Dulce de membrillo
Dulce de membrillo

Dulce de membrillo maken

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken      

september 27, 2018

Dulce de membrillo wordt gemaakt van kweeperen en je krijgt het in Spanje geserveerd bij kaas. Je kunt membrillo kopen bij mediterrane winkels. In Spanje ligt het zelfs gewoon bij de supermarkten in het schap. Maar het is ook leuk om zelf eens dulce de membrillo te maken. Het is nu de tijd om dat eens te proberen want er zijn volop kweeperen te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels en supermarkten.

Voor 8-10 stukken
Bereidingstijd: ± 2 uur

Ingrediënten

2 kg kweeperen, gewassen

± 800 g kristalsuiker

8-10 laurierblaadjes

extra nodig: roerzeef, bak- of vetvrij papier, bindtouw

Bereidingswijze

1Snijd de kweeperen met schil en al in stukken. Doe ze in een pan met dikke bodem en breng de kweepeer met een klein laagje water (± 5 cm) aan de kook. Laat de kweeperen in ± 45 minuten helemaal gaar koken. Giet het kookvocht af maar vang het op daar kun je nog een lekkere siroop van maken (zie tip).

2Zeef de kweeperen en weeg de moes. Voeg de helft van het gewicht aan suiker toe en breng alles aan de kook. Laat de moes flink borrelend koken en roer regelmatig (pas op spatten want de kweeperenmoes is loeiheet).

3Zet de pan, als het meeste vocht ingekookt is, op een vlamverdeler en laat de moes onder regelmatig roeren inkoken tot een dik substantie. Als je er een lepel doorhaalt en de kweeperenmoes vloeit niet of nauwelijks meer terug dan is hij klaar.

4Schep een lepeltje op een schoteltje en laat het helemaal afkoelen. De moes mag niet meer plakken en moet stijf zijn.

5Verdeel de membrillo over een met bak- of vetvrij papier beklede schaal en strijk hem uit. Laat de dulce de membrillo helemaal afkoelen en opstijven.

6Snijd hem in 8-10 stukken, leg er een laurierblad op en verpak de stukken in bak- of vetvrij papier. Bind de pakketjes dicht met bindtouw en bewaar ze in een goed afsluitbare trommel of doos.

7De dulce de membrillo blijft wel een jaar goed. Geef de membrillo in dunne plakjes gesneden bij kaas.

Tip
Kweeperensiroop
Meet het kweeperensap, ik had 300 ml sap, en breng het aan de kook. Voeg 300 g kristalsuiker en het sap van ½ citroen toe en laat de suiker al roerende oplossen. Schenk het sap in een goed schoongemaakt fles en sluit de fles direct. Deze siroop is lekker over ijs, pudding, in de yoghurt of maak er limonade van.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.