Januari is een maand waar ik moeite mee heb, zeker als de dagen zich zoals nu grijs en miezerig aaneen rijgen. Daar word ik moedeloos van. Wandelen helpt en… koken ook! Mijn remedie: een flink ingewikkeld en tijdrovend recept met vooral veel snij- en hakwerk opzoeken. Of in mijn geval, zelf bedenken en opschrijven. En dan lekker aan de slag in de keuken. Dat verzet de zinnen en voor je het weet ben je weer vrolijk. Met deze salade, waar je dus wel een tijdje mee bezig bent, zet je kleur op tafel! En dat is precies wat we in deze tijd van het jaar nodig hebben. Daar word je vrolijk van en… elke kleur groente levert weer andere vitamines en mineralen en geven zo je weerstand een boost!
Bereidingswijze
- Verwarm de olijfolie in een kleine pan en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Roer de kurkuma erdoor en bak heel even zachtjes mee. Schep de gierstkorrels erdoor en bak tot de korrels glanzen. Voeg dan 300-400 ml water en wat zout toe en smoor de gierst afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaar.
- Doe de gierst over in een kom en roer met een vork de korrels rul. Laat de gierst afkoelen tot lauwwarm. Schep dan de mayonaise, bieslook en peterselie erdoor en voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe. Laat de gierstsalade ongeveer een uur bij kamertemperatuur staan, zodat de smaken kunnen intrekken.
- Schil intussen de pastinaak, wortels en biet met een dunschiller en schaaf ze daarna met de juliennesnijder in julienne reepjes. Snijd de cavelo nero in flinterdunne reepjes.
- Doe de pastinaak-, biet- en wortelreepjes per kleur in een vergiet en schenk er kokend water over. Laat ze goed uitlekken. Doe hetzelfde met de cavelo neroreepjes.
- Doe daarna de reepjes per kleur in een kommetje en meng er azijn, notenolie en wat zout en peper door. Laat ze zo tenminste 30 minuten staan.
- Verdeel de veldsla in 4 wijde diepe borden en schep in het midden een bergje gierstsalade. Of maak er met behulp van een ronde uitsteekvorm een torentje van. Verdeel de kleurige groentereepjes eromheen en garneer met de cavelo neroreepjes, walnoten en zonnebloempitten.