en 120 ml olijfolie toe en meng voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd het stokbrood in diagonale plakken, smeer ze matig in met olijfolie en grill aan beide kanten lichtbruin. Laat het brood iets afkoelen en besmeer het dan ruim met ricotta. Strooi er eventueel wat zeezout op en schep met een schuimspaan de salsa erop.
- Je kunt de salsa 6 uur van te voren maken. Dek dan goed af en bewaar in de koelkast.