Paella op het kampvuur
Om een paella te maken op een kampvuur moeten de kooltjes goed heet zijn. Ook is het handig om de pan op twee verschillende hoogten te kunnen zetten. Als het te hard gaat hoger, niet heet genoeg en om te bakken in het begin lager. Kan met stenen of ouderwetse kookringen die speciaal gemaakt werden om boven open vuur te koken. Wel handig om van te voren even uit te proberen hoe dat omzetten kan werken. Houd ook dikke ovenwanten bij de hand om de pan vast te pakken. De pan moet altijd goed horizontaal blijven! In deze tijd van het jaar kan het moeilijk zijn om aan mosselen te komen. De visman kan de Franse bestellen, maar je kunt ze ook weglaten. Hoofdgerecht voor 6-8 personen Voorbereidingstijd ca. 30 minuten, bereidingstijd ca. 1 uur
Lees meerKnapperige aspergesalade met amandelolie en zelfgerookte tongfilet
Gekookte asperges zijn warm of koud ook heerlijk in een salade. Maar nog lekkerder vind ik het om van rauwe asperges een salade te maken. Ik snijd ze dan in dunne plakken en marineer ze in de dressing, dat kan een paar minuten zijn maar beter nog een uurtje of langer. Voor dit recept heb ik er op het laatste moment tongfilet bij gerookt die ik er warm opleg. In plaats van tong kun je ook andere visfilet (bijvoorbeeld zalm in dunne plakken), gamba’s of kreeft gebruiken. Voor het gemak kun je er natuurlijk ook kant en klaar gerookte zalm bijgeven. Lunch of klein hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 25 minuten, bereidingstijd ca. 5 minuten
Lees meerBrandnetelchips
Brandnetelchips zijn heerlijk bij een zaterdagse snackmaaltijd in het voorjaar. Ik maak ze in deze tijd van het jaar als de brandnetels nog niet zijn doorgeschoten en lekker jong zijn. Plukken doe ik met handschoenen aan of beter nog, ik vraag iemand anders het te doen! De andere snacks die op tafel komen zijn o.a. makreelsalade met ciabatta (lekker snel recept van Annelène), gegrilde asperges met spicy salsa (zo, simpel en zo lekker, van Yolanda), een romig geitenkaasje met een vleugje daslook met een lekker zelfgebakken soda brood met vijgen en sinaasappel erbij (beiden recepten van Marijke) en de gerookte kwartelboutjes die ik laatst zelf heb gemaakt voor het recept van de week! Deze recepten staan allemaal in ons receptenarchief. Snack voor 4-6 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerMaasstroompjes met pistachespijs
In Rotterdam zijn Maasstroompjes een lokale delicatesse te vinden bij de bakker. Net zoals er Arnhemse meisjes, Bossche bollen, Fryske dumkes of Utrechtse Domtorentjes zijn. Mijn recept is een variatie met heerlijk pistachespijs. En laat je de koekjes een paar dagen staan (als het lukt) dan worden ze een beetje taaier, wat ik zelf ook lekker vindt.
Lees meerFrisse maaltijdsalade van witlof met ham en appel
Een recept voor een makkelijk dag boordevol groenten. Ben je niet zo dol op zier appels, probeer de salade dan eens met gewoon een bakje gemengde fruitsalade. Nog sneller en minstens zo lekker.
Lees meerGepocheerd ei op voorjaarssalade
Gepocheerd ei is mijn lievelingsgerecht. Tot voor kort at ik het zelden, omdat kakelverse eitje moeilijk te vinden zijn. Met de bestelsite ZTRDG.nl is daar een einde aan gekomen. Zij leveren eieren de dag nadat ze zijn gelegd. Ben er vast klant zul je begrijpen.
Lees meerAsperges met tofu’ham’
Een heel bijzondere, maar superlekkere manier om asperges te serveren. geschikt voor vega’s en vegans.
Lees meerPandan-groentecurry
Ongepelde pandanrijst heeft naast het mooie aroma ook nog een heerlijk notig karakter. En met het advies om meer vezels te eten, heb je twee vliegen in één klap: smaak en gezondheid.
Lees meerGroenten onder een krokant laagje
Heel simpel, maar zo maak ik gewoon elke dag verse gerechten, waarvoor ik geen zakje of pakje nodig heb.
Lees meerWaterzooi van kip met krieltjes
Een heerlijk licht gerecht voor deze tijd van het jaar en ook makkelijk als je gasten krijgt. Varieer zelf met de groenten die je lekker vindt
Lees meerTeng teng kacang
Teng teng kacang is een Indonesische lekkernij. Voor onze familiedag en omdat onze stamvader afkomstig is uit China maakte ik teng-teng, de zoete pindakoekjes waarmee zoveel Chinezen tijdens de economische crisis van de jaren 30 toch nog wat geld mee verdienden. Deze succesvolle verkoop werd echter na een jaar door de overheid, om hygiënische redenen, verboden. Bereidingstijd: 40 minuten Voor ca. 24 stukjes
Lees meerRomige spinaziesoep met kabeljauw
Deze spinaziesoep staat in 20 minuten op tafel. Spinazie en vis was tot voor kort, volgens het Voedingcentrum, absoluut not done. Maar gelukkig hebben ze daar ontdekt, wat wij natuurlijk allang wisten, dat er niets mis is met vis in combinatie met nitraatrijke groenten. Dus deze zacht-romige spinaziesoep serveren we met mooie flinters kabeljauw. Een verrukkelijke combinatie!
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer