Recepten

Hoofdgerecht – 11 oktober 2023

Kwartel en pompoen traybake met aardappeltjes, venkel, merguez, verse worst & saffraanmayonaise

Kwartel, pompoen, aardappeltjes, venkel en verse worst gaan allemaal tegelijk op de tray en de oven in. Na een klein half uurtje alles even omscheppen en de merguez erbij leggen. Kind kan de was doen! Zo’n traybake als deze is ideaal voor een etentje met vrienden en familie, maar gewoon doordeweeks net zo makkelijk en lekker. Zet de traybake van tevoren klaar, een paar uur of zelfs een dag van tevoren kan makkelijk! Dit recept is voor 6 personen gemaakt (handig met zo’n klein pompoentje) maar voor minder eters kun je de ingrediënten verhoudingsverwijs verminderen. Met de groenten kun je eindeloos variëren. Ook kun je kwartels vervangen door kippendijen of bijvoorbeeld stukken eendenborst. Voor de worsten kun je ook andere ongegaarde soorten gebruiken. Met vis zoals poon of kleine hele dorade en mulletjes is het ook heerlijk. Die leg je er pas halverwege de baktijd bij. Zonder vlees kan ook. Strooi er dan op het laatst grof gehakte geroosterde noten over. Hou je van lekker pittig? Voeg dan gemalen gedroogde chipotle of chilipoeder aan het kruidenmengsel toe.

Lees meer
Hoofdgerecht – 26 september 2023

Kikkererwtencurry met zoete aardappel en spinazie

Een etentje in een indiaas restaurant inspireerde tot het maken van dit vegetarische recept.

Lees meer
borrelgerecht – 6 juli 2023

IJskoude venkelsoep

IJskoude venkelsoep, dat is “Cool”. Heel makkelijk en vooral ook ruim van te voren  te maken. Mocht je onverhoopt wat laat zijn met het maken van de “IJskoude Venkelsoep”, dan kun je de soeppan in een schaal met koud water met ijsblokjes zetten (of in de diepvries) en snel koud laten worden. Geregeld doorroeren! De wijn in het recept kun je vervangen door 1-3 eetlepels vers citroen- of sinaasappelsap (naar smaak). Als je per ongeluk bent uitgeschoten met het sap, dan kun je een klein beetje suiker toevoegen. Toostjes met kruidenroomkaas, gerookte zalm of bijvoorbeeld Copa di Parma smaken goed.

Lees meer
Drank – 29 juni 2023

Limoncello on the Rocks

Mijn nieuwe favoriete cocktail dronk ik onlangs in een Italiaans restaurant bij Antwerpen. Heerlijk. Fris, koud en dorstlessend. Limoncello is een citroenlikeur van Italiaanse oorsprong. Het wordt vaak geserveerd in een klein likeurglaasje na de maaltijd  omdat het goed zou zijn voor de spijsvertering. Als cocktail is het de laatste jaren een hit in Italië. Alle ingrediënten en ook het glas moeten koud zijn. Limoncello ligt zelfs vaak in het vriesvak. Ik dronk de cocktail met een takje basilicum, maar vaker nog wordt hij met een takje munt geserveerd.

Lees meer
Dessert – 21 juni 2023

Risotto dolce fresco con sciroppo d’arancia

Deze gekoelde luchtige zoete risotto met verse sinaasappelstroop maakte ik als onderdeel van een “tea tafel” voor ons verjaardagsfeest pasgeleden. Risotto dolce fresco con sciroppo d’arancia is eigenlijk een koude rijstebrij. Heel makkelijk te maken – in grote of kleine hoeveelheden – en (handig voor zo’n gelegenheid) ook wel een dag of twee van te voren. Ik had zo’n 48 mini porties nodig, maar hier geef ik het recept voor 16 kleine bakjes. Als je de risotto dolce fresco als toetje eet kun je het recept halveren of globaal door drieën delen.

Lees meer
Brunch – 5 juni 2023

Galette met bietjes

Zodra ik bij de groentewinkel een bos bietjes met loof zie, gaan ze in de boodschappentas. En of ik ze nou diezelfde avond nog een uurtje in de oven rooster of een paar dagen erna, het maakt niet uit. Er zijn zoveel leuke en lekkere recepten met geroosterde bietjes te maken. Een salade omdat je een snelle lunch nodig hebt, een bieten carpaccio als voorgerecht of een bietenpuree voor het vullen van ravioli. Voor mij het ideale verse product om in voorraad te hebben. Ik maakte dit recept in Amerika en daar heb ik ‘diepvries piecrust’ gebruikt, vandaar dat de bereiding op de foto’s er iets anders uitziet. Nelleke Van Lindonk

Lees meer
Voorgerecht – 30 mei 2023

Tostadas met chorizo en kikkererwten

Tostadas zijn gebakken mais tortillas. Ik had een beetje moeite om ze in de winkel te vinden, vandaar dat ik dit zo bij de ingrediënten noem. Het is wat mij betreft een perfect voorgerecht, maar als je de tortillas wat kleiner maakt ook als borrelhapje een succes. Makkelijk en snel klaar, maar net weer even wat anders.  

Lees meer
Mezze – 24 mei 2023

Labneh met brandnetelvinaigrette

Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt. Top: In de winter is brandnetel stug en stevig, daarom is aan te raden dan gebruik te maken van bijvoorbeeld rucola, veldsla of munt.

Lees meer
Soep – 24 april 2023

Witlof currysoep met dille

Deze romige witlofsoep met Thaise curry is in een handomdraai gemaakt. Voor een extra smaakmaker kun je gefrituurde kappertjes toevoegen. Knijp het vocht uit 5 eetlepels kappertjes. Verhit een klein pannetje met een bodempje olie. Voeg de kappertjes toe aan de hete olie en bak ze in enkele minuten goudbruin en krokant. Schep met een klein zeefje de kappertjes op een bord met een stukje keukenpapier. Strooi ze vlak voor het serveren over de soep.

Lees meer
Vlees – 20 april 2023

Biefstuk met versgebakken witbrood

De perfecte biefstuk bakken compleet met zelfgebakken brood en boterjus, volgens het stappenplan van Wilco Berends, lid van de Chef’s Irish Beef Club.

Lees meer
Brunch – 3 april 2023

Kruidige eiersalade voor het Paasontbijt

Kruidige eiersalade voor het Paasontbijt. Deze week voor Pasen staat natuurlijk in het teken van eieren! Met de kinderen eieren beschilderen en versieren voor het Paasontbijt of de Paasbrunch. En natuurlijk leuke gerechten voor het paasontbijt bedenken. Bij ons is eerste Paasdag dé dag dat we met ons gezin van vroeger bij elkaar komen voor onze traditionele uitgebreide supergezellige en vaak ook lekker rommelige Paasbrunch. Dat gezin is inmiddels wel uitgebreid met onze eigen kinderen, schoonkinderen en een hele rits aan kleinkinderen. We zijn inmiddels met 20 volwassenen en 7 kleinkinderen. Dus als het even kan vieren Pasen in de tuin bij mijn zusje aan een heel lange tafel.  Elk gezin neemt een zelfgemaakt gerecht mee. Om dubbelen te voorkomen, kies je iets uit een al oude lijst die elk jaar weer opduikt. Of vaak wordt dat voor je gekozen. Dit jaar is de eiersalade aan mij toe bedeeld. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je daar je eigen draai aan geeft. Bij mij begint het dan meteen te borrelen en buitelen de ideeën over elkaar heen en kies ik pas op het laatste moment wat het wordt. Misschien deze mediterrane eiersalade met feta, maar het kan ook zomaar een eiersalade met kerrie, cashewnoten en  koriander en bosui worden of heel simpel eiersalade met grove mosterd en verse dragon. Het wordt vast weer een heel gezellige Pasen met natuurlijk ook !

Lees meer
Bijgerecht – 29 maart 2023

Schorseneren met kerriesaus

Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een donkerbruine, bijna zwarte schil. Na het schillen zien ze eruit als asperges, maar de smaak is heel anders. Bij het schillen kun je vuile handen krijgen. Je kunt schorseneren schillen terwijl je ze onder water houdt of keukenhandschoenen gebruiken.  Zelf schrob ik ze schoon met een borstel of schuursponsje onder stromend water. Schorseneren verkleuren snel, bewaar ze tot bereiding onder water met een scheutje azijn of melk.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer