Hoofdgerecht

Pannenkoekentaart met boerenkool

Hoofdgerecht

Pannenkoekentaart met boerenkool

Het lenteachtige weer van vorige week zette ons even op het verkeerde been, maar februari begint zoals het hoort weer echt winters. Gemiddeld genomen is februari de koudste maand van het jaar, dus dat wordt nog zeker vier weken lekker genieten van echt wintereten. Gelukkig is wintereten niet meer per definitie traditionele kost. Wintergroenten – en dan met name boerenkool! – hebben zich ontpopt tot kleurige, veelzijdige ingrediënten die meer in hun mars hebben dan stamppot alleen. Je kunt ze ook roerbakken, in de oven roosteren of even blancheren en er een salade van maken. En boerenkool… doet het supergoed in deze overheerlijke pannenkoekentaart, waarvan de pannenkoeken zijn gebakken met een beslag van boekweitmeel. Heel ouderwets en ook weer heel hip, want na jaren van het toneel te zijn verdwenen, is boekweitmeel gewoon weer in de supermarkt te koop. Even geen zin in zo’n pannenkoekentaart, verwerk de pannenkoeken en de boerenkool dan tot lekkere wraps. Verdeel de boerenkool en kaas in een reep over de pannenkoeken, rol deze stevig op en snijd ze schuin door. Ook heerlijk om koud mee te nemen als lunchgerecht. Kortom, ook wintereten kun je heel spanend maken!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Fruit de ui in een hapjespan met 2-3 eetlepels olijfolie zachtjes glazig. Voeg hand voor hand de boerenkool toe en laat de blaadjes al omscheppend slinken.
  2. Bak de stukjes appel en tijm 1-2 minuten mee. Voeg een scheut water toe en smoor de boerenkool afgedekt in 8-10 minuten zachtjes gaar. Breng op smaak met mosterd en wat zout en peper.
  3. Maak intussen de pannenkoeken. Roer in een kom het boekweitmeel met wat zout, het ei en de melk al roerend tot een glad beslag.
  4. Bestrijk een warme koekenpan met wat olijfolie en laat een kleine soepopscheplepel beslag over de panbodem uitvloeien. Bak tot de bovenkant bijna droog is, keer de pannenkoeken en bak ook de andere kant goudbruin. Bak zo totaal 6 pannenkoeken.
  5. Leg een pannenkoek in de taartvorm en verdeel er een laag boerenkool en wat blauwe kaas over. Maak zo een stapel van de pannenkoeken met daartussen boerenkool en kaas. De bovenste laag bestaat uit boerenkool. Strooi hier extra veel kaas over en druppel er nog wat olijfolie over.
  6. Bak de taart in de oven in 25 minuten goudbruin en knapperig. Verwijder de rand van de vorm en snijd de taart aan tafel in punten.

Dit recept komt uit HET BOERENKOOL e-boekje, dat je kunt bestellen via www.lekkerlangjong.nl.

Foto: A10design, Albertine Dijkema

Pannenkoekentaart met boerenkool

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer