ca. 10 el
Bereidingstijd ca. 5 minuten
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Direct gebruiken of nog lekkerder een paar uur laten trekken. ®José van Mil
Ontdek nog meer lekkere recepten
Hollandse Nieuwe Haring met zoetzuur van rettich en lente-ui
Foto: Henk Brandsen, Amsterdam Haring puriteinen vinden dat een haring puur gegeten moet worden. Geen uitjes, geen augurk, nee niets erbij! En nooit in stukjes gesneden, maar met de staart tussen de vingers, nek achterover en dan langzaam naar binnen laten glijden en afhappen… Voor de eerste nieuwe haring van het seizoen wil ik daar eventueel wel een keertje in mee gaan. Maar verder wil ik mijn haring toch wel heel graag in stukjes en met een beetje ui en zoetzuur erbij. Ook wil ik als het even kan een kleine haring, dat schijnt Rotterdams te zijn. In Amsterdam eten de meesten blijkbaar liever een grote. Bij mij in Amstelveen kun je altijd kiezen. Als hij net is schoongemaakt vind ik haring het allerlekkerst. Want als die langer ligt wordt de smaak een beetje metalig vind ik... Oxidatie of zo iets? Mocht het een keertje echt niet anders kunnen en eten we ze toch niet direct, dan laat ik ze even vacuümtrekken. Maar ook dan eet ik ze zo snel mogelijk, in ieder geval binnen een paar uur. Haring is trouwens heerlijk in sushi en je kunt er een verrukkelijke tartaar van maken. Maar om dicht bij de traditie te blijven ga ik met de Hollandse Nieuwe van vandaag toch voor uitjes en zoetzuur. Alleen dan wel zelfgemaakt zoetzuur van rettich en lente-uitjes. Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + afkoelen
Lees meerYoghurtmuffins met verse walnoten en geitenkaas
Vanwege het vochtige voorjaar heeft mijn walnotenboom nauwelijks noten dit jaar. Ik heb net genoeg voor een rondje muffins. Ik heb besloten om een hartige variant te maken met geitenkaas die zijn warm of koud heel lekker. Voor het ontbijt, tussendoor, de lunch (mee in de lunchbox), herfst picknick of als klein hoofdgerecht met een salade of een goed gevulde kop soep. Je kunt ook kleintjes maken voor bij de borrel. Bak ze dan wat korter. 16 stuks Bereidingstijd ca. 10 minuten + 25 minuten in de oven
Lees meerHaringhapje
Aan zo’n malse zilte haring hoef je natuurlijk niets te doen. Weghappen, genieten en klaar. Soms heb ik zin om hem een hoofdrol te geven en er een mooi gerechtje van te maken.
Lees meer