Category: Salade

lunchgerecht - 11 januari 2021

Salade van bimi, cannellinibonen en burrata

Van gerechten die je aan tafel deelt, ben ik een fan omdat het onmiddellijk sfeer brengt. Je begint meteen, zeker als niet iedereen elkaar goed kent, te overleggen wie er zal opscheppen. Zo ook bij deze salade. Het is altijd een succes voor degene die als eerste de lepel in de burrata zet en je de mozzarellaroom eruit ziet lopen. De laatste keer dat ik deze lauwwarme salade heb klaargemaakt gaf ik er gegrilde kip en nog een tomaten pruimensalade bij. Een feestmaaltje dat eindigde met de echte ‘keylime pie’. Dat recept volgt zeker nog een keer.

Lees meer
Lunch - 19 oktober 2020

Geroosterde bospeen en radicchio salade

Deze salade is vegetarisch en vegan als je ahornsiroop gebruikt in plaats van honing. Deze salade heeft één van de lekkerste dressings uit het boek. De pijnboompitten geven deze vinaigrette een plantaardige romigheid maar de sinaasappel en dille bovenop de wortels maken het lekker fris. Oog verblindend als hij is, doet deze salade het goed als indrukwekkend gerecht tijdens een etentje.

Lees meer
Rijst - 7 september 2020

Wilde rijst salade met geroosterde tofu

  Deze vegetarische wilde rijst salade verander je met een kleine aanpassing in een ‘gewone’ salade. Zolang de basis maar wilde rijst en komkommer is, zijn er genoeg variaties te bedenken. Combineer de basis met stukjes gerookte vis, gerookt vlees, maar ook klein gesneden restjes biefstuk of varkensvlees maken er een smakelijk geheel van. Makkelijk als in je gezin niet iedereen vegetarisch eet. Wat ik heel fijn vind is dat je de wilde rijst een dag van te voren kunt koken. Als je hem dan de volgende dag eerst even op kamertemperatuur brengt, staat deze salade binnen een mum van tijd op tafel. Wilde rijst is een grassoort, die uit Noord-Amerika komt, met mooie zwartrode korrels in de pluim. Het teelproces is intensiever dan gewone witte rijst, en daar hangt een prijskaartje aan. Ik ben geen fan van pakjes met een mengsel van witte en wilde rijst. Wilde rijst heeft een langere kooktijd nodig en je wilt toch geen gerecht eten waar de witte rijst pappig is of de wilde rijst ongaar. Gebruik gewoon de originele zwarte wilde rijst .  

Lees meer
Lunch - 5 juni 2020

Zomerse tuinsalade met burrata

Tuinsalade met burrata; dit zomerse lunchgerecht is eigenlijk al ontstaan aan het begin van de lockdown, toen opeens alles stil viel. Dat gaf mij rust om mijn eetbare tuinplan eens echt aan te pakken. Dat begon in al in die eerste coviddagen met groentezaadjes opkweken in mijn . Eerst binnen en daarna in mijn kweekbak buiten. Zo leuk om die zaadjes te zien ontwikkelen tot miniplantjes, die vervolgens herkenbare vormen aannemen en in de tuin kunnen uitgroeien tot mooie planten. En nu kan ik al voorzichtig uit mijn eigen tuin eten. Wat slablaadjes plukken uit mijn slatuintje waar verschillende slasoorten gebroederlijk naast elkaar staan. Ook de eerste peultjes kunnen al geplukt worden en de courgettes groeien als kool. Krakend verse groenten die deze verfijnde salade met romige burrata tot een waar feestje maken! Lekker met ! Wat is burrata nou precies? Bekijk het filmpje van Betty over Burrata! Lees over pompoenpitolie.

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 januari 2020

Quinoasalade met bloemkoolpickles

Waar hebben wij zin in 2020….. We zien een trend in plantaardig eten. Eigenlijk is het al geen trend meer want plantaardig eten is het nieuwe eten. Gewoon dagelijks wat minder vlees, vis en gevogelte. Je weet zelf waar jij je lekker bij voelt. Het aanbod is tegenwoordig overall groot. Je leest erover, je ziet het om je heen, je kunt het volop kopen. Er zijn kaartjes die je richting geven in de supermarkt. Wij culy’s en foody’s zorgen ervoor dat het ‘nieuwe eten’ voor iedereen gewoon, gemakkelijk en toegankelijk gaat worden.

Lees meer
Lunch - 26 augustus 2019

Gemarineerde watermeloensalade

  Nog even genieten van het warme weer met deze heerlijke watermeloensalade. Ideaal voor een feestje in de tuin en genoeg voor een flink aantal vrienden. Natuurlijk kun je de ingrediënten halveren als je met minder mensen bent. Het is geen ‘strak’ recept, dus heb je meer tomaten of meer watermeloen, geen zorgen. De frisheid van de salade blijft.  

Lees meer
Barbecue - 6 mei 2019

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.  Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 14 januari 2019

Roze groenten uit het zuur

Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje. Voor 2 potten Bereidingstijd: ± 20 minuten Wachttijd: ± 24 uur

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 augustus 2018

Groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Deze groentesalade bestrooi ik met gebakken zeewiersnippers. De smaak heeft na het bakken iets weg van gebakken spekjes en geeft de salade wat extra pit en een lekker smaakje! Lepel er een grove mosterddressing over en bestrooi de salade met en vers geknipt bieslook. Met knapperig vers desembrood en extra olijfolie om te dippen zet je een kleurrijk en smakelijk gerecht op tafel. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 3 mei 2018

Kimchi van witte kool, wortel en radijs

Met deze kimchi van witte kool wortel en radijs is het net als met zuurkool je moet altijd geduld hebben. Het uiteindelijke resultaat kun je namelijk pas na een aantal weken proeven. Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Welke groenten je gebruikt dat bepaal je helemaal zelf. Persoonlijk gebruik ik bij voorkeur wat stevigere groenten als kool, wortel en radijsachtigen. Ik eet het graag en zet bijna altijd een bakje kimchi op tafel als ik een Aziatisch gerecht maak. Maar ook op een broodje en bij geroosterd vlees en gevogelte smaakt kimchi erg lekker. Eén van mijn favoriete weekendbroodjes is een kimchi hotdog met zelfgemaakte wasabimayo en ketchup! Bijgerecht: voor 2 potten van 2 l (± 2½ kg) Bereidingstijd: ± 1½ uur Wachttijd: 1 uur

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 april 2018

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Door het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit.

Lees meer
Salade - 12 maart 2018

Stoofpeertjes salade met avocado en gorgonzola-dressing

  Dit recept uit 1992 vond ik tussen een stapel papieren bij mijn kookboeken. In deze stoofpeertjes tijd, leek me het een prima idee om als voorgerecht te maken. Heerlijk, ik kan niet anders zeggen. Je kunt dit voorgerecht iets eleganter maken door minder sla te gebruiken en de avocado flinterdun te snijden.    

Lees meer