Category: Bijgerecht

Bijgerecht - 23 september 2016

Rode bieten met rucola en mosterddressing

Ik koop nooit kant-en-klaar gekookte bieten! Ik vind ze niet lekker en heb ook geen idee hoelang die dingen al in de winkel liggen. Bieten koken kost wat tijd maar als je eenmaal zelf gekookte bieten hebt geproefd wil je echt niets anders meer. Heb je nog ergens een snelkookpan staan? Haal hem dan maar tevoorschijn want die zijn echt superhandig voor het koken van bieten. In 30 minuten zijn ze dan gaar! Deze rode bietensalade met rucola en mosterddressing smaakt heerlijk bij een stukje op de huid gebakken vis. Een recept voor een recept van op de huid gebakken zeebaars vind je . Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 60 minuten (kooktijd bieten) Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 23 september 2016

Gevulde ronde courgette met rijst

Deze courgettes zijn kogelrond en uitermate geschikt om te vullen. Met geurige gebakken rijst zoals in dit recept maar ook met een gehaktsaus en geserveerd met spaghetti zet je een leuk en lekker gerecht op tafel. Geen bolcourgettes te vinden? Gebruik dat gewone courgettes, halveer ze en schep de rijst in de uitgeholde helften. Reken ook dan op één courgette per persoon. En heb je een moestuin ga dan op zoek naar zaad want deze Italiaanse courgettesoort doet het ook hier prima. Serveer dit courgette gerecht met de en je zet een feestelijk gerecht op tafel. Voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Oventijd: ca. 15 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 14 september 2016

Aardappelbrood met rozemarijn

Dit aardappelbrood met rozemarijn wil je elke dag op het lunch menu zetten. Door een deel van de bloem door aardappel te vervangen wordt het brood luchtiger. Dit eenvoudige recept is heerlijk met een lik boter bij de borrel. Of tijdens de lunch met kaas of vlees beleg en een toef salade. En met een restje aardappels van de avond ervoor zit dit brood zo in elkaar.

Lees meer
Bijgerecht - 14 september 2016

Frisse spinazie-aardappel smoothie

Deze verrassende smoothie is lactose, glutenvrij en veganistisch met plantaardige kokosyoghurt gemaakt. Klinkt allemaal geitenwollesokkerig, niets is minder waar het is gewoon een smoothie met spinazie en banaan. Als je de gekookte aardappels van de vorige avond hebt bewaard is deze smoothie zo gemaakt. En ook lastig groente eters of kinderen vinden het lekker. Zeker lekker voedzaam voor kinderen die in de groei zijn en de hele dag - honger - om je heen roepen.

Lees meer
Bijgerecht - 14 september 2016

Aardappelgnocchi met tomatensaus

Een mooie luchtige aardappelgnocchi maak je door er een fijngemalen witcasino kruim aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En maak met een aardappelpureeknijper een mooie fijne luchtige puree.

Lees meer
Bijgerecht - 14 september 2016

Aardappelsterren uit de oven met oregano

Deze sterrenaardappels kun je op elk moment voor elk feest maken. Of gewoon op een door de weekse dag als de kinderen zich vervelen. De sterretjes kun je kort koken en een salade mee maken. Of serveren in een heldere bouillon.

Lees meer
Bijgerecht - 7 september 2016

Spinaziequiche met pijnboompitten

Voorbereidingstijd: 15 min. = rusten Bereidingstijd: ca. 40 min. In de oven Een andere topper op het straatfeest zijn Quiches en plaatpizza’s. Dit jaar waren er 4 verschillende quiches en 2 pizza’s. Vorig jaar wel 6 pizza’s.  Verder valt iedereen voor gehaktballetjes en kipvleugels  en de kinderen stormen op de broodjes knakworst af. Nieuw dit jaar was een Franse tafel met kazen en charcuterie die de Fransen in de straat gezamenlijk hadden ingekocht. Heerlijk.

Lees meer
Bijgerecht - 2 september 2016

Piadina

  Piadina’s zijn een specialiteit uit de Emilia-Romagna provincie in Italië. Het zijn een soort wraps, maar  ze zijn dunner en worden altijd warm gegeten. De basis is hetzelfde: bloem, zout en bakpoeder. Het deeg voor wraps wordt in principe gemaakt met water en eventueel een eetlepel olie, bij de piadina’s mag de olijfolie niet ontbreken en wordt er minder water gebruikt. Traditioneel worden Piadina’s met varkensvet bereid in plaats van olijfolie, maar met olie zijn ze minder zwaar. En zoals wij een stukje stokbrood krijgen in restaurants, zetten ze in Romagna vaak deze piadina’s op tafel. Als ze gevuld zijn worden ze dubbel gevouwen en dan is het afhankelijk van de vulling en de maat of ze helemaal dichtgevouwen worden of half dicht zodat je de vulling ziet.    

Lees meer
Bijgerecht - 9 augustus 2016

Perzikchutney met cranberries

Fruit in overvloed. Daar kun je meer mee. Ik maakte een licht gekruide perzikchutney en deed er een handje cranberries door. Lekker bij kip, kalkoen en varkensvlees, maar ook bij paté of foie gras als je dat nog eet.  Voor twee potten Voorbereidingstijd: ca. 20 minuten Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 15 juli 2016

Aardappelen ‘Darphin’

Een aardappelrecept uit het Standaard Kookboek (Uitgeverij Standaard, 1969) van Raymond Oliver. Heel veel heb ik niet uit dit boek gekookt, maar dit aardappelgerecht was perfect om te serveren als we eters hadden. Het boek telt 806 pagina’s en is met recht een standaard kookboek te noemen. Naast de 1001 recepten staat het ook vol met informatie over wijn, kaas en voedingsleer. De receptuur is kort en krachtig, bijna nergens staan tijden of oventemperaturen bij. Kortom een kookboek waar wel wat uit te leren valt. Het oorspronkelijke recept gaat uit van 100 gram boter, maar dat heb ik maar gehalveerd.

Lees meer
Bijgerecht - 13 juli 2016

Gegrilde radicchio met spek

Een variatie op dit gerecht at ik in Ravenna. Radicchio bedekt met een dikke laag gesmolten kaas. Dit recept is lichter.

Lees meer
Bijgerecht - 13 juli 2016

Gegrilde en gegratineerde courgettes

In Belgie kocht ik onlangs een grillpan. Sindsdien lukt het grillen van vis, vlees en groenten beter. Vandaag 2 kleuren courgette.

Lees meer