Het is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt.
Bereidingswijze
- Vet de bakvorm dun in met een beetje boter (hierdoor verschuift het bakpapier niet) en bekleed de vorm met bakpapier. Zorg dat het iets boven de rand van de vorm uitsteekt.
- Meng in een kom het volkorenmeel met de havermout. Snijd de boter in stukjes en meng ze met de appel- of dadelstroop door het meel. Kneed het deeg goed door tot het een stevig en homogeen mengsel is.
- Druk het deeg in de vorm uit, zodat de hele bodem bedekt is met een laag deeg. Laat het deeg afgedekt op een koele plaats rusten terwijl je de vulling maakt.
- Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil er dun af. Pers de sinaasappel uit. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Snijd ook de abrikozen in kleine stukjes. Hak de helft van de pecannoten fijn.
- Meng in een kom de appelstukjes met sinaasappelrasp, abrikozen, rozijnen en de gehakte pecannoten goed door elkaar. Meng er dan 2 eetlepels appel- of dadelstroop door.
- Verdeel de vulling over de taartbodem en druk alles goed aan. Dek af met plasticfolie en leg er een plank met een zwaar voorwerp op. Laat de appeltaart zo op een koele plek nog 30 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Verwijder de verzwaring en het folie. Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven. Bak de appeltaart in 45 minuten goudbruin en gaar.
- Verwarm intussen in een kleine pan de rest van de appel- of dadelstroop met het sinaasappelsap al roerend op matig hoog vuur en laat het inkoken tot een dikke saus.
- Neem de taart uit de oven en laat 5 minuten rusten in de vorm. Neem de taart uit de vorm, door het bakpapier voorzichtig omhoog te trekken. Laat de taart op het bakpapier op een rooster afkoelen.
- Bestrijk de taart in die tijd regelmatig met het stroopmengsel en garneer met de rest van de pecannoten erop. Serveer de taart zonder bakpapier op een schaal.