Recepten

5 augustus 2016

Linzensalade met biet en paprika

Belugalinzen worden ook wel de kaviaar onder de linzen genoemd. De gitzwarte kleine linzen hebben een verfijnde smaak, behouden tijdens het koken hun mooie kleur en blijven stevig. Ze zijn heerlijk in salades, soepen en allerlei gerechten met granen. De kruidige wat peperige zwarte linzen combineren qua kleur en smaak mooi met de paprika en de rode biet. Bereidingstijd: 35 minuten Voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 augustus 2016

Caesar salad met gepocheerd ei

De originele caesar salad is ontstaat in de eerste helft van de vorige eeuw en heeft zijn naam te danken aan chefkok Caesar Cardini (Tijuana-Mexico). De salade bestond toen uit slechts 6 ingrediënten; bindsla, knoflook, olijfolie, croutons, Parmezaanse kaas en worcestershiresaus. En is, naar wat gezegd wordt, uit een tekort aan ingrediënten ontstaan. Inmiddels zijn er al talloze varianten verschenen. Met ansjovis en ei is denk ik wel de bekendste variant maar ook gerookte kip, avocado, tomaat, spekjes en/of feta worden als variatie toegevoegd. Ik serveer hem graag met gepocheerd ei in mijn geval zijn dat 3 kleine krieleitjes per persoon omdat mijn kippetjes nu eenmaal piepkleine eitjes leggen. Bereidingstijd: ca. 15 minuten Voor 2 personen

Lees meer
Nagerecht – 5 augustus 2016

Vlierbloesemijs raketjes met zomerfruit

Zelf ijs maken vind ik een van de leukste dingen om te doen. Wij eten dan ook het hele jaar door ijs. Zomers eet ik graag waterijsjes. En zeg nou zelf, er is toch niets leukers dan om met de kinderen lekker te experimenteren met allerlei zomers fruit en daar van die verfrissende ijsjes van te maken. Ik ben nog steeds van de ouderwetse ijsvormpjes en vond deze raketvormpjes bij de Hema voor minder dan drie euro. Bereidingstijd: 15 minuten Vriestijd: ca. 4 uur Voor 6 ijsjes

Lees meer
Vis – 5 augustus 2016

Zalm met dragonsaus

Een stukje zalm, mits goed bereid, serveer ik graag als ik gasten aan tafel heb. ’t Heeft een snelle bereidingstijd en de meeste mensen waarderen de smaak van deze vis. Lekker krokant op de huid gebakken, perfect gegaard en met een saus met verse dragon zet je zonder lang in de keuken te staan een lekker gerecht op tafel. Bereidingstijd: 20 minuten Voor 2 personen

Lees meer
2 augustus 2016

‘Pilav’ van sperziebonen granen, pitten en walnoten

Dit jaar zaten wij in een gunstig microklimaatje. We hebben veel minder regen gehad dan de rest van Nederland en dat doet de boontjes dit jaar bijzonder goed. In de derde week van juli kon ik de eerste al oogsten. En met een beetje geluk kan ik doorplukken tot eind september.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 augustus 2016

Noedelsalade met spitskool en gebakken panir

Panir, is een Indiase gekookte kaas, die je heerlijk kunt bakken. Je vindt de kaas bij natuurvoedingswinkels. Kun je hem niet krijgen, gebruik dan halloumi. Deze kaas van Cyprus kun je ook bakken zonder dat hij uitloopt. En de spitskool en tomaatjes komen natuurlijk weer uit de tuin.

Lees meer
2 augustus 2016

Boeren-aardappeltaart

Dit is voor mij echt een gerecht om restjes groenten op te maken. Het staat dan ook vaak maandag of dinsdag op het menu, zodat woensdag de koelkast weer helemaal leeg is.

Lees meer
2 augustus 2016

Zomerse kipsandwiches met humus en paprika

Superlekkere, supermakkelijke sandwiches voor een mooie zomeravond of een heerlijke picknick.

Lees meer
2 augustus 2016

Entrecote met paprika en maïs van de barbecue

Sinds ik mijn paprika’s, tomaten en aubergineplanten in potten onder het beschermende afdak van mijn druif heb gezet én ze minstens een keer in de week biologische voeding geef, word ik beloond met een rijke oogst.

Lees meer
2 augustus 2016

Gegrilde zalm met citroen-bieslookboter, worteltjes uit de oven en rucola

Elk jaar zaai ik maar een klein rijtje wortels. De worteltjes die ik moet uitdunnen gebruik ik met loof en al in de sla. De rest rooster ik – als ze groot genoeg zijn – in de oven, zodat de smaak van het harde werken echt tot zijn recht komt.

Lees meer
Nagerecht – 2 augustus 2016

Zoete taart van snijbiet

Per seizoen koop ik 8 plantjes snijbiet en dat is meer dan genoeg voor een hele zomer. Soms groeien de bladeren zo snel weer aan dat ik veel te veel heb voor een maaltje voot twee. Eigenlijk is dat een beetje feest, want dan maak ik er een zoete taart van, volgens een klassiek recept uit de Provence. Die is meer dan het proberen waard.

Lees meer
1 augustus 2016

Mosselen met Honey Blonde

Zo af en toe vind ik het heerlijk om een biertje te drinken, maar om nu te zeggen dat ik een bierkenner ben, beslist niet. Wat ik wel ontzettend leuk vind zijn alle kleine plaatselijke brouwerijen die er inmiddels zijn en waarvan er steeds meer bijkomen. Even terug in de tijd. De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een kleine Nederlandse bierproducent was in 2005. Samen met Bart de Groot heb ik twee jaar in Zevenhuizen de Food Lovers markt Nederland Smaakt georganiseerd. Uit elke provincie waren er top producenten aanwezig om over hun producten te vertellen en ze natuurlijk te verkopen. Voor Noord Holland was daar o.a. een ongenadig enthousiaste Michel Ordeman van Jopenbier uit Haarlem, een kleine bierproducent, die op Nederland Smaakt een druk bezochte tap had en heel veel informatie kon geven. Als je bierkenner bent, weet je dat Jopenbier inmiddels uitgegroeid is tot een mooi bedrijf en in een prachtig verbouwde kerk gevestigd is. Wat een verrassing is het dan ook als ik mijn oude buurman tegenkom die me vertelt dat hij samen met zijn dochters The Sisters Brewery is gestart in Breukelen. Natuurlijk moest ik proeven en voor mij waren de Worker (what’s in the name) en The Drone (donker beer) de favorieten. Dat je met bier kunt koken is algemeen bekend, ook als je mosselen kookt. Het basis recept blijft hetzelfde, alleen de groenten en kruiden wisselen. Ik heb mijn mosselen gekookt met een flesje van hun Honey Blonde, gesneden venkel, ui en wortel. Simpel en lekker.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer