Category: Hoofdgerecht
Zalmforel in zoutkorst
Zalmforel in zoutkorst In een zoutkorst bereide vis is intens lekker van smaak en heel sappig. De vis moet niet al te klein zijn, want dan loop je de kans dat het te zout wordt. Vanaf 800-900 gram kan het, maar de vis mag ook een paar kilo wezen. Filets zijn niet echt geschikt voor deze bereiding, want die nemen teveel zout op. Bij de forellenkwekerij in Xertigny, vlak bij mij in Frankrijk, hebben ze naast de 1 persoons formaatjes, ook van die hele grote jongens. Prachtig! Als ik ze daar haal, bereid ik ze binnen een paar uur, voordat de rigor mortis is ingetreden. Zo supervers vind ik zalmforel in zoutkorst eigenlijk het allerlekkerst. Anders laat ik ze liever eerst een paar dagen in de koelkast liggen, zodat het visvlees weer helemaal “ontspant”. De kunst is om de vis in een dikke laag (zo’n 1½-2 cm) grof mengsel van zout en eiwit in te pakken en helemaal af te sluiten. Die zoutlaag wordt in de oven keihard. Het zorgt ervoor dat de vis in zijn eigen sappen gaar wordt en de smaak optimaal blijft. Puur met een vleugje van de geurige kruiden en citroen als je die gebruikt. Als je kleinere vissen neemt heb je ook minder zout en eiwit nodig. De bereidingstijd is dan korter, maar wel altijd minimaal een half uur. Geef bij de vis gesmolten boter, aardappeltjes en eenvoudige kropsla met citroendressing (2 el citroensap, gesnipperd sjalotje, beetje mosterd, beetje suiker, peper, zout en 6 el olijfolie). Hoofdgerecht voor ca. 8 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten + 45 minuten in de oven
Lees meerPannenkoekentaart met boerenkool
Het lenteachtige weer van vorige week zette ons even op het verkeerde been, maar februari begint zoals het hoort weer echt winters. Gemiddeld genomen is februari de koudste maand van het jaar, dus dat wordt nog zeker vier weken lekker genieten van echt wintereten. Gelukkig is wintereten niet meer per definitie traditionele kost. Wintergroenten – en dan met name boerenkool! – hebben zich ontpopt tot kleurige, veelzijdige ingrediënten die meer in hun mars hebben dan stamppot alleen. Je kunt ze ook roerbakken, in de oven roosteren of even blancheren en er een salade van maken. En boerenkool… doet het supergoed in deze overheerlijke pannenkoekentaart, waarvan de pannenkoeken zijn gebakken met een beslag van boekweitmeel. Heel ouderwets en ook weer heel hip, want na jaren van het toneel te zijn verdwenen, is boekweitmeel gewoon weer in de supermarkt te koop. Even geen zin in zo’n pannenkoekentaart, verwerk de pannenkoeken en de boerenkool dan tot lekkere wraps. Verdeel de boerenkool en kaas in een reep over de pannenkoeken, rol deze stevig op en snijd ze schuin door. Ook heerlijk om koud mee te nemen als lunchgerecht. Kortom, ook wintereten kun je heel spanend maken!
Lees meerLamscurry van Marieke
Na een paar dagen griep belde buurmeisje Marieke of ze ook voor ons lamscurry mocht maken. Een heerlijk cadeau.
Lees meerZuurkoolschotel met eendenbout
Is zuurkoolschotel echt Nederlands? Met worst misschien, of gehakt, maar daar weten ze in Duitsland en Polen ook wel raad mee. In de Elzas eten ze zuurkool graag met vis. Vandaag kies ik voor eendenbout. Voorbereidingstijd: ca. 30 min Oventijd: ca. 40 minuten
Lees meerKnoflook spaghetti met boerenkool
We draaien het een keer om in dit gerecht. Meer groente dan pasta. Het blijft voor mij nog altijd lastig om koolsoorten als nero, purple, dino en curly, die in Amerika overal te koop zijn, hier te vinden. Ongenadig gezonde koolsoorten, dus het verbaast me een beetje. Ook omdat ik me niet kan voorstellen dat dit soort koolsoorten moeilijk te kweken zijn. Maar… boerenkool werkte zeker ook in dit recept.
Lees meerOpen boekweitlasagne met zoete aardappel
De boekweitpasta voor deze heerlijk winterse lasagne maak je zelf. Hoe je dit doet staat in de tip onder het recept beschreven. recept uit LEKKER! Havermout, Quinoa en meer... foto: Arjan Smalen
Lees meerBoerenkoolstamppot met zoete aardappel
Op winterse dagen gaat er niets boven zelfgemaakte boerenkoolstamppot. Leuk om eens helemaal van scratch af aan te beginnen en ook de boerenkool zelf ‘panklaar’ te maken. Ga dan voor 500 gram panklare boerenkool uit van een flinke stronk boerenkool van ongeveer een kilo. Maak de bladeren los van de stronk en ris de bladeren eraf. Spoel de bladeren in een vergiet, laat ze uitlekken en hak ze niet te fijn. De zoete aardappel maakt de stamppot lichter en accentueert de lekkere boerenkoolsmaak. Recept uit LEKKER LANG JONG Boerenkool eboekje Foto A10design, Albertine Dijkema
Lees meerGevulde spaghettipompoen met gebakken uien
Voor dit gerecht wordt een spaghettipompoen gebruikt. Deze pompoen heeft zijn naam te danken aan de structuur van zijn vruchtvlees. Dit ziet er na het bereiden uit als spaghetti maar heeft vanzelfsprekend wel de smaak van pompoen. Helaas kom je deze pompoensoort niet vaak tegen in de winkels. Hooguit een keer bij een natuurvoedingswinkel of biologische supermarkt. Vreemd eigenlijk want hij groeit in ons klimaat net zo goed al alle andere pompoenen. Dus heb je een stuk tuin over dan is het zeker de moeite waard op een paar zaden in de grond te stoppen. Met een beetje geluk kun je net als ik nog ver in de winter genieten van deze lekkere pompoenen. Hoofdgerecht 2-3 personen Bereidingstijd: ca. 25 min. Oventijd: ca. 45 min.
Lees meerKnolselderijstamppot met paddenstoelen en makreel
Boerenkool, zuurkool en hutspot zijn echte traditionele Hollandse wintergerechten met als basis een lekker kruimig aardappeltje. Van origine worden stamppotten gegeten met worst, een karbonaadje, speklapje of ouderwets draadjesvlees. En natuurlijk met een kuiltje jus! Maar er zijn nog veel meer lekkere stamppotjes te bedenken. Wat te denken van deze knolselderijstamppot met paddenstoelen en gestoomde makreel? Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca 20 min.
Lees meerGeroosterde groenten met halloumi
In dit gerecht wordt halloumi gebruikt. Deze van oorsprong Cypriotische geitenkaas is, omdat hij niet smelt tijdens verhitting, uitermate geschikt om te grillen, frituren en te bakken. Halloumi een behoorlijk zoute kaas en wordt gemaakt van koeien, geiten en schapenmelk. Er is ook halloumi gemaakt van koeienmelk. Je kunt halloumi onder andere kopen bij Turkse winkels. Ook granaatappelmelasse en sumak kun je bij Turkse winkels kopen. Hoofdgerecht 2 personen Bereidingstijd: ca. 25 min. Oventijd: ca. 30 min.
Lees meerPeterselie hummus met kikkererwten
Hummus, humus, humous, hoummous of hoemoes.... hoe je het ook schrijft het is een heerlijke dip uit het midden-oosten. Een favoriet bij mensen die plantaardig eten. En ook tijdens het gourmetten fijn voor op een stukje stokbrood of gewoon bij een stukje gebakken vis of vlees.
Lees meerGebakken paprika met ei en bieslook
Tip: je kunt ook ringen puntpaprika bakken met een kwarteleitje. Leuk voor de paasdagen.
Lees meer