Recepten

2 september 2016

Polpette uit Sicilië

  Vanavond eten we Polpette uit Sicilië. Een soort gehaktballetjes in tomatensaus. De eerste keer dat ik het in Italië op de kaart zag staan was ik heel even in de war en dacht dat het een recept met inktvis (pulpo) was. De Sicilianen eten het als lunchgerecht, maar bijna elke provincie heeft wel zijn eigen manier om polpetto te maken. Zowel hartig als zoet.  

Lees meer
2 september 2016

Smørrebrød

  In Kopenhagen kan je niet om smørrebrød heen en dat wil je ook helemaal niet. Ten eerste maakt het je blij als je een vitrine vol met smørrebrød ziet en ten tweede is het een behoorlijk gezonde lunch. Het zware roggebrood kun je vervangen door stevig volkorenbrood, een goed alternatief als je geen Scandinavisch roggebrood in huis hebt. Ik heb, op het vliegveld in Kopenhagen bij de bekende bakker Lagkagehuset, nog gauw roggebrood gekocht om thuis nog even na te genieten.      

Lees meer
Voorgerecht – 2 september 2016

Simpele Braciole

  Voorgerecht, borrelhapje of lunch, braciole is altijd een succes. Zeker een ideaal gerecht als je gasten hebt omdat het goed voor te bereiden is en in 2 minuten op tafel kan staan.  

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 september 2016

Pizokel

  Pizokel is een specialiteit uit het kanton Graubünden in Zwitserland en kent heel veel variaties. Van alleen bijgerecht tot een hoofdmaaltijd. Je zou het kunnen vergelijken met spätzle. Ook hier is de basis dat je een deeg maakt dat je (in stukjes) in water kookt. Spätzle zijn kleiner en worden gemaakt van bloem en water, Pizokel is op basis van boekweit- of roggemeel en melk en worden na het koken nog even gebakken.    

Lees meer
2 september 2016

Zuppa Inglese

  Een dessert uit Italië met de vreemde nam Zuppa Inglese, Engelse soep. Je kunt dit dessert met plakjes cake of lange vingers maken en opdienen in een schaal of in losse glazen. De likeur die ze gebruiken is alchermes, waardoor je die super opvallende rode kleur krijgt. Natuurlijk kun je ook een andere likeur of siroop gebruiken, maar het effect van de rode kleur is wel erg goed.  

Lees meer
Bijgerecht – 2 september 2016

Piadina

  Piadina’s zijn een specialiteit uit de Emilia-Romagna provincie in Italië. Het zijn een soort wraps, maar  ze zijn dunner en worden altijd warm gegeten. De basis is hetzelfde: bloem, zout en bakpoeder. Het deeg voor wraps wordt in principe gemaakt met water en eventueel een eetlepel olie, bij de piadina’s mag de olijfolie niet ontbreken en wordt er minder water gebruikt. Traditioneel worden Piadina’s met varkensvet bereid in plaats van olijfolie, maar met olie zijn ze minder zwaar. En zoals wij een stukje stokbrood krijgen in restaurants, zetten ze in Romagna vaak deze piadina’s op tafel. Als ze gevuld zijn worden ze dubbel gevouwen en dan is het afhankelijk van de vulling en de maat of ze helemaal dichtgevouwen worden of half dicht zodat je de vulling ziet.    

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 september 2016

Vis tortillas

  Tortillas zijn het ideale gerecht om gezamenlijk te eten. Lekker een beetje met je handen bezig zijn en even die gesneden radijsjes doorgeven naar de andere kant van de tafel. Eindeloze variaties zijn er mogelijk. Vandaag eten we vis tortillas.    

Lees meer
22 augustus 2016

Madeleine recept van Hidde de Brabander

Lekkere madeleines bakken Ik word blij van bakken; brood, taarten, koekjes, cakes ’t maakt niet uit. Maar ook van toetjes en ander snoepgoed maken krijg ik een gelukzalig gevoel. Nu ben ik ook een echte zoetekauw, dol op zelfgemaakte toetjes en gebak, dat zal er vast mee te maken hebben. Je kunt mij bijvoorbeeld wakker maken voor een bolletje gefrituurd ijs…. Daarom heb ik waarschijnlijk zoveel bak- en dessertboeken in de kast staan. En komt er een nieuwe uit dan kan ik die vaak niet weerstaan en moet ik die aanschaffen. Mijn laatste aankoop was Patisserie. Van Hidde de Brabander. En wat ben ik er blij mee. Geen traditioneel bakboek maar een inspirerend basisboek waarin Hidde een deel van zijn kennis met betrekking tot het banketbakkersvak met de lezer deelt. Heel veel technieken komen aan bod. Klik voor de uitgebreide recensie . En ik mag zijn madeleine recept met jullie delen, maar pas op je raakt er aan verslaafd, ik heb ze afgelopen week al driemaal gebakken! Voor 10 grote, 12 middelgrote en 20 kleine madeleines Bereidingstijd: ca. 15 minuten Wachttijd: ca. 3 uur Oventijd: afhankelijk van de grootte ca. 4-7 minuten

Lees meer
19 augustus 2016

Quinoasalade met druiven en feta

4 50 g havervlokken 4 el olijfolie 2 el witte wijnazijn 175 g rode quinoa 1 kleine krop romaanse sla, in brede repen 150 g pitloze blauwe druiven, gehalveerd 150 g pitloze groene druiven, gehalveerd 100 g Griekse feta, in blokjes 6 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd Week de havervlokken 15 minuten in een bakje

Lees meer
19 augustus 2016

Groentecurry met rode linzen

4 4 el olijfolie 3 grote tenen knoflook 1 el verse gemberwortel, geraspt 1 tl mosterdzaad 1 tl komijnzaad 2 gedroogde chilipepertjes 2 el geraspte kokos 250 g rode linzen 1 tl kurkuma 300 g bloemkool, in roosjes 1 courgette, in plakken 1 winterwortel, in plakken 250 g kerstomaatjes 1 bosje verse koriander, grof gehakt

Lees meer
19 augustus 2016

Geroosterde aubergines

3 dikke aubergines 1 granaatappel 2 tenen knoflook 1 tl kurkuma 3 tl milde paprikapoeder 4-5 el olijfolie 75 g blanke amandelen 50 g pompoenpitten 2-3 el verse oregano, grof gehakt 100 g Griekse feta, in heel kleine blokjes 40 g rucola Snijd de aubergines in de lengte in vieren, bestrooi ze met zout en

Lees meer
19 augustus 2016

Kruidige kasha cheeseburger

4 4 el olijfolie 100 g kasha (geroosterde boekweitkorrels) 1 volle theelepel milde kerriepoeder 75 g belegen geitenkaas 1 ei 2 el havermout 1 bosuitje, in dunne ringetjes groen en wit gescheiden 3 el platte peterselie, fijngehakt 4 plakjes geitenkaas Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak de kasha-korrels

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer