Gomasio is oorspronkelijk een smaakmaker van sesam en zout uit de Japanse keuken. Je kunt dit strooisel makkelijk zelf maken. Of kant en klaar kunt kopen bij een toko. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin tot ze beginnen te geuren. Stamp het sesamzaad fijn in de vijzel met een zeezout. Als je hem zelf maakt weet je zeker dat er geen suiker of glutamaat aan toegevoegd is. Ook wordt gomasio gebruikt als vervanger van zout. Het is een mooie smaakmaker waar weinig zout aan toegevoegd is. Dit is strooisel is ook heerlijk over gestoomde of gewokte groente, salades of gewoon een zacht gekookt eitje. Strooi het op het laatste moment erover heen, kook het niet mee.
Bereidingswijze
- Maak de gomasio zoals beschreven in de tekst. Rooster de hazelnoten in een droge koeken krokant. Schenk de olie erover heen. Roer de suiker, gomasie en pulbiber erdoor. Bak nog even mee en laat de nootjes op een bord afkoelen. Een heerlijke gezonde snack.