Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
De lange hete zomer is voorbij, en de frisse ochtenden en kleurrijke bladeren markeren de komst van de herfst. Dit is het perfecte moment om binnen aan de slag te gaan met eigen baksels. Deze appel-kaneelcake met pecannoten is een echte aanrader voor het herfstseizoen. Je kunt het recept eenvoudig aanpassen door pecannoten te vervangen door walnoten of hazelnoten, en appels door peren. Maar het belangrijkste zijn de , hoe lekkerder de appels, hoe lekkerder de cake. Serveer deze heerlijke cake bij koffie of thee, of als nagerecht met een dot slagroom of Griekse yoghurt. Vier de herfst met deze verrukkelijke traktatie!
Lees meerDeze frisse ricotta-citroencake met cranberries kun je het hele jaar door eten. Tijdens de feestdagen maak je de cake extra feestelijk door van de cranberries een kerstster te maken. Het is een heerlijke smeuïge cake op de ontbijt of brunchtafel.
Lees meerMet deze koffiefinanciers met noten en zoute karamel serveer je schattige kleine Franse cakejes voor bij de koffie of dessert. De noten heb ik geraapt in de Lelystadse bossen en het resultaat: 20 verrukkelijke ieniemienie gebakjes! Financiers zijn rechthoekig van vorm en danken hun naam aan de kleine goudstaven waarnaar ze vernoemd zijn. Ik gebruik een speciale financiervorm van silicone. Daar kun je ze heel eenvoudig uitwippen. Maar heb je die niet gebruik dan een mini muffinvorm. Voor 20 stuks Bereidingstijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 10 minuten
Lees meerVerse vijgen en ook van sleedoornbessen zo van de boom zijn een bron van inspiratie. Heerlijk in homemade jam voor een goed begin van de dag.
Lees meerAppeltaart in een kistje recept van Elk jaar als in mijn tuin de appels rijp zijn en van de bomen beginnen te vallen, wordt het tijd voor appeltaart! Inmiddels zijn ook dit jaar al alle appels geborgen en hangen de walnoten in fijnmazige zakken te drogen. En ben ik druk aan het experimenteren met appeltaart bakken in mijn cederhouten kistje. Dit kistje is nieuw in het assortiment. Heel geschikt voor het braden van groot vlees of vis in de oven of in een gesloten barbecue. En dus ook voor het bakken van deze overheerlijke appeltaart. In plaats van dit houten kistje kun je de appeltaart natuurlijk ook in een braadslede bakken, maar dan mis je wel het verfijnde aroma van het cederhout dat tijdens het bakken in de taart trekt.
Lees meerDeze overheerlijke blauwe bessentaart ontstond spontaan, toen we hier onverwacht gasten te logeren kregen. Er was geen tijd meer om boodschappen te doen – voor de dichtstbijzijnde winkels moet je hier meer dan een half uur rijden – dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met ingrediënten die ik in huis had en kon ik onze gasten bij aankomst trakteren op een mooie punt blauwe bessentaart. Super met een lekkere dot slagroom met vanille. Door het beslag kun je nog wat verse citroenrasp mengen.
Lees meerHet Suikerfeest begint dit jaar op 12 mei en markeert het eind van de Ramadan en. Dan vieren Moslims dat ze, na een maand lang vasten tussen zonsopgang en zonsondergang, weer mogen eten. Bij het Suikerfeest hoort vooral veel zoetigheid. Daarom hier een recept van Mlouza, overheerlijke zoete amandelkoekjes uit Marokko. Ik kreeg dit recept al heel wat jaren geleden van Fadila – de moeder van – toen zij bij Nadia thuis een workshop ‘Marokkaanse koekjes bakken’ gaf. Speciaal voor een groepje vriendinnen, die allemaal op het culinaire vlak werkzaam zijn. Mlouza zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens vrij makkelijk te maken. Je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig: blanke amandelen, citroen, poedersuiker en eieren. De amandelen worden heel fijn gemalen in een keukenmachine. Voor een nog snellere versie kun je ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken.
Lees meerDeze bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim is en variant op de Key lime pie uit De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Hidde maakt deze verrukkelijke taart met een bodem van koekkruimels en een heerlijke vulling op basis van limoen. Omdat het nu bloedsinaasappeltijd is gebruikte ik die om de vulling mee te bereiden. En ik had geen koekjes in huis dus heb een basisrecept voor taartbodemdeeg gebruikt voor de bodem. Het resultaat een heerlijke friszoete taart waar je lekker veel stukjes uit kunt snijden. Voor 12 stukjes Bereidingstijd: ± 40 minuten Rusttijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 35 minuten
Lees meerIn deze specerijen special mag het recept voor kruidkoek niet ontbreken. Want zo’n heerlijke, ouderwetse kruidkoek zit echt boordenvol heerlijk geurende specerijen. Dit recept voor kruidkoek is een topper! Ik kreeg het heel wat jaren geleden van de voedingsdocente tijdens de kooklessen in mijn opleiding voor wat je nu ‘Voeding & Communicatie’ zou noemen. En nog steeds maak ik deze kruidkoek met veel plezier! Ook omdat iedereen er altijd erg enthousiast over is. Het is een niet te ingewikkeld en ‘recht voor z’n raap’ recept, dat je volledig naar je eigen hand kunt zetten. Ik gebruik volkorenmeel, maar bloem kan ook. Of een mengsel van allerlei meelsoorten. Denk volkorenmeel met roggemeel en havermeel. Geen donkere basterdsuiker in huis, dan voldoet gewone suiker ook. Mits je genoegen neemt met een wat minder donkere koek. Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar koekkruidenmengsel gebruiken, maar het is ook leuk om dit mengsel zelf samenstellen met de specerijen uit je keukenkast (zie de tip). En natuurlijk kun je ook variëren met de zuidvruchten die je toevoegt. Vervang de helft van de rozijnen bijvoorbeeld door gedroogde cranberry’s en de gedroogde abrikozen door dadels of een in stukjes gesneden appel. Geen melk in huis, gebruik dan alleen sinaasappelsap. Andersom kan ook. Met andere woorden, dit is echt een basisrecept waar je alle kanten mee op kunt. En zeker het proberen waard! Volkorenkruidkoek 20 plakken
Lees meerDeze koekjes hebben ruimte nodig op de bakplaat, ze lopen uit tijdens het bakken. Voorbereiding: 15 minuten + 1 uur rusten Bereiding: ca. 50 min. Voor 4 bakplaten Voor 25-30 stuks
Lees meerHet is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt.
Lees meer