Soep van gepofte knoflook, sjalotten, knolletjes en paarse wortel

Door José van Mil - Pepper & Salt  , , , ,   , ,

januari 27, 2017

Soepen zijn het hele jaar door heerlijk! Maar ’s winters helemaal. Ik maak ze vaak tussen de middag van een rest groenten die al of niet gekookt zijn. Uitje, knoflook en groenten kort bakken, bouillon erbij, even gaar koken en op smaak brengen met iets waar ik trek in heb. Dat kan pesto zijn, miso, sojasaus en sambal of bijvoorbeeld mosterd. Zo’n kwartiertje in de keuken vind ik een hele fijne onderbreking van werk achter de computer. Voor de soep in dit recept van de week heb je meer tijd nodig dan voor zo’n lunchsoepje, maar deze is dan ook wel súper lekker. En ook al duurt het wel even om de groenten in de oven te poffen en garen, je hoeft er niet naast te staan, dus dat maakt niets uit en verder is de soep zó klaar. Je hebt die tijd wel nodig want door de knoflook, sjalotten, knolletjes en wortel langzaam in de oven te garen, karamelliseren de suikers die erin zitten en dat is wat deze soep zo lekker en diep van smaak maakt.

6-8 porties

Bereidingstijd (inclusief tijd in de oven) ca. 1 uur 40 minuten

Ingrediënten

3 takjes tijm

600 g knolletjes (meiknolletjes, bieten, pastinaak etc.)

2 paarse wortelen

6 knoflookbolletjes of 18 tenen in de schil

6 niet al te kleine sjalotten

olijfolie

1 tl komijnzaad

1 tl kerriepoeder

1-1½ l groente- of kippenbouillon

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de blaadjes van de tijmtakjes. Schil en snijd de knolletjes en wortelen in grote stukken. Leg ze met de knoflook en sjalotten (allebei in de schil) in een braadslede. Besprenkel met wat olie. Bestrooi met peper & zout en hussel door elkaar. Pof en gaar de knoflook, sjalotten, knolletjes en wortel 1¼ uur in de hete oven. Tussentijd 3 x omscheppen. Voeg de derde keer, een kwartiertje voordat het klaar is, eerst de tijmblaadjes, het komijnzaad en de kerriepoeder toe en schep dan pas om.

2Schep de knollen en wortel in een soeppan. Verwijder de schil van de knoflook en sjalotten en voeg de sjalot en knoflook aan de groenten in de pan toe. Schenk er 1 liter bouillon bij, breng aan de kook en laat op een matig vuur nog ca. 20 minuten koken.

3Pureer de soep met een staafmixer. Voeg als je de soep te dik vindt meer bouillon toe. Proef en voeg eventueel nog peper & zout toe. Je kunt ook een scheutje balsamico, sinaasappel- of citroensap toevoegen.

4Schep de soep in kommen, bedruppel met olijfolie en bestrooi met peper en eventueel wat fijngehakte peterselie, koriander of selderij. Of schep er half opgeklopte room op die is gemengd met wat peper, zout en een scheutje balsamico-azijn.®José van Mil

Het is ook erg lekker als je de soep maakt met knolselderij of bataat.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.