Maaltijdsoep

Russische zuurkoolsoep met paddenstoelen

Maaltijdsoep

Russische zuurkoolsoep met paddenstoelen

Als het buiten vriest dat het kraakt, zoals deze hele week al, maak ik geen erwtensoep maar deze overheerlijke Russische zuurkoolsoep. Daarvan wordt je weer heerlijk warm van binnen. In de loop der jaren heb ik het recept wat naar mijn hand gezet, maar het oorspronkelijke recept voor deze verwarmende zuurkoolsoep komt uit het kookboek PRIJATNOGO APPETIA! Smakelijke recepten met citaten uit de Russische literatuur. Een interessant kookkookboek vol interessante informatie over Russische literatuur, bekende Russische schrijvers en hun lievelingsrecepten. Een heerlijk boek om te lezen en om uit te koken. Ik heb het al jaren in mijn kast staan en weet niet of het nog te koop is, maar als je van Russische literatuur en van lekker eten houdt, is dit boek zeker de moeite waard. Waarschijnlijk is het tweedehands nog wel te koop.

Bereidingswijze

  1. Leg de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er 250 ml kokend water op. Laat de paddenstoelen 15 minuten weken.
  2. Laat intussen de zuurkool in een zeef goed uitlekken en druk het vocht eruit.
  3. Hak de peterseliestelen in stukjes, snipper de ui en snijd de wortel in kleine blokjes.
  4. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de ui, wortel en peterseliestelen zachtjes glazig. Schep de zuurkool erdoor en bak 2-3 minuten zachtjes mee.
  5. Zeef het vocht waarin de paddenstoelen hebben geweekt boven een maatbeker. Verkruimel de bouillontabletten boven het paddenstoelenvocht en vul het vocht aan tot 1½ liter.
  6. Schenk de paddenstoelenbouillon bij de zuurkool en breng de soep al roerend aan de kook.
  7. Hak de geweekte paddenstoelen fijn en roer ze door de soep. Laat de zuurkoolsoep 20-30 minuten zachtjes sudderen.
  8. Snijd de koningsoesterzwammen en shiitakes in plakjes. Verwarm in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak de paddenstoelen knapperig bruin en gaar. Hak de rest van de peterselie fijn.
  9. Schep de zuurkoolsoep in wijde kommen en schep een flinke lepel zure room in het midden en schep de gebakken paddenstoelen erop. Strooi de fijngehakte peterselie en de pompoenpitten erover. Serveer de zuurkoolsoep met donker roggebrood en/of zuurdesembrood.

Russische zuurkoolsoep met paddenstoelen

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer