Nagerecht

Geroosterde mispels uit de oven

Nagerecht

Geroosterde mispels uit de oven

James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker recept met mispels zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels!

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd)
Oventijd: ± 15 minuten

Bereidingswijze

  1. In dit mispel recept ga ik uit van mispels waar de vorst nog niet overheen is gegaan. Leg de mispels daarom 24 uur in de diepvries. Zo worden de mispels geschikt om in recepten te verwerken.
  2. Laat de mispels helemaal ontdooien. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  3. Was de mispels in koud water en droog ze met keukenpapier.
  4. Smelt de boter in de koekenpan en bak de mispels rondom kort aan. Neem ze uit de pan.
  5. Houd 1½ eetlepel suiker achter en strooi de rest in het bakvet. Roer het goed door en voeg het kaneelstokje toe.
  6. Schenk voorzichtig 75 ml heet water erbij en breng alles al roerende aan de kook. Laat de suiker op een halfhoog vuur smelten.
  7. Leg de mispels terug in de pan en bestrooi ze met de rest van de suiker. Zet de pan in de voorverwarmde oven en rooster de mispels 10-15 minuten totdat ze openbarsten.
  8. Neem de koekenpan uit de oven (pas op de steel is loeiheet!!). Verdeel de mispels met wat van de siroop over de bordjes. Schep er de losgeroerde crème fraîche of mascarpone bij en serveer direct.

Tips
• Als het nog niet gevroren heeft zijn mispels hard, wrang en melig van smaak. Door mispels minimaal 24 uur in de vriezer te leggen forceer je de vorst en kun je er dit lekkere mispeltoetje van maken. Zo kun je trouwens ook je mispels bewaren, vries ze in porties in en je hebt tot volgens jaar mispels op voorraad.
• Je kunt het velletje eten maar haal wel eerst de 5 pitten uit de vrucht voordat je een mispel in je mond stopt. De pitten smaken namelijk wrang.
• Ook lekker met een klein stukje peren- of appeltaart of geef er een bol vanille roomijs bij.

Geroosterde mispels uit de oven

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer