Recepten

Dessert – 25 februari 2017

Appelkaneelcake

Had zin om een gewone ordinaire cake in een langwerpige vorm te bakken. Een cake zelf bakken is zo gepiept en zoveel lekkerder dan gekocht. Samen met mijn dochter in de keuken aan de slag. Kon ze mooi helpen met de appelpartjes snijden en in de cake steken. Gezellig klusje samen op woensdagmiddag en daarna met z’n allen thee drinken.

Lees meer
Tapas – 23 februari 2017

Nachochips met refried beans en avocadospread

Sinds we een korte tijd in Californië hebben gewoond is ons gezin dol op Mexicaans eten. Jarenlang sleepten we koffers vol producten mee uit Amerika en maakten zelf tortilla’s, maar tegenwoordig is alles te koop in Nederland. Ook de refried beans of gebakken bruine bonen.  Je kunt ze zelf maken door gekookte bruine bonen met een gesnipperd uitje  te bakken en tegelijk met een stamper tot puree te stampen. We maken er een lekker hapje mee.

Lees meer
Bijgerecht – 18 februari 2017

Hangop met rozen en sinaasappel

Deze hangop kun je zowel hartig als zoet maken. Hartige hangop om met plat Arabisch brood, geroosterde groenten of rauwkost te eten en zoet als toetje of ontbijt met fruit, muesli of (zelfgemaakte) granola (zie recept van Yolanda voor kaneelgranola in ons archief). Ik heb de hangop gemaakt met rozenwater waarvan ik maar twee druppeltjes heb toegevoegd om de hangop subtiel te parfumeren. Als je teveel gebruikt wordt het veel te heftig. Het is ook lekker om het rozenwater te vervangen door oranjebloesemwater. Daarvoor geldt hetzelfde en dus ook heel spaarzaam toevoegen. Voor hartige hangop voeg ik direct al een snufje zout toe en strooi er voor het serveren Dukkah over. Dukkah is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Zoete hangop maak ik met honing en walnoten die ik tegelijk met de sinaasappelschilletjes en rozenblaadjes toevoeg. Dukkah kun je zelf maken. Maar zowel Dukkah als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iraanse/Perzische winkels kopen. 4-6 porties bereidingstijd 5 minuten + een paar uur wachten

Lees meer
High-tea – 17 februari 2017

Plakkerige boterkoek met amandelen

Dit plakkerige boterkoek recept is al jarenlang mijn favoriete recept. Mijn moeder bakte hem zo en ik op mijn beurt ook weer. Of het een ‘echte’ Joodse boterkoek is weet ik niet maar mijn moeder noemde hem wel zo. Zij bakte hem in een . En ’t was niet zomaar iets, er waren regels aan verbonden. Na het afkoelen moet de koek een brede harde rand hebben en van binnen wel gaar maar toch ook nog kleverig zijn. De onderkant mag beslist niet bruin zijn eerder goudgeel en het allerbelangrijkste hij moet met roomboter gemaakt worden. Wat de regels ook mogen zijn ik vind het gewoon de allerlekkerste boterkoek!

Lees meer
Hoofdgerecht – 6 februari 2017

Pannenkoekentaart met boerenkool

Het lenteachtige weer van vorige week zette ons even op het verkeerde been, maar februari begint zoals het hoort weer echt winters. Gemiddeld genomen is februari de koudste maand van het jaar, dus dat wordt nog zeker vier weken lekker genieten van echt wintereten. Gelukkig is wintereten niet meer per definitie traditionele kost. Wintergroenten – en dan met name boerenkool! – hebben zich ontpopt tot kleurige, veelzijdige ingrediënten die meer in hun mars hebben dan stamppot alleen. Je kunt ze ook roerbakken, in de oven roosteren of even blancheren en er een salade van maken. En boerenkool… doet het supergoed in deze overheerlijke pannenkoekentaart, waarvan de pannenkoeken zijn gebakken met een beslag van boekweitmeel. Heel ouderwets en ook weer heel hip, want na jaren van het toneel te zijn verdwenen, is boekweitmeel gewoon weer in de supermarkt te koop. Even geen zin in zo’n pannenkoekentaart, verwerk de pannenkoeken en de boerenkool dan tot lekkere wraps. Verdeel de boerenkool en kaas in een reep over de pannenkoeken, rol deze stevig op en snijd ze schuin door. Ook heerlijk om koud mee te nemen als lunchgerecht. Kortom, ook wintereten kun je heel spanend maken!

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2017

Lamscurry van Marieke

Na een paar dagen griep belde buurmeisje Marieke of ze ook voor ons lamscurry mocht maken. Een heerlijk cadeau.

Lees meer
Bijgerecht – 2 februari 2017

Witlofsalade

Een salade die in een handomdraai op tafel kan staan. Vooral lekker met verse walnoten. Lekker als lunch, maar ook bij een maaltijd met kip en gebakken aardappeltjes.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 februari 2017

Zuurkoolschotel met eendenbout

Is zuurkoolschotel echt Nederlands? Met worst misschien, of gehakt, maar daar weten ze in Duitsland en Polen ook wel raad mee. In de Elzas eten ze zuurkool graag met vis. Vandaag kies ik voor eendenbout. Voorbereidingstijd: ca. 30 min Oventijd: ca. 40 minuten

Lees meer
Lunch – 2 februari 2017

Lamsvleeskroketjes

Lunchgerecht of hapje Voor 6 – 8 stuks

Lees meer
Hoofdgerecht – 27 januari 2017

Knoflook spaghetti met boerenkool

We draaien het een keer om in dit gerecht. Meer groente dan pasta. Het blijft voor mij nog altijd lastig om koolsoorten als nero, purple, dino en curly, die in Amerika overal te koop zijn, hier te vinden. Ongenadig gezonde koolsoorten, dus het verbaast me een beetje. Ook omdat ik me niet kan voorstellen dat dit soort koolsoorten moeilijk te kweken zijn. Maar… boerenkool werkte zeker ook in dit recept.

Lees meer
Ontbijt – 27 januari 2017

Hartige havermout

Zondagochtend, beetje rustig wakker worden, kopje thee en dan als ontbijt/brunch een hartige havermout. Ik vind dat heerlijk.

Lees meer
27 januari 2017

Indian wrap met chutney

Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid ingrediënten. Als je alle ingrediënten goed klaar zet, win je tijd. Zeker als je het recept even van te voren leest, kun je de specerijen al bij elkaar doen, etc. Zowel de champignon-vulling als de chutney kunnen een dag van te voren gemaakt worden. Mocht koriander niet je favoriete kruid zijn, vervang het dan door platte peterselie of doe half half.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer