Aardappelgnocchi met tomatensaus

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist    

september 14, 2016

Een mooie luchtige aardappelgnocchi maak je door er een fijngemalen witcasino kruim aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En maak met een aardappelpureeknijper een mooie fijne luchtige puree.

  • Voorbereiding: 30 min
  • Bereidingstijd: 15 min
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

bijgerecht, 4 personen, vegetarisch

650 g bloemige aardappelen, geschild

1 bolletje nootmuskaat

1 eidooier

60 g bloem + extra om uit te rollen

25 g wit casino zonder korst, fijngemalen

6 el extra vierge olijfolie

2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

3 takjes verse marjoraan

5 pomodoro tomaten, in blokjes

-extra aardappelknijper, keukenmachine, bakplaat met bakpapier, nootmuskaatrasp, eventueel gnocchi plankje

Bereidingswijze

1Breng de aardappels met ruim water en zout aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappels in ca. 20 min. gaar. Giet het kookvocht af en stoom de aardappels op laag vuur in ca. 1 min. droog.

2Knijp de puree fijn met een pureeknijper of stamp het zo fijn mogelijk met een stamper. Schep 500 g puree in een kom. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de eidooier erdoor. Spatel bloem en het broodkruim erdoor. Kneed de puree losjes met je handen tot een mooi stevig deeg.

3Bestrooi een schone werkbank met een dun laagje bloem. Verdeel het deeg in 5 stukken en rol er 2 cm dikke lange slierten van. Snijd 2 cm grote stukjes van het deeg. Druk eventueel met een vork op de bovenkant van ieder stukje deeg of gebruik een gnocchiplankje om ribbels erin te krijgen. Schep met een platte spatel of deegkrabber de gnocchi’s op een bakplaat met bakpapier.

4Verhit 3 el olie in een hapjespan, fruit de knoflook en takjes marjoraan goudgeel aan. Voeg de tomatenblokjes toe. En laat de tomatensaus zachtjes inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper. Breng een pan met ruim water en zout aan de kook.

5Schep de gnocchi’s, in 2 of 3 badges in het kokende water en kook ze tot ze komen boven drijven. Schep ze op een bord om met een beetje olie. Schep ze voorzichtig om in de warme tomatensaus, voeg eventueel een beetje kookvocht toe.

6Schep ze in een grote schaal. Schenk er de resterende olie overheen. Voor een lekker pittige smaak rasp er wat Parmezaanse kaas overheen.

Tip; rol de gnocchi op een met rijstebloem of pasta bloem bestoven werkbank voor een mooie droge nog met een extra bite.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.