Recepten

7 september 2016

Libanese kikkererwtensalade met tahindressing en pijnboompitten

Libanees eten verspreid zich. Steeds meer producten en restaurants. Op loopafstand kunnen wij bij een Libanese traiteur de heerlijkste broodjes, snacks en gerechten kopen. Tahin is een pasta van gemalen sesamzaad, te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels.

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 september 2016

Gegrilde Kip met sumac en watermeloen

Sumac is een roodbruin poeder gemaakt van gekneusde sumacbessen die groeien aan de sumakstruik. Ze hebben een frisse en pittige smaak. Het lijkt iets op citroen.  De bekende chef Ottolenghi werkt ermee in recepten voor zijn kookboeken.

Lees meer
7 september 2016

Tomatensalade met granaatappelpitten en munt

Met weinig ingrediënten iets lekkers maken. Dat is de kunst. Koop diverse tomaten in verschillende kleuren en maten. Ook deze salade was een topper op het straatfeest, naast een klassieke salade in de Italiaanse kleuren van tomaat, plakjes mozzarella en munt.

Lees meer
Bijgerecht – 7 september 2016

Spinaziequiche met pijnboompitten

Voorbereidingstijd: 15 min. = rusten Bereidingstijd: ca. 40 min. In de oven Een andere topper op het straatfeest zijn Quiches en plaatpizza’s. Dit jaar waren er 4 verschillende quiches en 2 pizza’s. Vorig jaar wel 6 pizza’s.  Verder valt iedereen voor gehaktballetjes en kipvleugels  en de kinderen stormen op de broodjes knakworst af. Nieuw dit jaar was een Franse tafel met kazen en charcuterie die de Fransen in de straat gezamenlijk hadden ingekocht. Heerlijk.

Lees meer
7 september 2016

Frisse Couscoussalade met munt en feta

Op het jaarlijkse straatfeest stonden dit jaar 5 verschillende couscoussalades. Erg populair en jong en oud at het. Geen pastasalades echter zoals andere jaren.

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 september 2016

Konijnenrug met gestoofde courgette

Niet alledaags, maar heerlijk ter afwisseling en in dezelfde tijd te bereiden als een gehaktbal.

Lees meer
Vis – 7 september 2016

Aardappelsalade met gerookte vis en dille

Elk jaar hebben wij een straatfeest waarvoor iedereen gerechten maakt. Er zitten altijd een of meerdere aardappelsalades bij. Deze is feestelijk met gerookte vis.

Lees meer
2 september 2016

Polpette uit Sicilië

  Vanavond eten we Polpette uit Sicilië. Een soort gehaktballetjes in tomatensaus. De eerste keer dat ik het in Italië op de kaart zag staan was ik heel even in de war en dacht dat het een recept met inktvis (pulpo) was. De Sicilianen eten het als lunchgerecht, maar bijna elke provincie heeft wel zijn eigen manier om polpetto te maken. Zowel hartig als zoet.  

Lees meer
2 september 2016

Smørrebrød

  In Kopenhagen kan je niet om smørrebrød heen en dat wil je ook helemaal niet. Ten eerste maakt het je blij als je een vitrine vol met smørrebrød ziet en ten tweede is het een behoorlijk gezonde lunch. Het zware roggebrood kun je vervangen door stevig volkorenbrood, een goed alternatief als je geen Scandinavisch roggebrood in huis hebt. Ik heb, op het vliegveld in Kopenhagen bij de bekende bakker Lagkagehuset, nog gauw roggebrood gekocht om thuis nog even na te genieten.      

Lees meer
Voorgerecht – 2 september 2016

Simpele Braciole

  Voorgerecht, borrelhapje of lunch, braciole is altijd een succes. Zeker een ideaal gerecht als je gasten hebt omdat het goed voor te bereiden is en in 2 minuten op tafel kan staan.  

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 september 2016

Pizokel

  Pizokel is een specialiteit uit het kanton Graubünden in Zwitserland en kent heel veel variaties. Van alleen bijgerecht tot een hoofdmaaltijd. Je zou het kunnen vergelijken met spätzle. Ook hier is de basis dat je een deeg maakt dat je (in stukjes) in water kookt. Spätzle zijn kleiner en worden gemaakt van bloem en water, Pizokel is op basis van boekweit- of roggemeel en melk en worden na het koken nog even gebakken.    

Lees meer
2 september 2016

Zuppa Inglese

  Een dessert uit Italië met de vreemde nam Zuppa Inglese, Engelse soep. Je kunt dit dessert met plakjes cake of lange vingers maken en opdienen in een schaal of in losse glazen. De likeur die ze gebruiken is alchermes, waardoor je die super opvallende rode kleur krijgt. Natuurlijk kun je ook een andere likeur of siroop gebruiken, maar het effect van de rode kleur is wel erg goed.  

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer