Deze frisse ricotta-citroencake met cranberries kun je het hele jaar door eten. Tijdens de feestdagen maak je de cake extra feestelijk door van de cranberries een kerstster te maken. Het is een heerlijke smeuïge cake op de ontbijt of brunchtafel.
Bereidingswijze
- Oven voorverwarmen op 175°C. Klop de zachte boter met 150 gram suiker, de vanillesuiker en een snuf zout met de mixer wit en luchtig in 10 minuten. Voeg de ricotta en de yoghurt toe en klop nog 5 minuten door.
- Splits de eieren. Voeg 1 voor 1 de eigelen toe aan het beslag. Rasp de schil van 1 citroen en pers 50 ml sap uit, voeg toe aan het beslag. Voeg de bakingsoda en het bakmeel toe en mix kort door elkaar.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de resterende 75 gram suiker toe. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag zodat het luchtig blijft.
- Schep het beslag in de taartvorm, strooi de cranberries eroverheen of maak een mooi patroon met minder cranberries.
-
Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak in circa 50 minuten gaar. Controleer met een satéprikker, prik in het midden van de taart, als de satéprikker er schoon uit komt is de taart klaar. Haal de cake uit de oven en laat op een taartrooster afkoelen. Verwijder na 15 minuten de ring van de vorm. Bestrooi met poedersuiker.
Deze taart is voor 12 personen.